Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020. (VIII.4.) önkormányzati rendelete

Hagyományok Háza Pogányi Alap felhasználásának részletes szabályairól

Hatályos: 2020. 09. 01

Pogány község Önkormányzati Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 19. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Hagyományok Háza Pogányi Alapja


1. § (1) Az Alap célja, hogy hatékonyan segítse Pogány Községi Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) fejlesztési és tervezési, valamint vagyongazdálkodási feladatainak ellátását a Hagyományok Háza tekintetében, melynek címe 7666 Pogány Petőfi utca 34. Az alap az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan fejlesztését, fenntartását és üzemeltetését szolgáló elkülönített pénzalap. Az Alapot a 4. § (1) bekezdésében felsorolt feladatok végrehajtására kell felhasználni.


(2) Az Alappal az (1) bekezdésben foglalt célok teljesítése érdekében a polgármester jogosult rendelkezni a Képviselő-testület egyetértésével.


(3) Az Alapból az (1) bekezdéstől eltérő célra forrást elvonni nem lehet.


2. § (1) Az Alap bevételi forrásai:

  1. az önkormányzat éves költségvetéseiben az Alap javára elkülönített összeg;
  2. az Alap pénzeszközeinek ideiglenes lekötéséből származó bevételek;
  3. az Alapot megillető egyéb bevételek, támogatások.


(2) A Képviselő-testület a költségvetésről szóló rendeletében évente határozza meg az Alapot a költségvetés részeként.


(3) Az Alapot az önkormányzat egyéb pénzforrásaitól elkülönítetten kell kezelni. Év végi maradványa nem vonható el, a maradványt a következő költségvetési évre át kell vinni.


(4) Az Alap kezelésével összefüggő feladatokat Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(5) Az Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.


  1. Az Alap felhasználása


3. § (1) Az Alapban rendelkezésre álló források 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlan vonatkozásában az önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében megjelölt kiadási előirányzatok között vagyongazdálkodási, vagyonkezelési feladatok, illetve a beruházási célú kiadások között tervezés, fejlesztés címen elkülönített költségvetési előirányzatokon szereplő összegek kiegészítésére fordíthatók, a jelen rendelet 4-6. §-aiban meghatározott célokra.


(2) Az Alapból a jóváhagyott felhasználási terv alapján lehet az e rendeletben meghatározott célok megvalósítására kifizetéseket végrehajtani.


(3) Az Alap felhasználásáról a polgármester a Képviselő-testület előtt évente a zárszámadáskor köteles beszámolni, amit a Képviselő-testület a zárszámadás elfogadásával hagy jóvá.


(4) Az Alap pénzeszközei az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan tekintetében – ideértve annak területe – az alábbi célokra és feladatok elvégzésére használhatók fel:

a) az épület felújítása;

b) az épülethez és a hozzá tartozó terület fenntartására, üzemeltetésére, javítására, karbantartása;

c) a fenti célok esetében pályázati önerőként használható még fel.


4. § (1) Az Alap bevételeinek és kiadásainak nyilvántartására, kezelésére elkülönített számlát kell létrehozni és e rendelet hatályba lépésének időpontjától a 2. § (1) bekezdés szerinti bevételeket arra kell felvezetni.

(2) Az Alapba befolyt összegekről negyedévente az Önkormányzat hivatalos oldalán az adatokat közzé kell tenni a negyedévet követő hónap 20.-áig.

(3) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti Önkormányzati hozzájárulás összegét a költségvetési rendelet módosítását követő hónap 20.-áig teljesíteni kell.





Záró rendelkezések


5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő naptári hónap első napján lép hatályba.



Király Zoltánné dr.                                                               Juhász Zoltán

jegyző                                                                                    polgármester