Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Matty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A Matty Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében alkotja meg a 2024. évi költségvetésről szóló rendeletét. Ehhez a költségvetési törvény, az Áht., valamint az Ávr. szabályozása biztosít kereteket.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés a rendelet hatályát határozza meg. Kiterjed a képviselő-testületre, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre, a támogatásra vonatkozó szabályozás tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel rendelkező szervezetekre, akik, illetve amelyek támogatásban részesülnek.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat költségvetési rendeletében a költségvetési szervek címeket alkotnak. A címrendet a költségvetési rendelet 1. melléklete tartalmazza, amely szerint az önkormányzat intézményei önálló címmel rendelkeznek függetlenül attól, hogy a feladatellátáshoz kapcsolódó funkciójuk szerint milyen besorolású. A rendelet 2. melléklete tartalmazza az önkormányzat és intézménye létszámkereteit.
A 3. §-hoz
Ezen rendelkezések a költségvetési bevételeket és kiadásokat, az előző év pénzmaradványának bevételeit, a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait állapítja meg. A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait az Áht. 23. §-ában, valamint a végrehajtására kiadott Ávr. 24 §-ában meghatározott kiemelt előirányzatoknak megfelelően a működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat elkülönítetten – a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban tartalmazza.
A 4. §-hoz
E szakasz bemutatja az Európai Uniós és egyéb támogatásokkal megvalósuló programok tervezett bevételeit és kiadásait (önkormányzati kiegészítéssel együtt), továbbá az önkormányzat felhalmozási célú kiadásai előirányzatait és a működésre fejlesztésre átadott pénzeszközök tervezett előirányzatait.
Az 5. §-hoz
E szakasz az önkormányzat tartalékát határozza meg és az azokhoz kapcsolódó rendelkezési jogokat szabályozza.
A 6. §-hoz
A rendelkezés – az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja alapján, az Ávr. 28 §-a szerinti részletességgel – az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások jogcímeire és összegeire vonatkozik. Továbbá a szociálisan rászoruló lakók önkormányzati rendeleten vagy jogszabályban meghatározott jogosultsági alapon történő támogatására vonatkozik.
A 7. §-hoz
E szakasz rögzíti az önkormányzat 2024. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban.
A 8. §-hoz
E szakasz rögzíti a költségvetési évet követő három év várható kiadási és bevételi előirányzatait.
A 9. §-hoz
E szakasz rögzíti az önkormányzat 2024. évi központi költségvetési kapcsolatokból származó bevételeit, valamint a többéves kihatással járó döntésekből eredő kötelezettségeket és követeléseket.
A 10. §-hoz
E szakasz rögzíti az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettségeket.
A 11–19. §-hoz
A költségvetési gazdálkodás szabályairól, többletbevételeiről, az önkormányzat részére biztosított pótelőirányzatokról, azok átutalásról, előirányzatok közötti átcsoportosításról, vagy egyes kiadási előirányzatok folyósításának felfüggesztéséről, valamint a pénzmaradvány jóváhagyásáról rendelkezik e rész.
A 20. §-hoz és a 21. §-hoz
A rendelkezések az intézmény gazdálkodására vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza. A testület rendelkezik az intézményi többletbevételek felhasználásának szabályairól, valamint a saját hatáskörben végrehajtható előirányzat módosításáról.
A 22. §-hoz
A képviselő-testület szabályozza az adósságállományt és az önkormányzati biztos kirendelésének kötelezettségét.
A 23. §-hoz
A vegyes rendelkezések rögzítik a polgármester és a falugondnok cafetéria-juttatásának éves keretét, a foglalkoztatottak munkába járás költségtérítésének kilóméterenkénti összegét, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők szünidei étkezésének biztosítását, valamint az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos szerződések, megállapodások kötelező közzétételének értékhatárát.
A 24. §-hoz
E § a rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
A 25. §-hoz
E § átmeneti rendelkezést tartalmaz.