Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020. (VIII.4.) önkormányzati rendelete

Az útalapról (Külterületi Utak Pogányi Alapja KUPA)

Hatályos: 2020. 09. 01

Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Az Útalap


1. §(1) A helyi külterületi közúthálózat működőképességének fenntartása, fejlesztése és javítása céljából a Pogány Községi Önkormányzat Útalapot hoz létre. Az Útalap az önkormányzati tulajdonban lévő külterületi közúthálózat fejlesztését, fenntartását és üzemeltetését szolgáló elkülönített pénzalap. Az Útalapot a 4. § (1) bekezdésében felsorolt feladatok végrehajtására kell felhasználni.


(2) A rendelet további célja, hogy elősegítse a helyi lakossági és a gazdasági érdeket szolgáló külterületi közutak és csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítését.


(3) Az Útalappal az (1)–(2)bekezdésben foglalt célok teljesítése érdekében a polgármester jogosult rendelkezni a Képviselő-testület egyetértésével.


(4) Az Útalap az Önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt tétel, ahol a tárgyévi záróösszeg megegyezik a következő évi nyitóösszeggel.


(5) Az Útalapból az (1)–(2) bekezdéstől eltérő célra forrást elvonni nem lehet.


2. §(1) E rendelet hatálya Pogány Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő külterületi utakra (úttest, járda, parkolóhely), azok műtárgyaira és tartozékaira (pl. híd, vízelvezető árok) terjed ki.


(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az útépítési együttműködés keretében megépítendő közúthasználatában érdekelt, az ilyen utcákhoz csatlakozó ingatlantulajdonnal rendelkező természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező társulásokra az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében meghatározott kivétellel, illetőleg az Útalapba a 3. § (1) bekezdés szerinti bevételt befizetőkre.


2. Az Útalap forrásai és kiadásai


3. §(1) Az Útalap forrásai:

a) a közterület-felügyelő által a közlekedési szabálysértések kapcsán kiszabott helyszíni közigazgatási bírság,

b) a közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírság végrehajtásából származó bevétel jogszabályban meghatározott része,

c lakott külterülettel kapcsolatos feladat központi normatív támogatásának 50%-ának megfelelő összeg,

d) útépítési érdekeltségi hozzájárulás,

e) az Útalap céljaira teljesített egyéb hozzájárulás és támogatás.


(2) Az Útalap bevételei nem vonhatók el. Az (1) bekezdésben megjelölt bevételek teljes összege kizárólagosan az Útalap bevételét képezhetik és az 1. § (1)–(2) bekezdés szerinti célokra használható fel.


(3) Az (1) bekezdés d) pontja szerinti befolyt összeggel azonos mértékben egészíti ki az Önkormányzat az Útalapot.


4. §(1) Az Útalap pénzeszközei az önkormányzati tulajdonban lévő helyi külterületi közutak tekintetében –ideértve azok műtárgyait (pl. hidak) és tartozékait –az alábbi célokra és feladatok elvégzésére használhatók fel:

a) úttestek, kerékpárutak fejlesztésére ,

b) úttestek kerékpárutak (és ezek tartozékainak, műtárgyainak) javítására,

c) forgalomszabályozó és forgalombiztonsági eszközök, közúti jelzések karbantartására, cseréjére, pótlására, javítására,


(2) Amennyiben a 1. §(1)–(2) bekezdésében megjelölt kiadásokra a

3. § (1) bekezdésében megjelölt források nem elegendőek, akkor az éves költségvetésben további pénzeszközök biztosíthatók.


3. Útépítés lakossági kezdeményezésre


5. § (1) Az Útalapból kérelem útján támogatást igényelhetnek az építendő külterületi közúthasználatában érdekeltek, ha vállalják közút (úttest, járda, vízelvezető árok) építését, földút szilárd burkolattal való ellátását, illetve szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű külterületi út teljes vagy jelentős rész felújítását.


6. §. (1) A kérelmeket a polgármesterhez kell benyújtani a 7. §-ban foglalt adattartalommal.


7. § (1) A kérelmet a közút használatában érdekeltek képviselője nyújthatja be az alábbi tartalommal és mellékletekkel:

a) a közút használatában érdekeltek neve vagy elnevezése, lakcíme vagy székhelye, nem természetes személy adószáma;

b) az útépítéshez a közösség által vállalt finanszírozás összege és módja;

c) a közút használatában érdekeltek megállapodása az útépítésről, a hozzájárulás összegéről és megfizetéséről és a közös képviselő kijelöléséről;

d) nyilatkozat arról, hogy a támogatás elnyerése esetén a közösség az önkormányzattal megállapodást köt és ez alapján a vállalt finanszírozás összegét megfizetik az Útalapba;

g) a kapcsolattartó (közös képviselő) neve, címe, e-mail címe, és telefonos elérhetősége;

h) a közút használatában érdekeltek meghatalmazása a kapcsolattartó részére az Önkormányzattal való együttműködési megállapodás aláírására.


(2) Az útépítéshez a közút használatában érdekeltek által vállalt finanszírozás összege nem lehet kevesebb a beruházás költségeinek

a) új építés esetén 50 %-ánál,

b) korszerűsítés, felújítás esetén 40 %-ánál.


(3) A beadott kérelem alapján a polgármester a képviselő-testület elé terjeszti döntésre, amennyiben a testület támogatja a kérelmet, a polgármester előzetes árajánlatokat kér be a tervezési, engedélyezési, kivitelezési, műszaki ellenőri és a kivitelezési költségekről. Az árajánlatok beérkezését követően a testületi ülésen a kérelemben megjelölt kapcsolattatok bevonásával megvitatják a lehetőségeket.


8. § (1) Az Útalapból azon - e rendelet hatálya alátartozó –közútépítés támogatható, amely a közút használatában érdekeltek és az önkormányzat útépítési együttműködése alapján valósul meg.


(2) Az Önkormányzat útépítési együttműködést köt a kérelmet elnyert, a közút használatában érdekeltekkel. E megállapodásban kell rögzíteni mindazokat a feltételeket, melyeket ez a rendelet és más jogszabály nem szabályoz. A megállapodást az 1. számú melléklet szerinti szövegezéssel kell megkötni.


(3) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulásnak a közút használatában érdekeltek által fizetendő nagysága eltérő is lehet. Az Önkormányzat azon külterületi közút használatában érdekeltekkel köt útépítési együttműködési megállapodást és ahhoz az útépítéshez nyújt pénzügyi támogatást, amely

a) az útépítés költségeihez viszonyítva arányában a legmagasabb útépítési érdekeltségi hozzájárulást fizeti,

b) folyamatban lévő önkormányzati útépítéshez, útkorszerűsítéshez csatlakozik.


(4) Ha a közút használatában érdekeltek másként nem állapodik meg, az útépítési hozzájárulást építési telkenként kell megfizetni. Ha a közúthoz olyan ingatlan csatlakozik, amely több beépíthető telekre lenne felosztható, az ilyen ingatlan után annyi hozzájárulást kell fizetni, amennyi telekre a Helyi Építési Szabályzat alapján elvileg az ingatlan felosztható lenne. Ezt a számítási módot kell alkalmazni a telephelyek, székhelyek esetében is.


9. § (1) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a kivitelezés megkezdése előtt kell befizetni az Útalapba az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint.


(2) Amíg az együttműködésben vállalt befizetésnek a közút használatában érdekeltek közössége nem tesz eleget, a kivitelezést megkezdeni nem lehet.


(3) Amennyiben a közút használatában érdekeltek az érdekeltségi hozzájárulásukat az együttműködési megállapodás aláírását követő egy éven belül maradéktalanul nem fizetik meg, úgy a megállapodást érvénytelennek kell tekinteni és a már befizetett összegeket vissza kell fizetni.


10. §(1) Az Útalapra beérkezett kérelmekről a véleményezése utána Képviselő-testület dönt. (2) A Képviselő-testület döntése alapján a rendelet 1. számú mellékletében szereplő útépítési együttműködési megállapodást a polgármester írja alá.


11. §(1) Az Útalap bevételeinek és kiadásainak nyilvántartására, kezelésére elkülönített számlát kell létrehozni és e rendelet hatályba lépésének időpontjától a 3. § (1) bekezdés szerinti bevételeket arra kell felvezetni.

(2) Az Alapba befolyt összegeket a Pogány közigazgatási területén lévő három külterületi rész tekintetében külön-külön kell vezetni (Falucska dűlő, Szadity dűlő, Felsőhegy). Befolyt összegekről negyedévente az Önkormányzat hivatalos oldalán az adatokat közzé kell tenni a negyedévet követő hónap 20.-áig.

(3) A 3. § (1) bekezdés d pontja és a 3. § (3) bekezdés szerinti Önkormányzati hozzájárulás összegét a negyedévet követő hónap 20.-áig teljesíteni kell.

4. Záró rendelkezések

12. §Ez a rendelet a kihirdetését követő naptári hónap első napján lép hatályba.




Király Zoltánné dr.                                                                          Juhász Zoltán

      jegyző                                                                                         polgármester