Köblény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 17.) önkormányzati rendelete

Köblény Község 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 18

Köblény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 17.) önkormányzati rendelete

Köblény Község 2022. évi költségvetéséről

2022.03.18.

Köblény Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Köblény Község Önkormányzatának Képviselőtestületére (a továbbiakban: Képviselő-testület).

2. Az önkormányzat 2022. évi költségvetése

2. § A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetési kiadási és bevételi főösszegét 42 028 942 forintban állapítja meg.

3. § Az önkormányzat 2022. évi költségvetési bevételei kiemelt előirányzatonként:

Bevételek mindösszesen: 42 028 942 Ft
a) Önkormányzatok költségvetési támogatása 29 347 590 Ft
b) működési és felhalmozási célú támogatásértékű bevétel, 0 Ft
amelyből:
ba) elkülönített állami pénzalapból 0 Ft
bb) társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból 0 Ft
bc) helyi önkormányzattól 0 Ft
bd) nemzetiségi önkormányzattól 0 Ft
be) többcélú kistérségi társulástól 0 Ft
bf) jogi személyiségű társulástól 0 Ft
bg) térségi fejlesztési tanácstól az államháztartás központi alrendszerén
belülről kapott EU-s forrásból származó pénzeszközből 0 Ft
c) közhatalmi bevétel 2 310 875 Ft
amelyből:
ca) helyi adók (iparűzési adó) 1 033 355 Ft
cb) helyi adó (kommunális adó) 1 219 311 Ft
cc) átengedett központi adók (gépjárműadó) 0 Ft
cd)egyéb közhatalmi bevétel (pótlék) 58 209 Ft
d) intézményi működési bevétel 1 979 394 Ft
e) működési célú támogatás áh-n belülről 720 000 Ft
f) előző évi maradvány 7 671 083 Ft

4. § (1) Az önkormányzat összesített 2022. évi kiemelt kiadási előirányzatai az alábbiakban meghatározott tételekből állnak össze, azaz

Kiadások mindösszesen: 42 028 942 Ft
a) működési kiadások előirányzatra 29 984 000 Ft
amelyből:
aa) személyi jellegű kiadások 10 372 000 Ft
ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 1 203 800 Ft
ac) dologi jellegű kiadások 11 073 040 Ft
ad) önkormányzat által folyósított ellátások 5 640 000 Ft
ae) egyéb működési célú kiadások 1 690 100 Ft
af) egyéb felhasználási célú kiadás 5 060 Ft
b) tartalék 12 044 942 Ft
határoz meg.
(2) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásai, szociális, rászorultság jellegű kiadásai:
a) települési létfenntartási segély 1 000 000 Ft
b) temetési segély 300 000 Ft
c) lakásfenntartási támogatás 635 000 Ft
d) születési segély 150 000 Ft
e) eseti gyógyszertámogatás 150 000 Ft
f) bursa hungarica támogatás 50 000 Ft
g) első lakáshoz való jutás támogatás 200 000 Ft
h) elemi kár támogatása 100 000 Ft
i) beiskolázási támogatás 675 000 Ft
j) saját hatáskörben adott természetbeni ellátás 2.380 000 Ft

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évre – közfoglalkoztatottak nélküli – létszám előirányzatát az alábbiak szerint állapítja meg:

a) átlagos statisztikai állományi létszám: 1 fő

b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám: 1 fő.

(2) A közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata: 4 fő.

(3) Az önkormányzatnál közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott dolgozó munkabérét a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak alapján állapítja meg.

6. § Az önkormányzat költségvetésében az általános tartalék 12 044 942 Ft állapítja meg, mely az év közben váratlanul jelentkező, költségvetésbe be nem épített kiadások fedezetéül szolgál.

3. A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

7. § Az Önkormányzat a Képviselő-testület által jóváhagyott költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályok előírásaira és belső szabályzataikra tekintettel gazdálkodik a gazdaságosság, a hatékonyság és eredményesség szempontjait figyelembe véve.

8. § (1) A költségvetésben jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatok módosítására, valamit a kiadási és bevételi előirányzatok átcsoportosítására a jogszabályokban meghatározott esetekben és módon van lehetőség

(2) Amennyiben a tervezett bevételek elmaradnak, a tervezett kiadások nem teljesíthetők.

(3) A költségvetési évben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

9. § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a Képviselő-testület dönt a költségvetési rendelet módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok miatti költségvetési rendelet módosítását a negyedévet követő első Képviselő-testületi ülésre kell beterjeszteni.

(3) Az önkormányzat költségvetését rendeletmódosítással a Képviselő-testület változtathatja meg. A költségvetési rendeletet a Képviselő-testület negyedévente módosítja. A likviditási tervet a költségvetési rendelet-módosításokkal együtt módosítja a képviselő-testület, indokolt esetben ettől gyakrabban

(4) Amennyiben a költségvetési év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet negyedévente tájékoztatni köteles.

(5) Az önkormányzat által nem tervezhető, többletbevételként jelentkező forrásokat, és feladat elmaradásból eredő előirányzat maradványt elsődlegesen a tervezett bevételi elmaradás pótlására, illetve a működési hitel visszafizetésére kell fordítani.

10. § (1) A köztisztviselői illetmény alap 2022. január 01-től: 46.380,- Ft.

(2) A képviselő-testület cafetéria-juttatás éves keret összegét a polgármester részére a nem rendszeres személyi juttatás részeke, megegyezik a köztisztviselők éves keretösszegével. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és EHO-t is magába foglalja.

(3) Pályázat benyújtásához a Képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges. Minden esetben ki kell mutatni a kérelmezett program, fejlesztés, pályázat rövid és hosszú távú

költségvetési kihatásait. A szükséges önerő biztosításáról, valamint a pályázat benyújthatóságáról a Képviselő-testület dönt.

11. § (1) A Képviselő-testület a társadalmi önszerveződő közösségek, sport-, és egyéb egyesületek, civil szervezetek alapítványok, egyházak részére pénzbeli támogatást nyújthat az erre a célra a költségvetésben elkülönített alapok terhére

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatások folyósítására a támogatott szervezettel az Önkormányzat nevében megkötött támogatási szerződés aláírását követően kerülhet sor. A támogatási szerződésnek rendelkezni kell legalább a támogatás felhasználására, elszámolására, a nem cél szerinti felhasználás jogkövetkezményeire vonatkozóan.

(3) A támogatásban részesítettek a támogatási szerződésben rögzített időpontig, legkésőbb a tárgyévet követő január 31-ig kötelesek elszámolni a támogatás felhasználásáról.

(4) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő támogatottak újabb támogatást nem kaphatnak a kötelezettség teljesítéséig.

12. § (1) A polgármester a hatályos jogszabályi előírások szerinti gyakorisággal és időpontokban beszámol az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről.

(2) Az önkormányzat a pénzmaradványát az éves beszámoló készítésekor állapítja meg és hagyja jóvá.

(3) Többletfeladat csak a forrás és előirányzat egyidejű biztosításával vállalható.

4. Pénzgazdálkodás, pénzellátás szabályai

13. § A Képviselő-testület Köblény Község Önkormányzata számlavezető pénzintézetéül továbbra is az OTP Bank Nyrt. Komlói Fiókját jelöli ki.

14. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről 3 millió forintig – a gazdálkodás folyamatos biztosítása mellett – a képviselő testület a Polgármester hatáskörébe utalja.

(2) A szabad pénzeszközök hasznosításáról a Képviselő-testületet a gazdálkodással kapcsolatos beszámolókkal egyidejűleg tájékoztatni kell.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy rendkívüli esetben két testületi ülés között hatáskörében eljárva, a költségvetési szabályoknak megfelelően – utólagos tájékoztatási kötelezettség mellett – 300.000,- Ft-ig döntsön.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén köteles beszámolni.

5. A költségvetési hiány, a hiány finanszírozásának módja

15. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől, illetve a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának igénylése.

(2) Hitel csak a Képviselő-testület döntése után vehető fel, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásainak figyelembe vételével.

(3) A Képviselő-testület az átmeneti likviditási problémák kezelésére hozzájárul 4.000.000 Ft erejéig folyószámlahitel felvételéhez.

(4) Az (1) bekezdésben rögzített hitel tekintetében a Képviselő-testület azok visszafizetésére kötelezettséget vállal, kijelenti, hogy a hitel visszafizetését és a kapcsolódó terheit a költségvetésében megtervezte.

16. § A Képviselő-testület 15. §-ban rögzített hiteleken kívüli rövidlejáratú, valamint hosszú lejáratú hitel felvételéről esetenként külön dönt.

17. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2022. évi költségvetési rendelet elfogadásáig az önkormányzat bevételeit beszedje és a legszükségesebb kiadásokat teljesítse. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatályba lépésének napján megszűnik.

6. Záró rendelkezések

18. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.