Kárász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (I.22.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutási támogatás megállapításáról

Hatályos: 2019. 01. 22

Kárász Község Önkormányzat Képviselő testülete – élve az 1993. évi III. törvényben biztosított jogával – a településen lakást vásároló és letelepedni szándékozó fiatalok részére – támogatást állapít meg, amelynek szabályairól az alábbi  rendeletet alkotja:


A támogatás megállapításának feltételei


  1. §


/1/ Az önkormányzat lakáshoz jutási támogatásban részesítheti – szociális helyzetétől függetlenül – azokat a házasokat,  élettársi kapcsolatban élőket és egyedülállókat, akik Kárász község területén használt lakást vásárolnak, új lakást építenek, vagy tetőtér beépítéssel, emeletráépítéssel jutnak új lakás tulajdonjogához és megfelelnek a jelen rendeletben előírt egyéb feltételeknek.



/2/ A lakáshoz jutási támogatás abban az esetben állapítható meg, ha

  • a lakáshoz jutók a kérelem benyújtásakor kárászi állandó lakcímmel rendelkeznek
  • a kérelmező illetve a kérelmezők egyike  45 év alatti személy , és
  • Kárász községben lakástulajdonnal, vagy résztulajdonnal a kérelem benyújtásakor a felek egyike sem rendelkezik, és a korábbi években sem rendelkezett.


/4/ A tulajdon szempontjából figyelmen kívül kell hagyni az öröklés útján szerzett résztulajdonjogot, ha az haszonélvezettel terhelt, továbbá a szükséglakást is.


/5/ Új lakás építése esetén – amennyiben az építtetők az önkormányzattól vásárolnak telket erre a célra – a támogatás összege a telek vételárába számítandó bele.


/6/ Lakáshoz jutási támogatás legkésőbb a tulajdonjog megszerzésétől számított egy éven belül kérhető, ennél későbbi időpontban a támogatás a feltételek megléte esetén sem állapítható meg.


/7/ Lakáshoz jutási támogatást ugyanazon személy, házaspár, vagy élettársi közösségben élő pár csak egy alkalommal és egy ingatlanra tekintettel kaphat.


  1. §


/1/Az önkormányzat a támogatások megállapításánál nem tesz különbséget a házastársi vagy élettársi kötelékben élők és egyedülállók  között, a támogatás ettől a ténytől függetlenül egységes.


/2/ Különösen indokolt esetben a lakást vásárló, vagy építő személy a gyermekével közösen szerzendő ingatlan tulajdon esetében is jogosult támogatásra.


  1. §

A támogatás forrása


A lakáscélú támogatás forrása a képviselő-testület által az éves költségvetésbe e célra jóváhagyott (elkülönített) pénzösszeg.



A támogatás igénylése


/1/ A lakásvásárlási támogatás megállapítása írásban kérhető, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, amelyet az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal kárászi ügyfélfogadási helyére kell eljuttatni.

 A kérelem nyomtatvány jelen rendelet 1. számú mellékletét képezi.


/2/ A kérelemhez csatolni kell :

- használt lakás vásárlása esetén a megvásárolt ingatlan adásvételi szerződését és a      tulajdonjog bejegyzést igazoló tulajdoni lapot.

- új lakás építése esetén az építési engedélyt.


/3/ A kérelmek elbírálásáról a Képviselő testület dönt, a beérkezést követő testületi ülésen.

/4/ Amennyiben a jogosnak ítélt kérelem a tárgy évben – pénzügyi fedezet hiányában- nem elégíthető ki, úgy a képviselő-testület a kérelmet besorolja, s a következő évben soron kívűl dönt a támogatási kérelemről.

A besorolás előtt a kérelmezőt nyilatkoztatni kell arról, hogy a támogatásra a tárgy évet követő évben igényt tart-e.

5.§


A támogatások mértéke, kifizetése


/1/ A lakásvásárlási támogatás összege 150.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás.


/2/ Amennyiben a támogatás új lakás építéséhez kerül megállapításra, és az építtető az önkormányzattól vásárol lakótelket, telekárból akkora mértékű engedményt ad az önkormányzat, hogy az az /1/ bekezdésben foglalt összegnek megfelelő legyen.


/3/ A támogatás összege bankszámlára történő utalással – ennek hiányában- házipénztárból történő kifizetéssel történik, legkésőbb a megállapítást követő három hónapon belül.

/4/ Abban az esetben, ha a támogatásban részesült személy lakásingatlanát 5 éven belül elidegeníti köteles a támogatás összegét a mindenkori kamatokkal együtt, az eladástól számított-15- napon belül    visszafizetni a támogatást nyújtónak.

A visszafizetéstől a képviselő-testület méltányolható esetben  (pl. községen belüli ismételt lakásvásárlás) kérelemre eltekinthet.



6.§


Záró rendelkezések


/1/ E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

      Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.

/2/ A rendelet hatálybalépésével a Kárász Községi Önkormányzat Képviselő-testületének    lakáshoz jutási támogatás megállapításáról szóló  7/2011.(VI.17.) számú önkormányzati rendelete hatályát veszti.



Kárász, 2019. január 22.





Lép Péter                                                                     dr. Markó Gábor

        polgármester                                                                           jegyző


Záradék: A rendelet 2019.  január 22. napján a helyben szokásos módon kihirdetésre került.



Kárász, 2019. január 22.




                                                                                     Dr. Markó Gábor

                                                                                             jegyző

Mellékletek