Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2003 (XII.15..) önkormányzati rendelete

helyi adó bevezetéséről

Hatályos: 2015. 09. 15- 2023. 02. 28

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2003 (XII.15..) önkormányzati rendelete

helyi adó bevezetéséről

2015.09.15.

Matty Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adók bevezetéséről az alábbi rendeletet (továbbiakban: ÖR.) alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Adó megállapítás joga és adókötelezettség

1. § A rendelet alkalmazása szempontjából adóalanyok a helyi adókról szóló törvényben meghatározott személyek, szervezetek.

2. § (1) A rendelet hatálya Matty község közigazgatási területére terjed ki.

(2)

(3)

3. § Az önkormányzat az alábbi helyi adót vezeti be:

a) Magánszemélyek kommunális adója

b) Helyi iparűzési adó

4. § Az önkormányzat a beszedett adó összegről évenként köteles a költségvetési beszámoló részeként a település lakosságát tájékoztatni.

II. Fejezet

Magánszemélyek kommunális adója

Adókötelezettség

5. § Kommunális adókötelezettség terheli a helyi adókról szóló törvényben meghatározott magánszemélyt.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

6. § (1) Lakástulajdon esetén:

a) az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

b) az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.

c) az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

d) az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

(2) Telek esetében:

a) az adókötelezettség a földrészlet belterületté minősítését, illetőleg az építési tilalom feloldását követő év első napján keletkezik.

b) az adókötelezettség

- a belterületi földrészlet külterületté minősítése, illetőleg – beépítés esetén – a beépítés évének utolsó napján,

- építési tilalomnak az év első felében történő kihirdetése esetén a félév utolsó napján szűnik meg.

(3) Lakásbérleti jogviszony esetében:

a) az adókötelezettség a jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik, és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg,

b) a lakásbérleti jogviszonynak az első felébe történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

Az adó mértéke

7. § Az adó mértéke az ÖR. 6. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként évi 10.000 forint.

Az adó megfizetése

8. § (1) A magánszemély terhére az adóhatóság által megállapított adó évi két egyenlő részletben fizethető meg.

(2) Az önkormányzat a késedelmi pótlék mentes fizetési határidőt március 15-ében, illetőleg szeptember 15-ében állapítja meg.

Mentességek, kedvezmények

8/A. § Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól az, aki

a) nem lakáscélú építmény tulajdonjogával vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű joggal,

b) külterületi telek vagy belterületi beépített telek tulajdonjogával, vagy ezekhez kapcsolódó vagyoni értékű joggal

rendelkezik.

Helyi iparűzési adó

8/B. § (1) Helyi iparűzési adót köteles fizetni az a vállalkozó, aki az önkormányzat illetékességi területén vállalkozói minőségben nyereség-, illetve jövedelemszerzésre irányuló tevékenységet végez (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

(2) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával kezdődik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.

(3) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az akókötelezettség időbeni terjedelmére.

8/C. § (1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapját a helyi adókról szóló törvény szabályai szerint kell meghatározni.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a végzett tevékenység napokba kifejezett időtartama; minden megkezdett nap egész napnak számít.

8/D. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke 1 %.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke

a) aki építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan, vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot az adó mértéke napi 5.000 Ft. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.

b) bármely – a) pontba nem sorolható – tevékenység esetén, ha annak folytatása közvetlenül bevételt eredményez, feltéve, ha a vállalkozó egyetlen önkormányzat területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel, az adó mértéke napi 5.000 Ft.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § Az adóalany köteles a bevezetett helyi adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzat felhívásában megjelölt – adatot bejelenteni az év január l-jei állapotának megfelelően.

10. § A helyi adóval és az önkormányzat költségvetése javára más jogszabályokban megállapított minden adóval kapcsolatos eljárás az ÖR.-ben, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

11. § Ez a rendelet 2004. január l. napján lép hatályba, és egyidejűleg az 5/1995.(IV.24.) számú, és az azt módosító 8/2000.(XII.15.) számú rendelet hatályát veszti.