Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 17

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati közterületek filmforgatási célú használatáról

2013.09.17.

Matty Község Képviselő-testülete A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. § (1) E rendelet kell alkalmazni a Matty Község Önkormányzata tulajdonában álló közterületek filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétele esetén.

(2) A filmforgatási célú közterület-használatáról a megyei kormányhivatal hatósági szerződésben állapodik meg a kérelmezővel, amely hatósági szerződés a képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé.

(3) A képviselő-testület a közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

2. § (1) A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a hatósági szerződésben vállalja

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) a közterület és az ott elhelyezett tárgyak rendben és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladékok elszállításáról való gondoskodást,

d) filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalog vagy gépkocsival történő megközelítésének biztosítását,

e) a lakosság tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

f) a filmforgatással összefüggésben keletkezett károk megtérítését.

(2) Közterület filmforgatási célú használata nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal, alkalmanként 10 nap időtartammal meghosszabbítható.

(3) Ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület használat nem hagyható jóvá.

3. § (1) Ha a filmforgatási célú igénybevétellel érintett közterületre vonatkozóan már külön jogszabály alapján egyéb közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.

(2) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a filmforgatási célú igénybevétellel érintett közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van kiadva, a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annál a kérelmezőnél, akinek a közterület-használati jogosultsága a filmforgatási célú igénybevételre irányuló kérelme benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg.

4. § A jóváhagyott hatósági szerződés eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a filmforgatási célú tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és azt az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

5. § A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használatot olyan időtartamra kell meghosszabbítani, ameddig a filmforgatási célú közterület igénybevétel akadályozva volt. Az önkormányzat az akadály elhárulása után 10 napon belül biztosítja a közterület-használatot.

6. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatának díját e rendelet mellékletében állapítja meg.

(2) A hatósági szerződésben rögzített közterület-használati díjat, a jóváhagyott hatósági szerződés aláírásától számított 3 napon belül kell megfizetni.

(3) A közterület filmforgatási célú használatát kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaság, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás. A közérdekű cél fennállásáról a polgármester a hatósági szerződés jóváhagyásakor dönt.

Záró rendelkezések

7. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A

B

C

D

1

Közterület megnevezése

Forgatási helyszín

Technikai kiszolgálás

Stáb parkolás

2

Matty közigazgatási területének területei

200 Ft/m2/nap

150 Ft/m2/nap

100 Ft/m2/nap