Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014 (XII.1..) önkormányzati rendelete

a helyi adó bevezetéséről szóló 11/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 01. 01

Matty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) h) pontjában, a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 13. § 13) pontjában, és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az egyes helyi adókról szóló 27/1995. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. §


A rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A rendelet alkalmazása szempontjából adóalanyok a helyi adókról szóló törvényben meghatározott személyek, szervezetek.”


2. §


A rendelet 3. §-a a következő b) ponttal egészül ki

(Az önkormányzat az alábbi helyi adót vezeti be:

  1. Magánszemélyek kommunális adója)


    „b) Helyi iparűzési adó”


3. §


A rendelet a Helyi iparűzési adó alcímmel és a cím után a következő 8/B.- 8/D. §-sal egészül ki:


„Helyi iparűzési adó


8/B. § (1) Helyi iparűzési adót köteles fizetni az a vállalkozó, aki az önkormányzat illetékességi területén vállalkozói minőségben nyereség-, illetve jövedelemszerzésre irányuló tevékenységet végez (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).


            (2) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával kezdődik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


            (3) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az akókötelezettség időbeni terjedelmére.


8/C. §  (1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapját a helyi adókról szóló törvény szabályai szerint kell meghatározni.


            (2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a végzett tevékenység napokba kifejezett időtartama; minden megkezdett nap egész napnak számít.


8/D. §  (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke 1 %.


            (2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke

a) aki építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan, vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot az adó mértéke napi 5.000 Ft. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.

  1. bármely – a) pontba nem sorolható – tevékenység esetén, ha annak folytatása közvetlenül bevételt eredményez, feltéve, ha a vállalkozó egyetlen önkormányzat területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel, az adó mértéke napi 5.000 Ft.”


4. §


Hatályát veszti a rendelet 2. § (2) – (3) bekezdése.


5. §


Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.






Fallerné Knopf Zita                                                            Dr. Héger Zsolt

polgármester                                                            jegyző