Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 03. 21- 2018. 03. 25

Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27) számú rendelet módosításáról

2018.03.21.

Kárász Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. § A rendelet 16/A§-a helyébe e rendelet 2. §-a lép:

2. § . 6. Települési képzési támogatás

16/A. § .(1) Települési képzési támogatásra jogosult az a személy,

- aki határozatlan időre szóló szerződéssel tölti be a munkahelyét és annak további megtartásához képzést kell végeznie, amelynek a költségeit a munkahelye nem támogatja és a képzési költségek viselése valamint a munkahely elvesztése miatt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül,
- aki határozatlan idejű munkaszerződésre vonatkozó szándéknyilatkozattal rendelkezik leendő munkáltatójától és ennek a munkahelynek a betöltéséhez szükséges a képzés elvégzése és ennek elmulasztása esetén a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül,
(2) A települési képzési támogatás eseti települési támogatás formájában nyújtható.
(3) Eseti települési képzési támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha
- családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg és a kérelmezőnek és családjának nincs vagyona.
(4) A kérelemhez mellékelni kell:
- a munkahely igazolását a határozatlan idejű munkaviszony fennállásáról illetve a szándéknyilatkozatot a határozatlan idejű munkaviszony létesítéséről,
- igazolást a képzés elvégzésének szükségességéről
- a képzési költségekről
(5) A támogatás összege a képzés költségének 50%-a, de maximum 200.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás. Amennyiben a vissza nem térítendő támogatás nem fedezi az adott képzés költségét, a képviselő-testület a tárgy évi költségvetésében biztosított keretösszeg erejéig, a vissza nem térítendő támogatáson felül, kölcsön formájában biztosítja a képzés további összegét.A kölcsön visszafizetése a képzés elvégzése után havi egyenlő részletekben történik. A visszafizetésre vonatkozóan az önkormányzat és a támogatásban részesülő megállapodást köt.
(6) A települési képzési támogatásra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.
(7) A támogatást megítélő határozatban a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére szóló számlával és a képzés elvégzését igazoló bizonyítvánnyal a képzés befejezését követően elszámoljon.
(8) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget, határozatban kell kötelezni a támogatás visszafizetésére.
Záró rendelkezés:

3. § . E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő 5. napon hatályát veszti, kihirdetésről a jegyző köteles gondoskodni.