Matty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 16

A közösségi együttélés alapvető szabályairól

Általános indokolás

A rendelet célja a helyi közösség érdekében azoknak az alapvető szabályoknak a meghatározása, amelyek betartása a közösség békés, nyugodt együttélését biztosítja. A rendelet úgy kívánja célját elérni, hogy meghatározza azokat a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat, amelyek esetén átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az 1. § meghatározza a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás fogalmát, valamint rögzíti, hogy ez a magatartás cselekvéssel és mulasztással is megvalósítható. A (2) bekezdés a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 3. §-ában megfogalmazott párhuzamos vagy többszintű szabályozás elkerülése érdekében a más jogszabály hatálya alá tartozó esetekben kizárja a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megállapítását.

A 2. §-hoz

A § megállapítja, hogy a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jár el a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás miatt indult eljárásban.

A 3. §-hoz

A § megállapítja, hogy a közigazgatási bírság és a helyszíni bírság megállapítása a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény szabályai szerint történik.

A 4. §-hoz

A § azokat a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokat tartalmazza, amelyek a saját ingatlan rendjének (rendezett állapotának) a fenntartásához kapcsolódnak. A §-ban bevezetett közvetlen lakókörnyezet és rendezetlen állapotú lakókörnyezet fogalmának meghatározása a közfoglalkoztatásról szóló 2011. évi CVI. törvény rendelkezésein alapul. A (2) b) pont utal a rendelet 1. § (2) bekezdésében a párhuzamos vagy többszintű szabályozás elkerülése érdekében megfogalmazott szabályra a rendezetlen lakókörnyezet fogalma esetében, ezzel egyértelművé teszi, ha a ba)-bc) alpontokban magatartás büntetőjogi, szabálysértési vagy más közigazgatási szabályszegést megállapító jogszabály hatálya alá tartozik, akkor azt kell alkalmazni és nem közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megállapítására kerül sor.

Az 5. §-hoz

Hatályon kívül helyezi az azonos tárgyú, korábbi 4/2017. (V. 3.) önkormányzati rendeletet.