Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 21

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.01.21.

Matty Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Matty Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési alapszolgáltatásként a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását nyújtja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeit biztosítja.

2. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat saját fenntartású közösségi színtér működtetésével biztosítja. A közösségi színtér címe Matty 7854. Petőfi utca 2/A. (Matty 114. hrsz.), ahol a könyvtárterem (Könyvtári, Információs és Közösségi Hely, Matty) és a kultúrház (a közösségi események, rendezvények, tanácskozások megtartására egyaránt alkalmaz közösségi helyiség) is található.

3. § Az Önkormányzat

a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi színtér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,

b) saját forrást biztosít a közösségi színtér működéséhez, fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,

c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik a helyben működő civil szervetekkel, az egyházakkal, a könyvtári szolgáltatást végző Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert működtető Csorba Győző Könyvtárral és a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközponttal.

5. § Hatályát veszti a közművelődésről szóló 8/2002. (VII. 12.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2022. január 21-én lép hatályba.