Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (III.27.) önkormányzati rendelete

az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségéről

Hatályos: 2019. 03. 27- 2022. 03. 08

Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (III.27.) önkormányzati rendelete

az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségéről1

2019.03.27.

Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségét a következőképpen szabályozza:

1. § A képviselő-testület az ügykörébe tartozó helyi adók hatékony végrehajtásának, illetve alkalmazásának elősegítése érdekében érdekeltségi alap képzését engedélyezi.

Az Érdekeltségi Alap forrásai:

2. § (1) Az esedékesség időpontjáig be nem fizetett és az adóügyi dolgozók eredményes közreműködése révén befolyt adóhátralék 20%-a.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott forrásból akkor lehet Érdekeltségi Alapot képezni, ha az adóalany az alap forrásául szolgáló adót és pótlékot befizette.

Az Érdekeltségi Alapból részesülhetnek:

3. § A Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal adóigazgatási feladatok ellátásában résztvevő ügyintéző.

Az Érdekeltségi Alap kifizetésének jogcímei:

4. § Az Érdekeltségi Alapból adóbehajtási jutalék fizethető ki.

Az egyes címeken kifizetendő juttatás, engedélyezés rendje:

5. § (1) Az adóbehajtási jutalék a 3. §-ban feltüntetett dolgozónak az éves zárási munkák után, legkésőbb a tárgyévet követő január 31-ig fizetendő ki.

(2) Az adóbehajtási jutalék megállapításához az adóügyi feladatokat ellátó dolgozónak ellenőrizhető nyilvántartást kell vezeti és az I. félévet és teljes évet követően 30 napon belül zárási összesítőt, valamint összegző jelentést kell készíteni.

(3) Az adóbehajtási jutalék összege az érintett köztisztviselő öt havi bruttó illetményénél magasabb nem lehet.

6. § Az adóügyi dolgozó jutalékát a polgármester egyetértésével a jegyző állapítja meg, valamint engedélyezi előleg felvételét.

Átmeneti és záró rendelkezések:

7. § (1) A jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az adóügyi dolgozók anyagi érdekeltségéről szóló 8/2014.(X.10.) rendelet.

(2) A fel nem használt alap a költségvetési pénzmaradvány részét képezi.

(3) Az érdekeltségi alap kifizetése után a társadalombiztosítási járulékot és a munkáltatói járulékot is az alapból kell fizetni.

(4) Az érdekeltségi alapból történő kifizetés személyi juttatásnak minősül, ezért arra a személyi juttatásokra vonatkozó nyugdíj- és egészségbiztosítási, a Munkaerőpiaci Alapról és személyi jövedelemadóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 9. napjával.