Matty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 01

a szociális ellátásokról

Általános indokolás

A § hatályon kívül helyezi a korábbi azonos tárgykörű helyi rendeletet.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az 1. § meghatározza, hogy mely támogatások esetén jár el a képviselő-testület, illetve milyen támogatások esetén ruházza át a döntést a képviselő-testület a polgármesterre.

A 2. §-hoz

A 2. § meghatározza, hogy a rendeletben meghatározott ellátások megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell előterjeszteni, valamint utal arra, hogy rendeletben használt kifejezések értelmező rendelkezéseit a Szoctv. tartalmazza.

A 3. §-hoz

A § eljárási rendelkezéseket tartalmaz, és részletezi a jövedelemigazolás szabályait.

A 4. §-hoz

A § meghatározza a pénzbeli ellátások kifizetésének végső határidejét és a kifizetés módját.

Az 5–7. §-hoz

A rendelet 5-7. §-ai megállapítják a települési önkormányzat által a Szoctv. 45. §-a alapján adható rendkívüli települési támogatás jogosultsági és más részletszabályait.

A 8. §-hoz és a 9. §-hoz

A rendelet 8-9. §-ai megállapítják a települési önkormányzat által a Szoctv. 45. §-a alapján adható rendkívüli települési támogatás egyik önállóan nevesített formájának, a temetési települési támogatásnak a jogosultsági és más részletszabályait.

A 10. §-hoz

A § megállapítja a tanévkezdési támogatás szabályait.

A 11. §-hoz

A Szoctv. 45. §-a (1) bekezdése szerint a képviselő-testület a Szoctv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. A 11. § meghatározza a települési támogatás helyi szabályait.

A 12. §-hoz

A Szoctv. 48. § (1) bekezdése szerint: A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik. A 12. § kiegészítő szabályt állapít meg a köztemetés formájára vonatkozóan.

A 13. §-hoz

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter évről-évre pályázatot hirdet a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásának támogatására. A pályázó önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy a rendelet 13. §-ában szereplő támogatásra vonatkozó feltételeket rendeletben szabályozzák.

A 14–16. §-hoz

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 57. §-ában felsorolt szociális alapszolgáltatások három formájának, a családsegítésnek, házi segítségnyújtásnak és az étkeztetésnek az ellátásáról rendelkezik a 14.-16. §-okban a rendelet.

A 18. §-hoz

A § hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.