Pellérd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 01

Pellérd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-a alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya Pellérd község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.


2. §

Pellérd Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


Az egyeztetésben résztvevők köre

3. §

A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a)a település közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b) a község területén működő civil szervezetek,

c)a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek,

d)engedélyező – építésügyi – hivatal

e)érintettség esetén a község területén működő vízgazdálkodási társulatok,

f)érintettség esetén az országos közutak kezelője,


A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. §


(1) A tájékoztatás és észrevételezés módja:

            a) elektronikusan,

            b) postai úton,

            c) lakossági fórumon.

(2) Az önkormányzat a honlapján (www.pellerd.hu)  külön tárhelyet biztosít a partnerség keretében zajló társadalmi egyeztetéseknek. 

(3)  A partnerség keretében a polgármester az értelmezéshez szükséges tartalmú tájékoztatást tölt fel az (2) bekezdés szerinti tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé az önkormányzati honlap főoldalán és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján. A tájékoztatás anyaga a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán papír alapon is hozzáférhető.

(4) A polgármester bevonja a 3. § a-f) pontja szerinti partnereket a  Korm. rendelet 9. melléklet szerinti kötelező egyeztetési eljárásba, ennek keretében töltenek be partnerségi szerepet.


5. §

A partnerségi egyeztetés keretében zajló lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.(XI.30.) önkormányzati rendelet 42.§-ában foglalt szabályok továbbá a Kormányrendelet 29/A. § (4) bekezdésében rögzített szabályok az irányadók.


Az észrevételek dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja


6. §

 (1) A véleményezi anyagot legalább 15 napig közzé kell tenni. A közzétett tájékoztató alapján a partnerek a meghatározott időpontig írásos észrevételt tehetnek. Észrevételeiket személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán adhatják át vagy postai úton a Polgármesteri Hivatal (7831 Pellérd, Fő tér 4.) címére küldhetik meg vagy elektronikus levélben továbbíthatják a felhívásban megjelölt e-mail címre.


(2)    A beérkezett észrevételeket a Polgármesteri Hivatal papír alapon tárolja az eljárás végéig.

(3) A tervező a  beérkezett észrevételeket, véleményeket   - a polgármesterrel egyeztetve -írásban értékeli, mely értékelést és a kialakított szakmai véleményét megküldi az önkormányzat részére. Az értékelés az ügy aktájában irattári archiválásra kerül.

(4)    A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt. 

(5) A (3) bekezdés szerinti tervezői értékelésben szereplő – el nem fogadott észrevételeket  a tervező - a polgármesterrel egyeztetve – írásban megindokolja. Az indoklás papír alapon a Polgármesteri Hivatalban elérhető és az ügy aktájában irattári archiválásra kerül.


Az elfogadott  településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök  

nyilvánosságát biztosító intézkedések


7. §

(1) Az elfogadott településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök az önkormányzat www.pellerd.hu tárhelyén valamint papír alapon a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán a kihirdetést követő 10 napon belül hozzáférhetővé válnak.

(2) A településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök elfogadásáról és kihirdetéséről a polgármester felhívást tesz közzé az önkormányzat honlapján és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján.


Záró rendelkezések

8. §

(1) A rendelet 2017 április 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.



                     Tajti Zoltán                                                    Dávor Lászlóné

                     polgármester                                                         jegyző




ZÁRADÉK

A rendeletet  Pellérd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete  2017. március  16. napján megtartott ülésén fogadta el.

A rendelet 2017. március 31. napján kihirdetésre került.



                                                           P.H.                            Dávor Lászlóné jegyző

Mellékletek