Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 21
a közművelődésről
Általános indokolás
Matty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megalkotja új közművelődésről szóló rendeletét. Az új rendelet a korábbi azonos tárgykörben hozott rendeletnél (8/2002. (VII. 12.) rendelet) rövidebb, ugyanakkor pontosabban meghatározza a Kultv. 83/A. § (1) bekezdésébe foglalt szabályozási tárgyköröket (közművelődési alapszolgáltatások köre, feladatellátás formája, módja).
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § megállapítja, hogy az Önkormányzat a Kultv. 76. § (4) bekezdése szerint ellátja a minden települési önkormányzat kötelező feladatát képző közművelődési alapszolgáltatásokat, valamint a Kultv. 76. § (3) d) pontja szerinti önként vállalt „a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása” közművelődési alapszolgáltatás ellátását is.
A 2. §-hoz
A § meghatározza a közművelődési alapszolgáltatás formáját (közösségi színtér) és feladatellátás módját (önkormányzati saját fenntartás). A közművelődési alapszolgáltatások mértékéről a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről úgy rendelkezik (3. § (4) bekezdés), hogy a közművelődési alapszolgáltatások mértékét az éves szolgáltatási terv tartalmazza.