Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék mértékéről és megfizetésének módjáról

Hatályos: 2022. 04. 02

Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék mértékéről és megfizetésének módjáról

2022.04.02.

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva a testület a következőket rendeli el.

1. § Pogány község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek és zártkertek őrzésének,

a) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok, földmérési jelek vagyonvédelmének,

b) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulása megakadályozásának és

c) a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat működtetése, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Pogány község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan földhasználóira, illetve földtulajdonosaira.

(3) E rendelet alkalmazásában termőföld: az a földrészlet, amely Pogány község közigazgatási területén fekszik, és az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét legelő (gyep), nádas művelési ágban van nyilvántartva.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelet 1. § -ában meghatározott feladatainak ellátásáról mezei őrszolgálat útján gondoskodik, melynek létszáma egy fő.

4. § (1) A mezőőri járulék megfizetésére kötelezett az a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos, aki a naptári év első napján a termőföld bejegyzett használója, tulajdonosa. Amennyiben az ingatlannak több földhasználója vagy tulajdonosa van, a földhasználói vagy tulajdoni arány szerint kell a mezőőri járulékot megfizetni.
Közös tulajdonban levő ingatlan után a 2. mellékletben foglalt megállapodás szerinti személy fizetheti a járulékot.

(2) Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - annak tényét az ingatlanügyi hatóság tulajdoni lapra feljegyzi - a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni.

(3) A járulékfizetési kötelezettség a földhasználati jogosultság/tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a földhasználói jogosultság/tulajdonjog megszűnik. Amennyiben a földhasználó vagy a tulajdonos személyében változás történik, úgy azt a változástól számított 30 napon belül a jegyzőnél kell jelenteni.

(4) Járulékköteles a termőföld ingatlan, annak tényleges hasznosításától függetlenül és a zártkerti ingatlan. A járulékfizetési kötelezettséget érintő változást, így különösen az ingatlan átminősítését, a következő év első napjától kell figyelembe venni.

5. § (1) A mezőőri járulék alapja a termőföld esetében annak területe.

(2) A mezőőri járulék mértéke 20,00 Ft/100 m2/év (2000 Ft/ha/év). A járulékot minden megkezdett 100 m2 után kell megfizetni.

(3) Zártkert esetében a járulék mértéke 2000 Ft/év/ helyrajzi szám.

6. § (1) A mezőőri járulék fizetési kötelezettségének megállapítása
a) földhasználó vagy a tulajdonos bejelentése vagy
b) az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján történik.

(2) A (1) bekezdés b) pontjának alkalmazására az önkéntes bejelentés hiányában vagy a közölt adatoknak a tényleges állapottól való eltérése esetén kerül sor.

(3) A földhasználó vagy a tulajdonos tárgyév január 31. napjáig bejelentést köteles benyújtani, a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(4) A mezőőri járulékot tárgyév április 30. napjáig egy összegben kell megfizetni az önkormányzat elkülönítetten kezelt „Mezőőri járulék Pogány” elnevezésű számlájára.

(5) A járulék késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napját követő naptól, mint kezdőnaptól késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része.

7. § Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól

a) akinek az összes termőföld és zártkert használata/termőföld és zártkert tulajdona az 10.000 m2-t nem haladja meg,

b) aki e rendelet hatálya alá tartozó ingatlanán lévő építményre építményadót fizet

c) a Magyar Állam,

d) az önkormányzat.

8. §1

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.