Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007 (IV.13..) önkormányzati rendelete

a települési rendtartásról

Hatályos: 2007. 04. 13- 2012. 04. 26

Matty Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján Matty község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve a következő rendeletet alkotja:


I.


Általános rendelkezések


1. §


  1. A rendelt Matty község közigazgatási területére terjed ki. Rendelkezései minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik /amelyek/ állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak /működnek, tevékenykednek/.
  2. A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.


II.


Települési környezet védelme


2. §


  1. A települési környezet védelme a község belterületére, a lakó és intézményterületekre terjed ki.
  2. A települési környezet védelme során biztosítani kell a környezet tervszerű, rendeltetésszerű és esztétikus kialakítását, fejlesztését, így különösen védeni kell a közterületeket, közhasználatú zöldterületeket, gondoskodni kell a hulladék környezetszennyezés-mentes szállításáról, a közterületek rendeltetésszerű használatáról.


Köztisztaság fenntartása


3. §


  1. Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, haszonélvezője (továbbiakban: tulajdonos), illetve más használatában, bérletében lévő ingatlan tisztán tartásáról a használó, illetve a bérlő (továbbiakban: használó) köteles gondoskodni.
  2. Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztán tartásáról az önkormányzat gondoskodik.
  3. Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig/szegélyéig terjed.
  4. Építési területen és az építkezés közvetlen környékén az építkezést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.
  5. Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak, ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodnia az általa elfoglalt terület tisztán tartásáról.
  6. Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell elvégezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.
  7. Közterületen építési, bontási anyagot a közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni.
  8. Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni. Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólításra 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.


4. §


  1. Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élő fákat bármilyen felirattal megrongálni.
  2. A közterületek a sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló és táborozó helyek beszennyezése tilos.
  3. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni tilos.
  4. Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.


Helyi védetté nyilvánított természeti terület


5. §


  1. A tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasztól az úttestig terjedő terület;

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai (gépkocsi beálló, gyaloghíd, stb.) tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

  1. A tényleges használó, illetve a tulajdonos kötelessége a járda mellett növő gaz rendszeres kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, a gyep nyírása.
  2. A szórakoztató-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti területet – a használat által érintett mértékben, de legalább 5 méteres körzetben – a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.
  3. A szórakoztató- és vendéglátó helyek, üzletek alkalmi rendezvények (bál, disco, stb.) tartása esetén a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani az üzlet, illetve a használt terület legalább 50 méteres körzetében.
  4. A tulajdonos és használó köteles télen a havat, jeget az ingatlan mentén lévő közterületekről letakarítani, a síkossá vált gyalogutat megfelelő anyaggal szükség szerint felszórni.
  5. Nem lakás céljára szolgála ingatlanok – beleértve a beépítetlen telkeket is – tisztán tartása, gondozása a tulajdonos, illetve használó kötelessége.
  6. Akinek egészségi állapota – orvos által igazoltan – tartósan vagy véglegesen megromlott és feneti munkálatokat elvégezni nem tudja, kérelemmel fordulhat a Polgármesteri Hivatalhoz.


6. §


Az önkormányzat köteles

a) az önkormányzat által fenntartott intézményekhez kapcsolódó közterületeken a 4. § bekezdéseiben foglalt kötelezettségek teljesítésére,

b) a településen lévő parkok, játszótér, továbbá

c) az önkormányzat tulajdonában lévő utak tisztán tartásáról gondoskodni,

d) a közterületen hulladékgyűjtő edények elhelyezésére, karbantartására, kiürítésére,

e) a buszvárók rendszeres takarítására.


7. §


  1. A közterületeken elhelyezett közkifolyók környezetét fokozottan tisztán kell tartani, tilos bárminemű szennyezése, különösen állatok itatása, környékre való odahajtása, edények és egyéb tárgyak öblögetése, mosása, járművek tisztítása.
  2. Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.



A települési folyékony hulladék kezelése


8. §


  1. A rendelet szempontjából folyékony hulladék a tároló berendezések (szennyvíz, fekália ülepítő akna), továbbá végderítő kiürítése, tisztítása és fertőtlenítése során keletkezett anyagok.
  2. A háztartásban és egyéb módon keletkező szennyvizet közterületre kiborogatni, az udvarról csatornán keresztül kiengedni, kiönteni, másnak az udvarára átengedni tilos.
  3. Közterületen folyékony hulladékot csak úgy lehet szállítani, hogy a szállítmányból csepegés nem keletkezhet. Ha a szállítás közben a terület szennyeződik, a szennyező haladéktalanul köteles azt eltávolítani, s a további szennyeződést megakadályozni.
  4. A községek területén átfolyó élővíz-folyásokba, belvízelvezető árkokba, közcsatornákba tisztítatlan folyadékot, folyékony hulladékot, trágyalevet bevezetni tilos!
  5. A folyékony hulladékot gyűjteni, szállítani csak a közegészségügyi és egyéb feltételek betartásával lehet.


Zöldterületek védelme


9. §


  1. E rendelet szempontjából közhasznú zöldterületnek minősül a község közterületén található valamennyi füves, fás, bokros terület, beleértve a közterületen lévő telepített virágokat.
  2. A közhasználatú zöldterületek – a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – fenntartásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.
  3. Az ingatlanok határától az utak széléig terjedő növényzettel ellátott területrészekről, út hiányában az ingatlan határától számított 5 m-es szakaszon az ingatlantulajdonosok kötelesek gondoskodni a zöldterületek fenntartásáról.
  4. A fenntartás magába foglalja a növényzet és a talaj folyamatos ápolását, gondozását, védelmét, a terület tisztán tartását, hó- és síkosságmentesítését.
  5. Gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos.
  6. A jármű által az úttestre felhordott sarat, szennyeződést a balesetveszély elhárítása érdekében a szennyeződést okozó köteles haladéktalanul eltávolítani.


10. §


  1. A közhasználatú zöldterületeket állaguk sérelme nélkül rendeltetésszerűen mindenki használhatja.
  2. Tilos a zöldterületben és annak tárgyaiban bárminemű (növényzet kipusztítása, tárgyainak megrongálása, szemetelés, stb.) kárt okozni.


11. §


  1. A közhasználatú zöldterület állapotát valamely engedélyezett tevékenységével megváltoztatja, az 30 napon belül köteles helyreállítani az eredeti állapotot.
  2. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, a jogosított köteles saját költségén a növényzetet pótolni, áttelepíteni, illetőleg a kárt megtéríteni.
  3. A növénytelepítés során minden

a) kivágott fát pótolni kell,

b) kivágott cserje helyett legalább két cserjét kell ültetni. A pótlási kötelezettségeket egy éven belül kell teljesíteni.


Belterületi vízelvezető árkok, csatornák tisztítása


12. §


  1. A községben kiépített belterületi árkok tisztán tartásáról, gyomtalanításáról és tisztítás során keletkezett hulladék elszállításáról az ingatlan tulajdonosa /használó, bérlő, stb./ köteles gondoskodni.
  2. Ha a tulajdonos telke két utcát érint, mindkét utcán köteles a vízelvezető árkokat, átereszeket karbantartani.
  3. A saját használatú utakat, gyalogos- és gépjárműbejárókat, átfolyókat a víz természetes lefolyásának biztosításával szabad létesíteni.
  4. Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztán tartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.
  5. Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


13. §


A Polgármesteri Hivatal rendszeresen ellenőrzi e rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését. A mulasztás szabálysértési eljárás kezdeményezését vonja maga után.


III.


Állattartás szabályozása


Az állattartás általános szabályai


14. §


  1. A község területén lévő házias ingatlanok udvarán csak akkor tartható haszonállat, ha az állatok elhelyezésére szolgáló melléképület megfelel a hatályos építésügyi előírásoknak.
  2. Az állatok tartása a környezetet nem károsíthatja, az emberek, továbbá az állatok egészségét nem veszélyeztetheti.


Ennek érdekében az állattartó köteles:

a) a tevékenységet úgy folytatni, különösen a trágyát úgy kezelni, hogy az bűzt ne terjesszen, környezetet ne szennyezzen;

b) a trágyatelepet úgy létrehozni, hogy a keletkezett trágyalé közterületre, szomszéd udvarára át ne folyjon;

c) az állatok tartására szolgáló létesítményeket rendszeresen takarítani kell.

  1. Az állattartó köteles gondoskodni az állatok kedvező életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, a káros rovarok és rágcsálók rendszeres irtásáról.
  2. Az állattartó köteles gondoskodni állatainak megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és gondozásáról. Állatai védelme és egészségének megóvása érdekében köteles az állategészségügyi rendelkezéséket megtartani és az állatok megbetegedése esetén állatorvos igénybevételéről gondoskodni.
  3. Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni. Ha az állattartó az állatára nem tart igényt, köteles előzetes bejelentése alapján a felmerülő költségek megtérítésével az állatnak gyepmesterrel történő elszállításáról gondoskodni.
  4. Tilos az állattartó által megunt vagy egyéb ok miatt nem tartható állatot szabadon engedni, elhagyni.
  5. Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartással senkinek kárt ne okozhasson. Bármilyen állat csak oly módon tartható, hogy a közterületet, más tulajdonát képező ingatlant ne szennyezze. Az esetleges szennyeződést a tulajdonos, illetőleg az állat felügyeletével megbízott személy köteles haladéktalanul eltávolítani.


Állatok kihajtása, legeltetése


15. §


  1. Közterületen mindenféle állat legeltetése, kihajtása tilos!
  2. Állatokat legelőre és visszahajtani csak az előre meghirdetett útvonalon lehet, eközben az állatokat őrizetlenül hagyni nem szabad.
  3. A kihajtás során az állatok által a közterületen okozott károkat a tulajdonos köteles megtéríteni, illetve az eredeti állapotot visszaállítani, továbbá az állati ürülék eltávolításáról haladéktalanul gondoskodni.
  4. Szárnyas állatot csak zárt udvarban lehet tartani.
  5. A lótulajdonosok kötelesek a lovaktól származó ürüléket a közterületről eltakarítani és a lovak folyamatos felügyeletéről gondoskodni.


Az ebtartás szabályai


15. §


  1. A Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet az ebekről.
  2. Az ebtulajdonosok kötelesek kutyáikat beoltatni a vonatkozó állategészségügyi szabályok szerint.
  3. Az ebeket az állattartók úgy kötelesek tartani – szükség szerint megkötve, zárt helyen - , hogy azok nem tudjanak elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni.
  4. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, illetve más tulajdonát képező ingatlant ne szennyezze. Az e területeken keletkezett szilárd ürüléket az állattartó köteles haladéktalanul eltávolítani.
  5. A község területén a három hónapos kort betöltött eb tulajdonosa nyilvántartás céljából köteles kutyáját a jegyzőnél bejelenteni. A tulajdonos köteles továbbá az eb elhullását, eladását, tartáshelyének megváltoztatását 30 napon belül, eltűnését pedig haladéktalanul bejelenteni.
  6. Közterületen csak pórázon vezetett ebbel szabad közlekedni. Harapós vagy támadó természetű ebet szájkosárral is el kell látni.


IV.


Egyéb rendtartási szabályok


17. §


A zaj elleni védelem érdekében:


a) tilos este 22.00 órától a lakosság éjszakai pihenését zavarni; motort szükségtelenül járatni, dudálni; szórakozóhelyek ablakait, ajtóit, lehetőséghez képest zárva kell tartani; hangoskodni, rádiót, zeneszerszámokat használni.

b) napközben intézményi terület 200 méteres körzetében hangszóró, hangosító berendezés – közhasznú információk bemondása kivételével – használata tilos.

c) szabadtéri zajt keltő tevékenység a községi kulturális rendezvények kivételével 22.00 – 06.00 óra között tilos.



V.


Eljárási szabályok


18. §[1]





VI.


Záró rendelkezések


  1. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Matty, 2007. április 13.





                   Fallerné Knopf Zita                                             Dr. Jocskov Annamária    

                       polgármester                                                               jegyző                                               



[1]

A 18. § szövegét a 6/2012. (IV. 26.) rendelet hatályon kívül helyezte. Hatálybalépés kihirdetést követő nap.