Pogány Község Önkormányzati Képviselőtestülete 9/2013. (IX.20.) rendelete a talajterhelési díjról

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2016. 06. 15

Szerkesztés...

Pogány Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok, valamint a díjfizetési kedvezmények, illetőleg mentességek helyi szabályozására a következő rendeletet (a továbbiakban: R.) alkotja:


1. §

A rendelet hatálya

E rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra (továbbiakban: kibocsátó), aki Pogány község közigazgatási területén kiépített, műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a környezetbe - helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött környezethasználata során - a környezet terhelésével járó anyagot bocsát.

2. §

A talajterhelési díjfizetési kötelezettsége azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági (ill. vízjogi) engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.

3. §

A talajterhelési díj mértékének meghatározása

(1) A talajterhelési díj mértékét a (2) bekezdésben meghatározott talajterhelési díj alapja, a (4) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint az (5) bekezdés szerinti területérzékenységi és a veszélyeztetési szorzó szorzata határozza meg.


(2) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében igazoltan elszivárgott, illetve a tárgyévben elfogyasztott 6 havi átlag ivóvízmennyiség 10 %-a szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.


(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosító szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

 
(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdése határozza meg, mely 1.200 Ft/m3.

(5) Pogány települést a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken lévő települések besorolásáról szóló 27/2004.(XII.25.) KvVM. rendelet "érzékeny" besorolású területként tartja nyilván, a településen a területérzékenységi szorzó 1,5.

4. §

Mentességek

(1) Nem terheli talajterhelési díj fizetésének kötelezettsége a kibocsátót a Ktdt. 11. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint.

 (2) Mentesül a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól az a természetes személy, aki

  1. egyedül él és kizárólag özvegyi, öregségi nyugdíj ellátásban, rehabilitációs vagy időskorúak járadékában részesül,
  2. egyedül él és a bevallás időpontját megelőző évben szerzett összes nettó jövedelme alapján számított egy havi átlagjövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét
  3. a saját és a vele közös háztartásban élőknek a bevallás időpontját megelőző évben szerzett egy főre jutó összes nettó jövedelme alapján számított egy havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét.

 (3) Mentesül a rákötés évének első napjától a talajterhelési díj megfizetés alól az a kibocsátó, aki a műszakilag rendelkezésére álló közcsatornára ráköt.


(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglalt mentességeket a bevallás szabályszerű kitöltésével, a megfelelő igazolások és a jogosultsággal rendelkező tervezői szakvélemény csatolásával lehet érvényesíteni.


5. §

A díj fizetése

(1) A talajterhelési díj megállapításáról, bevallásáról és megfizetéséről a Ktdt. 20. §-a, 21. §-a és a 21/A. §-ának (1) bekezdése rendelkezik.

(2) A díjfizetési kötelezettségek keletkezéséről, illetve megszűnéséről a változás időpontját követő hónap 15. napjáig kell bejelentést tenni.

(3) A kibocsátónak a bevallást (önadózás) – a tárgyévi tényleges fogyasztás alapján –
a) díjfizetési kötelezettség keletkezése esetén tárgyévet követő év március 31. napjáig,
b) díjfizetési kötelezettség megszűnése esetén a változás időpontját követő hónap 15. napjáig kell benyújtania Pogány Község Jegyzője, mint adóhatóság részére.

(4) Ha a kibocsátó több ingatlannal vagy telephellyel rendelkezik, bevallásában az adatokat ingatlanonként, telephelyenként kell feltüntetnie.

(5) A talajterhelési díjat Pogány Községi Önkormányzat Talajterhelési díj beszedési számlája javára postautalványon kell megfizetni.

(6) Az első alkalommal, a 2013. évre vonatkozó adatokat tartalmazó bevallást 2013. október 31-ig köteles benyújtani a kibocsátó.

6. §

Adatszolgáltatás

(1) Az Adóhatóság részére az ivóvíz-hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.

(2) Az Adóhatóság részére a szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig arról, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint – adott esetben –  a kiépített szennyvízcsatornára való rákötésnek van-e műszaki akadálya.

(3) Az önkormányzati Adóhatóság a talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat kizárólag a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.

(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjmentességben részesülő személyekről az önkormányzati Adóhatóság nyilvántartást vezet.


7. §

Záró rendelkezések


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Jelen rendeletnek a helyben szokásos módon történő kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Nádoriné dr. Rohi Éva                                                            Dragovácz Ágnes

       jegyző                                                                                    polgármester


Kihirdetve:  2013. szeptember 20.


                                               Nádoriné dr. Rohi Éva

                                                          jegyző