Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 07. 22

Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2021.07.22.

Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016.évi CL. törvény 134. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az Mötv. 8.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről a következőket rendeli el.

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra, valamint a magatartások elkövetőivel szembeni pénzbírság kiszabásának szabályaira.

(2) E rendelet rendelkezéseit Kárász község közigazgatási területén 14. életévét betöltött természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

(3) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy arra más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

(5) A közigazgatási hatósági eljárás valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül indítható meg.

(6) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 200.000.-Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye. A bírság legkisebb összege 5. 000 Ft.

(2) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását Kárász Község Képviselő-testülete az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjére (továbbiakban: Jegyző) ruházza át.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt szankció helyett, különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel figyelmeztetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(4) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik.

(5) A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jegyzőhöz benyújtott, a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő - de legalább 8 nappal később tartandó - ülésén dönt.

(6) A közigazgatási bírságot a határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kell a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Kárász Község Önkormányzata 7180068-11096489-00000000 számú pénzforgalmi számlájára befizetni.

(7) Ha a kötelezett a közigazgatási bírságot az (6) bekezdés szerinti határidőben nem fizeti meg, a végrehajtást a jegyző foganatosítja.

(8) A kötelezett az (6) bekezdés szerinti határidőn belül részletfizetés iránti kérelmet terjeszthet elő. A kérelem illetékmentes.

(9) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit.

2. Értelmező rendelkezések

3. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet e rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít.

II. Fejezet

1. A közterületek tisztaságát sértő magatartások

4. § (1) Közösségellenes magatartást követ el, aki:

a) ingatlanhasználóként az ingatlan tisztán tartásáról nem gondoskodik, vagy az ingatlanra ráhordott vagy felhalmozott hulladékot a kijelölt hulladéklerakó-helyre nem szállítja el vagy szállíttatja el,

b) aki az ingatlana rovar-és rágcsáló irtásáról, az emberi egészséget bármilyen módon veszélyeztető gyomnövények irtásáról nem gondoskodik,

c) a közterületre nyúló fák, más növények, élő sövények gallyazásáról, a járda járhatóvá tételéről nem gondoskodik,

d) az ingatlan előtti, saroktelek esetén az ingatlan minden oldalán (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes terület) a zöldsáv, nyílt árok és ennek műtárgyainak tisztántartásáról, a járda hó-és síkosság mentesítéséről nem gondoskodik,

e) ingatlanhasználó, aki az ingatlan állagmegóvásáról nem, illetve nem megfelelően gondoskodik, ezáltal az ingatlan állagának oly szintű romlását idézi elő, amely emberi életet veszélyeztet, továbbá a szomszédos ingatlan rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozza,

f) a közcsatornát, nyílt csapadékvíz elvezető árkot beszennyezi, a csapadékvíz zavartalan elfolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról felszólítás ellenére nem gondoskodik,

g) az építési anyagok, törmelék és hulladék elszállításáról a szükségesnél hosszabb ideig nem gondoskodik, azokat az ingatlan bármely oldalán tárolja,

h) gépjárművet a szükségesnél hosszabb ideig közterületen tárol, ott parkol vagy azzal a forgalmat és a közszolgáltatások zavartalan működését korlátozza.

2. Az ingatlanok rendben-és tisztántartására vonatkozó szabályok megsértése

5. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését valósítja meg az ingatlanhasználó,

(1) aki az ingatlan rendben-és tisztántartásáról, gyomnövényektől való mentesítéséről nem gondoskodik,

(2) aki az ingatlan területén építési anyagot, törmeléket vagy hulladékot a szükségesnél hosszabb ideig tárol.

(3) aki az ingatlan udvarán üzemképtelen gépjárművet, veszélyes hulladékot a szükségesnél hosszabb ideig tárol.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Az e rendeletben foglalt szabályokat a hatálybalépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.