Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 08. 27

Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.08.27.

Pogány Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 2011. CLXXXIX. törvény 8. § (1) b) pontja alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A törvény hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásokra, és azok elkövetése esetén alkalmazható jogkövetkezményekre.

(2) E rendeletet kell alkalmazni azon 14. életévét betöltött természetes személyekre, jogi és jogi személyiséggel nem rendelkező személyekre, akik, vagy amelyek Pogány község közigazgatási területén belül a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást tanúsítanak.

(3) Nem alkalmazható e rendelet és nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás, ha:

a) az adott magatartás bűncselekményt, vagy szabálysértést valósít meg

b) magasabb szintű jogszabály az adott magatartás tekintetében közigazgatási bírság kiszabását rendeli el

2. Értelmező rendelkezés

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de e rendelet szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti, illetve amelyet e rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).

(2) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja szerint meghatározott terület.

(3) Zöldterület (e rendelet alkalmazása során): állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést, vagy a díszítő funkciót szolgálja, továbbá az a növényzet nélküli földes, murvás, stb. közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de azt a korábbi növényzetet károsító hatások miatt már kipusztították.

3. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt alkalmazható jogkövetkezmények és eljárási szabályok

3. § (1) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt a közigazgatási hatósági eljárás hivatalból, vagy bejelentés alapján indítható.

(3) Közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását mind a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása esetében, mind a közigazgatási bírság kiszabása esetében Pogány Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) által átruházott hatáskörében eljárva a jegyző jogosult.

(4) Közösségellenes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárás:

a) valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségellenes magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől

b) mulasztásban megnyilvánuló közösségellenes magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló közösségellenes magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 6 hónapon belül indítható meg

4. § (1) Közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben természetes személy esetén 50 000 forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek estén 500 000 forintig terjedő közigazgatási bírságnak van helye.

(2) Helyszíni bírság kiszabása esetén a kiszabható legmagasabb összeg természetes személy részére 12 500 forint, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére 125 000 forint.

(3) A kiszabott közigazgatási bírságot az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy a banki átutalással az önkormányzat bírság bevételi számlájára történő befizetés útján kell teljesíteni.

(4) A közigazgatási bírság kiszabásának feltételeit, mérlegelési rendszerét a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Szankciótv.) 9. §-12. §-ai szabályozzák.

(5) Figyelmeztetés alkalmazásának a Szankciótv. 6. §-a szerint van helye.

(6) Helyszíni bírság kiszabására a Szankciótv. 11. §-ában megfogalmazott szabályok szerint van lehetőség.

II. Fejezet

Közösségellenes magatartások

4. Közterület használatával kapcsolatos szabályok

5. § (1) Közösségellenes magatartást követ el, aki:

a) választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezéséhez

b) árusító és árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató fülke, pavilon, üzlet létesítéséhez, illetve a már meglévő árusítóhelyek, pavilonok, üzletek működéséhez, mozgó árusítóhelyek létesítéséhez, mozgóárusításhoz, asztalról és árusító sátorból történő alkalmai árusításhoz

c) szobor, emlékmű, díszkút, medence és köztárgyak (pad, figyelmeztető-és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartóoszlopok, stb.) elhelyezéséhez

d) építési munkával kapcsolatos létesítmények (pl.: építési állványzat, konténer és tartozékai, stb.), valamint építőanyagok, továbbá törmelékek konténerben történő elhelyezéséhez, illetve tárolásához

e) alkalmi és mozgó árusítás, valamint szolgáltató tevékenység végzéséhez

f) film-, televízió-, videó- és hangfelvétel készítéséhez akkor, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig akadályozza

g) kiállítás, vásár, sport-és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához, valamint az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez

h) a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5. § (1) bekezdésében meghatározott közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező üzemképtelen, forgalomból kivont, illetve a közlekedésben részt nem vevő, reklámhordozó céllal elhelyezett járművek tárolásához

i) a közterület egyéb turisztikai, kereskedelmi, vagy vendéglátóipari hasznosításához (pl.: vendéglátóipari terasz, előkert, üzleti szállítás, rakodás, göngyöleg tárolás, stb.)

j) a község területén lévő zöldterületek ideiglenes igénybevételéhez, fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezéséhez, amennyiben azok reklámcélokat szolgálnak

k) a közúti közlekedés szolgáltatásához használt, illetve nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt 3500 kg össztömegű, vagy annál nagyobb súlyú gépjárművek közúton, illetve más közterületen történő tárolásához

l) közút, járda, vagy zöld építéssel kapcsolatos igénybevételhez 72 órán túl

m) közmű hibaelhárításához 72 órán túl

közterületet közterület használati engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérő módon vagy célra használja, továbbá az engedélyben szereplő feltételeket nem tartja be.

(2) Közösségellenes magatartást követ el, aki hétköznapokon a település területén 20.00 óra és 8.00 óra között használ reklámcélú, figyelemfelkeltő hangjelzést, illetve elektronikus hangkeltő eszközt. (3) Szórakozóhely, vendéglátóipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusító hely előtti járdaszakaszon és közterületen szeszes italt fogyasztani tilos, kivéve rendezvény helyszínéül kijelölt területen a rendezvény idején.

5. Ingatlan és lakókörnyezet rendben tartásával kapcsolatos magatartások

6. § (1) Közösségellenes magatartást követ el az, aki a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 6/2014. (VIII.29) önkormányzati rendeletének előírásait.

(2) Közösségellenes magatartást követ el az:

a) az ingatlantulajdonos/használó, aki nem gondoskodik ingatlana gyommentes, gondozott állapotban tartásáról

b) az ingatlantulajdonos/használó, aki nem gondoskodik az ingatlana közterület felőli telekhatárától az útpadkáig terjedő terület gondozott állapotban tartásáról (különös tekintettel a vízelvezető-és szikkasztóárokra)

6. Állattartással kapcsolatos magatartások

7. § Közösségellenes magatartást követ el az, aki ebet olyan közterületen sétáltat, ahol azt tábla, vagy helyi rendelet tiltja.

7. A köztemető használatával, igénybevételével és temetkezéssel kapcsolatos magatartások

8. § Közösségellenes magatartást követ el az, aki:

a) a temető területén nem a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsít, a temetőlátogató közönség kegyeleti érzéseit sérti, a kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, vagy gátolja

b) a temető területén közlekedést akadályozó tárgyat helyez el

c) a temető területén a keletkezett hulladékot nem az arra kijelölt helyre rakja le

d) a temető területén a talajt felássa, növényeket, földet elhordja

e) a temető területén az a temetkezési vállalkozó, aki az üzemeltető hozzájárulása nélkül igénybe veszi a temető létesítményeit

f) a temető területén gépjárművel behajt, a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító, a temetkezési tevékenységben részt vevő, illetve a szemétszállító gépjárművet kivéve

III. Fejezet

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.