Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (X.10.) önkormányzati rendelete

az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségéről

Hatályos: 2014. 10. 10- 2019. 03. 25

Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségét a következőképpen szabályozza:

1. §


A képviselő-testület az ügykörébe tartozó helyi adók hatékony végrehajtásának, illetve alkalmazásának elősegítése érdekében érdekeltségi alap képzését engedélyezi.


Az Érdekeltségi Alap forrásai:


2. §


(1) Az esedékesség időpontjáig be nem fizetett és az adóügyi dolgozók eredményes közreműködése révén befolyt adóhátralék 20%-a.


(2) Az adóalanyok terhére jogerősen megállapított adóhiány 50%-a.


(3) Az adószámlára teljesített befizetésekből a késedelmi pótlék, az adóbírság és a végrehajtásból származó bevételek 50%-a, valamint a mulasztási bírság 10%-a.


(4) Az (1)-(3). bekezdésekben meghatározott forrásból akkor lehet Érdekeltségi Alapot képezni, ha az adóalany az alap forrásául szolgáló adót és pótlékot befizette.


Az Érdekeltségi Alapból részesülhetnek:


3. §


A Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal adóigazgatási feladatok ellátásában résztvevő ügyintézői, valamint a jegyző.


Az Érdekeltségi Alap kifizetésének jogcímei:


4. §


(1) Az Érdekeltségi Alapból adóbehajtási jutalék, és adókimunkálási jutalék fizethető ki.


(2) A 3. §-ban meghatározott vezetőt és dolgozókat adóbehajtási jutalék illeti meg, ha az önkormányzat kezelésében lévő adókból elszámolt bevétel eléri az önkormányzatnál nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség (folyó évi helyesbített előírás) 97 %-át.

A folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor a nem jogerős előírásokat, a visszatérítés címén előírt, valamint a bíróság által felfüggesztett összegeket figyelmen kívül kell hagyni. A teljesítést a zárási összesítő alapján kell megállapítani.


(3) Adókimunkálási jutalék fizethető az Érdekeltségi Alapból annak az adóügyi dolgozónak, akiknek tevékenysége adótöbblet bevételt eredményez, akár az adóellenőrzés, adatszerzés, felderítés, vagy az adóbehajtási munka során. A munka értékelése az önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozik.


Az egyes címeken kifizetendő juttatás, engedélyezés rendje:


5. §


(1) Az adóbehajtási jutalék a 3. §-ban feltüntetett vezetőnek és dolgozóknak az éves zárási munkák után, legkésőbb a tárgyévet követő január 31-ig fizetendő ki, a 4. §. 2) bekezdésében foglalt feltételek teljesülése esetén, melynek összege nem haladhatja meg az évi bruttó alapbérük 30%-át.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított jutalékot 97-100% közötti adóbevétel elérése esetén annyiszor 5%-kal kell csökkenteni, ahány százalékponttal elmarad a teljesítés a 100%-tól. Amennyiben az adóbevétel a 100%-ot meghaladja az adóbehajtási jutalékot annyiszor 2%-kal emelten kell megállapítani, ahány százalékponttal az adóbevétel meghaladja a folyó évi előírást.


(3) A jutalékot a teljesítés évében munkában töltött idő arányában kell kifizetni. Munkában töltött időnek azokat a munkanapokat kell tekintetni, amelyben a dolgozót munkabér illeti meg. Ha a naptári éven belül a munkabér folyósítás 30 napnál rövidebb ideig szünetelt (betegállomány, fizetés nélküli szabadság stb.), akkor azt munkában töltött időnek kell tekinteni.


(4) Adókimunkálási jutalék fizetendő a 4. §. (3) bekezdés szerinti dolgozóknak, amelynek összege nem haladhatja meg az évi bruttó alapbérük 30%-át. Az adókimunkálási jutalékot a tárgyévet követő január 31-ig kell kifizetni, melyből a teljesítés arányában előleg fizetendő a félévi zárás eredményeinek figyelembevételével.


(5) Az adóbehajtási és adókimunkálási jutalék megállapításához az adóügyi feladatokat ellátó dolgozóknak ellenőrizhető nyilvántartást kell vezeti és az I. félévet és teljes évet követően 30 napon belül zárási összesítőt, valamint összegző jelentést kell készíteni.


(6) Az adóbehajtási és adókimunkálási jutalék együttes összege az érintett köztisztviselők öt havi bruttó illetményénél magasabb nem lehet.


6. §


(1) Az adóügyi dolgozók jutalékát a polgármester egyetértésével a jegyző állapítja meg, valamint engedélyezi előleg felvételét.


(2) Amennyiben az érdekeltségi alap a juttatás felső határának elérésére nem elegendő, úgy az 5. §-ban meghatározott hányadokat arányosan csökkenteni kell. Az arányosításnál a juttatás alapjául szolgáló összeg és a megképzett alap hányadosát kell alapul venni.


Átmeneti és záró rendelkezések:


7. §


(1) A 2014. évi adóeredmények alapján az Érdekeltségi Alapot a 2015. évi helyi adóbevételből kell képezni, melyet a 2015. évi költségvetési rendeletben tervezni kell.


(2) A 3. §-ban felsorolt köztisztviselők 2013. és 2014. évi adóigazgatási eredménye után adóbehajtási jutalék állapítandó meg.


8. §


(1) A jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


(2) A fel nem használt alap a költségvetési pénzmaradvány részét képezi.


(3) Az érdekeltségi alap kifizetése után a társadalombiztosítási járulékot és a munkáltatói járulékot is az alapból kell fizetni.


(4) Az érdekeltségi alapból történő kifizetés személyi juttatásnak minősül, ezért arra a személyi juttatásokra vonatkozó nyugdíj- és egészségbiztosítási, a Munkaerőpiaci Alapról és személyi jövedelemadóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.


Pogány, 2014. október 8.


              Dragovácz Ágnes                                                    Nádoriné dr. Rohi Éva

                  polgármester                                                                      jegyző


Kihirdetve:


2014. október 10.



Nádoriné dr. Rohi Éva

jegyző