Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003 (V.30..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2013. 04. 05- 2017. 06. 21

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003 (V.30..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

2013.04.05.

Matty Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.), valamint az államháztartásról szóló 1990. évi XXXVIII. törvény 108. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Az önkormányzat vagyona, a vagyon csoportosítása

A rendelet hatálya

1. § (1) 1. E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan és ingó vagyonra, továbbá a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra.

(2) E rendelet szempontjából önkormányzati vagyon:

1. az önkormányzat ingatlan és ingó tulajdona

2. az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogok

2. § A rendelet hatálya nem terjed ki a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére és elidegenítésére.

Az önkormányzati vagyon csoportosítása

3. § (1) Az önkormányzati vagyon áll:

1. a törzsvagyonból, valamint

2. az egyéb vagyonból

(2) Az önkormányzat vagyona forgalomképesség alapján lehet:

a) forgalomképtelen

b) korlátozottan forgalomképes

c) forgalomképes

A forgalomképtelenek besorolt önkormányzati vagyontárgy, illetve vagyonrész nem elidegeníthető, nem megterhelhető, vállalkozásba, gazdasági társaságba nem vihető.

A forgalomképtelen besorolást kapott vagyontárgy értékesítésére vonatkozó szerződés semmis.

(3) A korlátozottan forgalomképesnek besorolt önkormányzati vagyontárgyak esetében a vagyon elidegenítésének, megterhelésének, vállalkozásba, gazdasági társaságba vitelének, egyéb hasznosításának feltételeit törvény vagy e rendelet határozza meg.

(4) A forgalomképesnek besorolt önkormányzati vagyontárgy, illetve vagyonrész elidegenítése, megterhelése, vállalkozásba, gazdasági társaságba vitele, illetve egyéb hasznosítása, azaz a tulajdonosi jogok gyakorlása az e rendeletben meghatározottak szerint történhet.

(5) Az önkormányzat törzsvagyona

- forgalomképtelen, illetve

- korlátozottan forgalomképes lehet.

(6) Az önkormányzat egyéb vagyona körébe a forgalomképes vagyonelemek tartoznak.

Az önkormányzat törzsvagyona

4. § (1) Az önkormányzat törzsvagyonába azok a vagyonelemek tartoznak, amelyek közvetlenül kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását vagy a közhatalom gyakorlását szolgálják.

(2) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az alábbi vagyonelemek jelentik:

- helyi közutak és műtárgyaik

- közterek, közparkok

- vizek és közcélú vízlétesítmények

(3) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyonát az alábbi vagyonelemek jelentik:

- közművek – kiemelt jelentőséggel a vízi közművek

- intézmények, középületek

- műemlékek

- védett természeti területek

- muzeális emlékek

- szolgálati lakások

(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő a (1)–(3) bekezdés hatálya alá nem tartozó egyéb vagyon forgalomképes.

(5) Az önkormányzati vagyon elemeinek a forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes, illetve forgalomképes jellegét az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) Korm. rendelet szabályainak megfelelően elkészített mindenkori vagyonkataszter határozza meg.

4/A. § A képviselő-testület a vagyonkataszterben korlátozottan forgalomképesként nyilvántartott, a természetben Matty, Kossuth Lajos utca 1. szám alatti, 114 hrsz.-ú ingatlanon található, 114/A/3 és 114/A/4 hrsz.-ú, 2 db lakást forgalomképesnek minősíti.

II. Fejezet

A vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

5. § (1) Az önkormányzatot – a jogszabályban meghatározott eltérésekkel – megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.

(2) A helyi önkormányzat jogi személy. Az önkormányzatot megillető tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos feladatok és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg.

(3) A képviselő-testületet a polgármester képviseli.

6. § (1) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozó vagyontárgyakat nem lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó ingatlan vagyon elidegenítése, apportálása, megterhelése az értékhatárra való tekintet nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A képviselő-testület határozatban nyilvánítja forgalomképessé az önkormányzat tulajdonában lévő korlátozottan forgalomképes ingatlanokat.

(4) Az értékesítendő ingatlanokat a képviselő-testület határozatban jelöli ki. A képviselő-testület a kijelöléskor arról is dönt, hogy az ingatlant liciteljáráson vagy anélkül értékesíti. Az értékesítés feltételeiről a képviselő-testület dönt.

(5) A képviselő-testület az ingatlanok értékesítése előtt az ingatlanok vételárát ingatlanforgalmi értékbecslő közreműködésével állapítja meg.

(6) A képviselő-testület az ingatlan becsértékéhez képest legfeljebb 50 %-os árcsökkenést engedélyezhet a vételár elfogadásánál, melyről határozatban dönt.

(7) Az ingatlanok értékesítését a képviselő-testület készíti elő és azt a község hirdetőtábláján és a község honlapján teszi közzé. Országosan terjesztett kiadványban és megyei lapban a testület külön felhatalmazása alapján kerülhet sor közzétételre. Az ingatlanok értékesítését a képviselő-testület készíti elő és azt a község hirdetőtábláján és a község honlapján teszi közzé. Országosan terjesztett kiadványban és megyei lapban a testület külön felhatalmazása alapján kerülhet sor közzétételre.

(8) Az értékesíteni kívánt ingatlant a hirdetmény megjelenését követően tekinthetik meg az érdeklődők.

(9) Az ingatlan vételárára a hirdetmény megjelenését követő 20. napig kell beérkeznie az utolsó ajánlatnak.

(10) A képviselő-testület az eljárást megismétli, amennyiben az első értékesítés meghiúsul.

(11) A képviselő-testület az értékesítési eljárásra tájékoztatót készít, melyben ismerteti az értékesítésre kerülő ingatlanokat, az értékesítés szabályait, az ingatlanok értékének meghatározását, és az ingatlanokkal kapcsolatos minden lényeges információt.

(12) A képviselő-testület gondoskodik arról, hogy az érdeklődők aláírásukkal igazolják, hogy az ingatlanokat megtekintették, az eljárás szabályait tudomásul vették.

(13) A vevő biztosítékként köteles a kialkudott vételár 10 %-át foglalóként befizetni a Polgármesteri Hivatal házipénztárába.

(14) A lakás vételárát egy összegben, a szerződés aláírásával egyidejűleg kell megfizetni.

(15) A képviselő-testülethatározatban felhatalmazhatja a polgármestert az ingatlanok értékesítésével kapcsolatos teendők ellátására.

7. § Az önkormányzat vagyona társulásba bevihető.

(1) Az önkormányzat társulásba – Intézményirányító társulásba, illetve közös képviselő-testületbe – bevitt vagyonát a társuló helyi önkormányzat vagyonaként kell nyilvántartani. A vagyonszaporulat a társult helyi önkormányzatok közös vagyona és arra a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(2) A társulás ingatlanvagyona felújítása és fejlesztése a társuló önkormányzatok képviselő-testületének döntése alapján történik.

(3) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona társulásba nem vihető be.

(4) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyona körébe sorolt vagyonelemek közül az alábbiak vihetők társulásba:

- intézmények épületei, középületek

(5) Az önkormányzat forgalomképes egyéb vagyona társulásba vihető.

8. § (1) Az önkormányzat hitelt vehet fel. A hitel felvételével a meglévő hitelek törlesztésével kapcsolatos rendelkezéseket az önkormányzat költségvetési rendelete állapítja meg.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletében dönt, hogy milyen beruházásokat, felújításokat valósít meg, s rendelkezik azok pénzügyi fedezetéről és szükség esetén beruházásokkal kapcsolatos rendről is.

Az intézmények gazdálkodása a vagyonnal

9. § (1) Az önkormányzat a kötelező és a vállalt feladatainak ellátása intézményt alapíthat. Az intézmény vagyona az önkormányzat vagyona, amit az önkormányzat az alapított intézmény használatába ad. A használat és használati jog – vagyonkezelési jog – átadása ingyenes, az önkormányzat a használat ellenértékét nem követelheti.

(2) A gazdálkodása megszervezésére tekintettel részben önállóan gazdálkodónak besorolt intézmény vagyonkezelési feladatai a részben önállóan gazdálkodó intézmény, valamint a gazdálkodásának vitelére kijelölt önállóan gazdálkodó intézmény közötti – a képviselő-testület által jóváhagyott – megállapodás szerint alakulnak.

III. Fejezet

A vagyonleltár

10. § Az önkormányzat vagyonállapotát a vagyonállapotot mutató leltárban kell kimutatni az éves zárszámadáshoz kapcsolódóan. A leltár adott év december 31. fordulónappal készül.

11. § (1) Az önkormányzat a vagyonát jogszabályban meghatározott módon köteles nyilvántartani és értékelni.

(2) A vagyonleltárt határozattal kell elfogadni.

(3) A leltár összeállításáért a jegyző tartozik felelősséggel.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.