Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 06- 2021. 12. 06

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.06.

Matty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ban és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, és a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 13/2017.(XII. 22.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 16. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. A bejelentési eljárással érintett építési tevékenységek, reklám, reklámhordozók és rendeltetésváltozások köre

2. § A településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § A polgármester a településképi bejelentési eljárást a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) szerint településképi bejelentési eljárást folytat le a település teljes közigazgatási területén az alábbi esetekben:

a) a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében,

b) az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltozás), kivéve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57/F. § hatálya alá tartozó rendeltetésváltozás.”

3. § A településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 24. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az eljárás lefolytatására vonatkozó kérelmét az építési tevékenység végzésére jogosult papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a polgármesternek az erre a célra rendszeresített 4. melléklet szerinti formanyomtatványon legalább az építési tevékenység megkezdése, az építési tevékenység nélküli rendeltetésváltozás, a reklám és reklámhordozó elhelyezése előtt 15 nappal. A kérelemhez 2 példány tervdokumentációt kell mellékelni.

(4) A bejelentéshez a kérelem tárgyának megfelelően a következő munkarészeket tartalmazó, az elbíráláshoz szükséges léptékű, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet kell benyújtani:

a) reklám, reklámhordozó elhelyezése esetében megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített

aa) rövid műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról, a rögzítés módjáról, reklám, reklámhordozó anyag- és színhasználatáról, a településképi követelményeknek való megfelelőség bemutatásával,

ab) helyszínrajzot a szomszédos építmények feltüntetésével,

ac) a reklámhordozó kialakításának részletterve alaprajzi és homlokzati nézetekkel

ad) az elhelyezendő reklám, reklámhordozó településképi megjelenését ábrázoló részletterv, mely ábrázolja annak méretét, kialakítását, a hordozófelület anyagát és a rögzítés módját is

ae) az elhelyezéssel érintett építmény az elhelyezendő reklámot, reklámhordozót, cégért, stb. is ábrázoló homlokzati rajza, amennyiben az elhelyezés építmény településképi szempontból meghatározó homlokzati felületén tervezett

af) látványtervet vagy fotómontázst.

b) rendeltetés változás esetében - megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített- alábbi munkarészek benyújtása szükséges

ba) rövid műszaki leírás a telepítésről és az építészeti kialakításról, a homlokzatok anyag- és színhasználatáról, a településképi követelményeknek, valamint a településrendezési eszközök rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelőség és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendeletben (OTÉK) előírt összes követelménynek való megfelelés bemutatásával

bb) helyszínrajz,

bc) alaprajz,

bd) homlokzati rajz, valamint be) (amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik) - utcaképi vázlat.”

4. § A településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 24. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben a benyújtott kérelem és melléklete a hiánypótlást követően sem felel meg a Korm. rendelet és e rendelet előírásainak a polgármester megtiltja a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés megkezdését, rendeltetésváltozást és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.”

5. § A településkép védelméről szóló 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelet 24. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) Amennyiben a tevékenység megfelel a (7) bekezdésben felsorolt szempontoknak vagy a rendeltetésváltoztatás megfelel a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek, a polgármester a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezés tudomásul vételéről vagy a rendeltetésváltoztatásról hatósági határozatot állít ki, melynek érvényességi ideje, ha a hatósági határozat másképpen nem rendelkezik 1 év, de legfeljebb aktualitása megszűnésének időpontja.

(9) Amennyiben a tevékenység nem felel meg a (7) bekezdésben felsorolt szempontoknak és a tervezett rendeltetésváltozás nem felel meg a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek, a polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó, cégér, stb. elhelyezést illetve a rendeltetésváltoztatást megtiltó hatósági határozatot állít ki, melyben figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység tiltás ellenére történő elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.”

6. § Ez a rendelet 2021. december 6-án lép hatályba.