Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017 (II.16..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 17

Matty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.


(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatottra.



Címrend és létszám előirányzat


2. §


(1) A Képviselő-testület Matty Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) címrendjét az 1. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a költségvetési szervnél – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – 4 főben állapítja meg a 2. melléklet szerint.


(3) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát 32 főben hagyja jóvá a 2. melléklet szerint.


II. Fejezet


KÖLTSÉGVETÉS  BEVÉTELEI  ÉS  KIADÁSAI


Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2016. évi költségvetése


3. §



(1)  [1] [2] [3]A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetésének


a)

tárgyévi költségvetési bevételét

85 241

ezer Ft-ban,

aa)

működési költségvetési bevételét

77 172

ezer Ft-ban,

ab)

felhalmozási költségvetési bevételét

8 069

ezer Ft-ban,





b)

tárgyévi költségvetési kiadását

113 174

ezer Ft-ban, melyből

ba)

működési  kiadását

86 696

ezer Ft-ban, melyből


- személyi jellegű kiadás

49 602

ezer Ft,


- munkaadót terhelő járulék

7 021

ezer Ft,


- dologi jellegű kiadás

20 309

ezer Ft,


- ellátottak pénzbeli juttatása

7 131

ezer Ft,


- egyéb működési célú kiadás

2 634

ezer Ft,


ezen belül tartalék

500

ezer Ft,

bb)

felhalmozási  kiadását

26 477

ezer Ft-ban, melyből


- beruházások előirányzata

8 827

ezer Ft,


- felújítások előirányzata

17 650

ezer Ft,





c)

tárgyévi finanszírozási kiadását

1 523

ezer Ft-ban,





d)

tárgyévi finanszírozási bevételét

29 456

ezer Ft-ban állapítja meg.



(2) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.


(3) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat összesítve a 4. melléklet szerint jóváhagyja.


(4) A Képviselő-testület a kormányzati funkciók szerinti bevételeket és kiadásokat 5-12. mellékletek szerint hagyja jóvá.    

4. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat működési célra átadott pénzeszközeit feladatonként a 14. melléklet szerint elfogadja.


(2) Az önkormányzat 2017. évi központi költségvetési kapcsolatokból származó forrásait a 19. melléklet tartalmazza.


(3) A Képviselő-testület az önkormányzat felhalmozási kiadását célonként részletezve a 13. melléklet szerint hagyja jóvá. 


(4) A Képviselő-testület a lakosságnak juttatott szociális rászorultság alapon nyújtott támogatások előirányzatát a 21. melléklet szerint hagyja jóvá.



5. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi általános tartalékát 5.691 ezer Ft-ban, hagyja jóvá.  


(2) A Képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.



6. §


A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.



7. §


A Képviselő-testület a 2017. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 17. melléklet szerint állapítja meg.



8. §


A Képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 16. melléklet szerinti tartalommal állapítja meg.



9. §


A költségvetési évet követő 3 év várható előirányzatait – amelyet a Képviselő-testület a költségvetési év folyamati és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések szerint állapított meg – a 18. melléklet tartalmazza.



10. §


A Képviselő testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 20. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

A költségvetési hiány finanszírozásának módja, a költségvetési többlet felhasználása


11. §


(1) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.


(2) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a Képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésen esetenként dönt.


(3) A költségvetési szerv az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 5. § (1) bekezdésbe tartozó bevételei körében a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevételét – a Képviselő-testület egyidejű tájékoztatásával a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítás után – feladatai ellátására használhatja fel.

III. Fejezet


A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI


Általános végrehajtási szabályok


12. §


A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a testület, a szabályszerűségéért a polgármester felelős.



13. §


(1) Az önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magába. A bevétel előirányzat módosítása nélkül is túlteljesíthető, a kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötöttséggel.


(2) Bevételkiesés esetén – annak mértékére figyelemmel – a polgármester elsősorban a kötelezettséggel nem terhelt egyszeri kiadások, a speciális célú támogatások felhasználását korlátozza.



14. §


(1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása. Az önkormányzat év közben keletkező többletbevételei az általános tartalék előirányzatát növelik, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat, vagy ha felhasználásáról a képviselő-testület másképpen rendelkezik.


(2) Amennyiben a többletbevétel céljellegű, akkor a meghatározott célhoz kapcsolódó kiadás előirányzatának növelésére használható fel.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzat címzettek részére történő átutalására.


Részletszabályok


Előirányzatok megváltoztatása


15. §


(1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatása nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt -, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.


(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról



16. §


(1) Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók.


(2)  Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (vészhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedéseket hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti.



17. §


  1.  A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszthet a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.


(2) A pótköltségvetés elfogadásáig, illetve a jelentős összegű bevételi elmaradások teljesüléséig a nem kötelező feladatokra előirányzott kifizetéseket a polgármester felfüggesztheti.



18. §


A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.


19. §


(1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.


(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

Intézmények gazdálkodására vonatkozó részletes szabályok


20. §


(1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. A kiadások és bevételek teljesülési ütemére figyelemmel teljesíthetők, saját bevételből tervezett kiadás teljesítésére a bevétel elmaradása esetén – annak mértékében – nem vállalható kötelezettség.


(2) Az intézmények tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni



21. §


(1) A jóváhagyott bevételi előirányzaton felüli saját bevételi többlet az intézményt illeti meg. Bevételi többlet a kiemelt előirányzatokon tervezett bevételt meghaladó realizált bevétel akkor, ha a betervezett jogcímeken a többletbevétel időpontjában bevételkiesés nem várható.


(2) A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változásokról az intézmények tájékoztatási kötelezettségüknek írásban tesznek eleget.


(3) A személyi juttatás előirányzat saját hatáskörű módosítása esetén annak szöveges indokolása is szükséges. Az előirányzat növekedés tartós bér növelésére nem fordítható. 


(4) A kiemelt, illetve a testület által meghatározott (egyéb) előirányzatokat az intézmények csak jogszabály, illetve az irányító szerv előírásai szerint módosíthatják.


(5) A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosítások többlettámogatási igényt sem a folyó költségvetési évben, sem az azt követő években nem eredményezhetnek.



Adósságrendezés, adósságállomány


22. §


(1) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az önkormányzatnak fejlesztési hitelből 1.218 ezer Ft kötelezettsége áll fenn.


(2) A Képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelek futamideje alatt a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségének eleget tesz, tárgyévi költségvetésébe betervezi.


(3) A Képviselő-testület – amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény 4. §-a szerint adósságrendezési eljárást az önkormányzat, vagy hitelezői nem kezdeményezték – önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha annak elismert tartozása a (4) bekezdésben meghatározott időt és mértéket eléri.  


(4) Önkormányzati biztos kirendelése akkor kötelező, ha a költségvetési szerv 30 napon túli tartozás állományát egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani és a tartozás állományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át. 

IV. Fejezet


Vegyes rendelkezések


23. §


(1) A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül 200 ezer Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által fizetendő 15 % SZJA-t és 14 % Eho-t is magába foglalja.


(2) A Képviselő-testület elrendeli, a kettőszázezer forintot meghaladó – az államháztartás alrendszereiből nyújtott – céljellegű fejlesztési támogatások kedvezményezettje nevének, a támogatás céljának, összegének, a megvalósulás helyének és a támogatást odaítélő szervezet nevének helyben szokásos módon történő közzétételét, a döntést követő 60 napon belül.


(3) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a nettó ötmillió forintot elérő, vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időtartamra kötött szerződés esetében annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán, vagy az önkormányzat honlapján – közzé kell tenni.

V. Fejezet


Záró rendelkezések


24. §


(1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit az önkormányzat költségvetésében elfogadott, előírt bevételek beszedésére, a kiadások teljesítésére. A költségvetés elfogadásáig terjedő időszakban nyújtott előleg költségvetési támogatásnak minősül, ennek megfelelően kerül elszámolásra.


(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény, az Áht. hatályos rendelkezéseit, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.


(3) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1-től kell alkalmazni.








            Fallerné Knopf  Zita                                                           Dr. Héger Zsolt

                polgármester                                                                           jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 6/2017 (V. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.05.27-től

[2]

A rendelet szövegét a 9/2017 (VIII. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017. 08.26-tól

[3]

A rendelet szövegét a 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.17-től

Mellékletek