Pogány Községi Önkormányzat Polgármesterének 22/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2022. 03. 31

Pogány Községi Önkormányzat Polgármesterének 22/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről1

2021.01.01.

Pogány Község Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 23. § (5) bekezdés 18. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja

a) Pogány község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek és zártkertek őrzését,

b) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek vagyonvédelmét,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és

d) a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését

szolgáló mezei őrszolgálat működtetése, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Pogány község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan földhasználóira, illetve földtulajdonosaira.

3. A mezei őrszolgálat

3. § Az önkormányzat az 1. § -ában meghatározott feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat útján gondoskodik, melynek létszáma egy fő.

4. A mezőőri járulék

4. § (1) A mezőőri járulék megfizetésére kötelezett az a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos, aki a naptári év első napján a termőföld bejegyzett használója, tulajdonosa. Amennyiben az ingatlannak több földhasználója vagy tulajdonosa van, a földhasználói vagy tulajdoni arány szerint kell a mezőőri járulékot megfizetni.

(2) Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - annak tényét az ingatlanügyi hatóság tulajdoni lapra feljegyzi - a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni.

(3) A járulékfizetési kötelezettség a földhasználati jogosultság/tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a földhasználói jogosultság/tulajdonjog megszűnik. Amennyiben a földhasználó vagy a tulajdonos személyében változás történik, úgy azt a változástól számított 30 napon belül a jegyzőnél kell jelenteni.

(4) Járulékköteles a termőföld ingatlan, annak tényleges hasznosításától függetlenül és a zártkerti ingatlan. A járulékfizetési kötelezettséget érintő változást, így különösen az ingatlan átminősítését, a következő év első napjától kell figyelembe venni.

5. A mezőőri járulék alapja, mértéke, megfizetése, bejelentése

5. § (1) A mezőőri járulék alapja a termőföld esetében annak területe.

(2) A mezőőri járulék mértéke 20,00 Ft/100 m2/év (2000 Ft/ha/év). A járulékot minden megkezdett 100 m2 után kell megfizetni.

(3) Zártkert esetében a járulék mértéke 2000 Ft/év/ helyrajzi szám.

6. § (1) A mezőőri járulék fizetési kötelezettségének megállapítása

a) a földhasználó vagy a tulajdonos bejelentése vagy

b) az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján történik.

(2) A (1) bekezdés b) pontjának alkalmazására az önkéntes bejelentés hiányában vagy a közölt adatoknak a tényleges állapottól való eltérése esetén kerül sor.

(3) A földhasználó vagy a tulajdonos tárgyév január 31. napjáig bejelentést köteles benyújtani, a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(4) A mezőőri járulékot tárgyév április 30. napjáig egy összegben kell megfizetni az önkormányzat elkülönítetten kezelt „Mezőőri járulék Pogány” elnevezésű számlájára.

(5) A járulék késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napját követő naptól, mint kezdőnaptól késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része.

6. Fizetési mentesség

7. § (1) Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól

a) akinek az összes termőföld használata/termőföld tulajdona az 1.000 m2-t nem haladja meg, aki építményadót fizet, továbbá

b) a Magyar Állam,

a) az önkormányzat.

7. Záró rendelkezések

8. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényszabályai az irányadók.

9. § Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. április 1. napjával.