Köblény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (XI.10.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2017. 11. 11

Köblény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1. § A rendelet célja a lakónépesség számának növelése a községben élők, vagy a községben letelepedni szándékozó személyek és családok lakásához jutásának támogatása.


A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magyar és külföldi személyre, aki Köblény községben kíván letelepedni és lakóhelyet létesíteni, és ennek érdekében a településen lakóingatlant épít vagy vásárol.


(2) A támogatást házaspárok, élettársak, továbbá kiskorú gyermeküket egyedül nevelő szülők kérhetik.


A támogatás módja és mértéke


3. § (1) A képviselő-testület egyedi mérlegeléssel, egyedi határozattal vissza nem térítendő támogatást állapíthat meg az e rendelet szerinti feltételeknek megfelelő, és ezt megfelelően igazoló kérelmezőnek.


(2) A támogatás mértéke

a) gyermektelen házaspárok, élettársak esetén legfeljebb 100.000 Ft

b) kiskorú gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, illetve egyedülálló szülő esetén legfeljebb 200.000 Ft.


A támogatás feltétele


4. § A támogatás feltétele, hogy a kérelmezőnek, házastársának vagy kiskorú gyermekének a kérelem benyújtásának időpontjában nincs a tulajdonában lakóingatlan, kivéve, ha az öröklés útján, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába.


A támogatás igénylése


5. § A támogatást írásban, a képviselő-testülethez benyújtott kérelemmel lehet kérni, melyben nyilatkozni kell az e rendelet szerinti feltételeknek való megfelelésről, és melyhez csatolni kell

a) lakás vagy ház megvásárlása esetén az adásvételi szerződést, vagy a megvásárolt ingatlan tulajdoni lapját

b) lakás vagy ház építése esetén az ingatlan tulajdoni lapját, továbbá az építésügyi eljárás megindításának igazolását.





A támogatás folyósítása


6. § (1) A támogatásban részesülőkkel az Önkormányzat megállapodást köt. A megállapodás aláírását követően kerülhet sor a támogatás utalására.


(2) A támogatás folyósításáról szóló megállapodásban a szerződő felek adatain felül rögzíteni kell:


- az odaítélt támogatás összegét

- a támogatás folyósításának módját

- a támogatott nyilatkozatát arról, hogy a támogatással vásárolt lakóházba,  lakóházba a megállapodás aláírását, vagy a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő 30 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül beköltözik, ott állandó lakóhelyet létesít, és állandó lakóhelyét a bejelentkezést követő 5 évig nem szünteti meg.

- a támogatott nyilatkozatát, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakást, lakóházat a megállapodás aláírásának napjától számított 5 évig nem értékesíti, tartósan bérbe nem adja.

- építés esetén a támogatott nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a megállapodás megkötésének napjától számított 2 éven belül a lakóházat felépíti és a felépített lakóházra használatbavételi engedélyt szerez.

- a megállapodás megszegésének következményeit


A támogatás visszafizetése


7. § (1)  A támogatás teljes összegének egy összegben való visszafizetésére köteles az, aki a jelen rendeletben, valamint a jelen rendelet 6. §-a szerinti megállapodásban rögzített feltételeket megszegi vagy nem teljesíti.


(2) A képviselő-testület a visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatban egyedi határozattal mentességet vagy kedvezményt állapíthat meg.


Záró rendelkezések


8. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatálya, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a lakás- és telekellátásról szóló 3/1991. (IV.08.) sz. önkormányzati rendelet. Folyamatban lévő ügyekben e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


Köblény, 2017. október 30.



                              Klesch Csaba                                                                  Dr. Markó Gábor

                              polgármester                                                                             jegyző


Záradék:


A rendelet 2017. november hó 10. napján kihirdetésre került.


Köblény, 2017. november 10


                                                                                                                       Dr. Markó Gábor           

                                                                                                                                  jegyző