Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 01

Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

2024.01.01.

Kárász Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kárász Község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységre.

(2)1 Kárász községben, az ingatlan-nyilvántartásban 128. hrsz. alatt felvett önkormányzati tulajdonú, önkormányzati kezelésben lévő köztemetőben (továbbiakban: temető) lehet temetkezni.

(3) A temető fenntartásáról a kezelő, Kárász Község Önkormányzata gondoskodik.

2. §2

Temetkezési szabályok

3. § (1) A temetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre van lehetőség.

(2) A temetőben a temetkezési helyek elhelyezkedését az önkormányzat saját nyilvántartásában vezeti.

Temetési helyek

4. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), urna sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltokba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

5. § (1) A sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely: 2,10 m hosszú, 2 m mély, 0,90 m széles;

b) Felnőtt kettes sírhely: 2,10 m hosszú, 2 m mély, 2,10 m széles; Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülről kerülő koporsó aljzata legalább 1,60 m-es mélységbe kerüljön.

c) Gyermek sírhely: 0,75 m széles, 1,30 m hosszú, 2 m mély;

d) Urna földbe temetésnél szegéllyel együtt 1 m hosszú, 1 m széles, 1 m mély;

e) Sírboltok: - kétkoporsós: 3 m hosszú, 2,10 m mély, 2 m széles;

ea) - négykoporsós: 4 m hosszú, 2,10 m mély, 2 m széles;

eb) - hatkoporsós: 5 m hosszú, 2,10 m mély, 2 m széles.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(4) Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy a nélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama és díja3

6. § (1)4 Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási díjat kell fizetnie, melynek mértéke 30.000 Ft huszonöt év időtartamra. A sírhely gondozási díja: 12.000 Ft/év.

(2) A rendelkezési jogosultság 30 év után évül el.

(3) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat a tulajdonosnak be kell jelenteni.

Síremlékek, sírboltok (kripták)

7. § (1) Sírboltot (kriptát) a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetben és módon, építési engedéllyel lehet építeni. Annak helyét a tulajdonos jelöli ki.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(3) A sírbolt méretét az 5. § szerinti befogadó koporsók száma határozza meg. A koporsóba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül kétkoporsós sírboltba további hat -, négykoporsós sírboltba további tizenkettő -, a hatkoporsós sírboltba pedig további négy urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy a végrendeletben nem rendelkezett, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porládákon túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

8. § (1) A síremléket szilárd talajra kell építeni, és nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm . A sírkert magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(3) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksíroknál 120 cm ,

b) felnőtt síroknál 150 cm lehet.

(4) A síremlék gondozása, fenntartása és helyreállítása a létesítő, illetve annak a feladata, aki a sírhelyet megváltotta.

9. § (1) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal kell ellátni.

(2) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(3) A temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, stb.) elkészültük után a temető tulajdonosának be kell mutatni.

Temetkezési szolgáltatások

10. § A temetőben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az önkormányzat gondoskodik a tulajdonos véleménye alapján.

11. § (1) A felravatalozott koporsót – a temettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem szabad nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

A temető üzemeltetése

12. § (1)5 A fenntartói infrastruktúra (ravatalozó, boncoló, hűtő, szociális létesítmények stb.) üzemeltetése és a tiszta, rendeltetésszerű használat biztosítása az önkormányzat kötelessége. A nyitva tartást az önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat gondoskodik a hulladék rendszeres összegyűjtéséről és kezeléséről. Hulladékot csak a kijelölt helyen szabad elhelyezni.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet - vagyonvédelmi okokból – csak a temető tulajdonosának történő, előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) Temetői munkák során talált dolgokról – különösen ékszer, nemesfémből készített protézis – és a megtalálás körülményeiről az önkormányzat jegyzőkönyvet köteles felvenni. Arról a külön jogszabályban meghatározott hatóságot kell értesíteni a hagyatéki eljárás lefolytatása céljából.

(4) A talált dolgok biztonságos megőrzéséről az önkormányzat gondoskodik, majd a hatóság rendelkezései szerint jár el.

A temető rendje

13. § (1) A temetőbe az önkormányzat által meghatározott és kifüggesztett nyitvatartási idő tartama alatt bárki beléphet.

(2) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket a parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

14. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(3) A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos. Egyéb helyekre az üzemeltetőnek a tulajdonossal kialakított rendelkezése szerint és az általa kijelölt részekre (pl. út mellett) lehet fát ültetni.

(4) Tilos a temetőbe kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével,

(5) Tilos az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,

(6) Tilos hulladékot, koszorú- és virágmaradványt, a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

(7) Tilos hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni,

(8) Tilos hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

(9) Tilos a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

15. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) A sírok, és a sírboltok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok a temetőszakaszokban nem építhetők.

(3) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az önkormányzat engedélye szükséges.

16. § Ez a rendelet 2023. január 21-én lép hatályba.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. §-t a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Az „A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama és díja” alcím címe a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 12. § (1) bekezdése a Kárász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.