Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2005. 11. 01- 2013. 09. 19

Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2005.11.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Vékény község Önkormányzat képviselő-testülete korábban a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 1/2005./II.24./ számú helyi rendeletében foglalkozott a közterület használat szabályaival. A szabályozandó kérdés fontossága miatt a testület az alábbi, önálló rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Vékény község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre.

(2) A rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak vagy tevékenykednek , és ennek során közterületet használnak.

(3) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – általános szabályként, mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezése, a közterület igénybevétele

3. § (1) A közterületek eredeti rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 50 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

h) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) személy- és teherszállításra szolgáló gépjármű tárolására vonatkozóan,

4. § (1) Nem kell közterület-használati engedélyt kérni, tehát engedély nélkül végezhető :

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához.

5. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, illetve olyan áruk közterületen történő forgalmazására, amelyet jogszabály tilt

c) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

a) gépjármű és gyalogos közlekedés céljait szolgáló közterület huzamosabb ideig – 5 napon túli – időtartamú igénybevételére

b) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

6. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani a Szászvári Polgármesteri Hivatalba.

(2) A közterületet használat engedélyezése a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára a közigazgatási eljárásra vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni. A közterület használatot alakszerű határozatban kell engedélyezni.

(3) Az engedély

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve

c) a visszavonásig adható meg.

(4) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(5) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap.

(6) Ha az engedély érvényét veszti, határozott időre vonatkozó tartama lejár - az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(7) A kiadott közterület használati engedélyekről nyilvántartást kell vezetni, amelyben az engedélyes nevét, lakcímét, a közterület használat jogcímét, időtartamát, a fizetendő díj összegét és a befizetés tényét kell nyilvántartani.

7. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

8. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

9. § (1) A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj megfizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a) személyszállítás céljára szolgáló járművek /autóbuszok/ közterületen történő parkolása esetén , a jármű tulajdonosának, üzembentartójának kérelmére

b) jótékony és közcélú rendezvény esetében történő közterület-használat esetén, a

rendező kérelmére.

A közterület-használati engedély visszavonása

10. § (1) Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be.

(2) Az engedély visszavonásának lehetőségéről az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

11. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester a polgármesteri hivatal bevonásával gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Záró rendelkezés

12. § (1) Szabálysértést követ el, és – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a közterületet engedély nélkül igénybe veszi, az engedélytől eltérő módon használja, és e tevékenységével a rendelet 11. §‑ában meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések elkövetése esetén az arra jogosult személy helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) A közterület használati eljárás során a Ket. szerint szabályozott elektronikus ügyintézés a technikai feltételek hiánya miatt nem alkalmazható.

(4) Jelen rendelet 2005. november 1-én lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a környezetvédelemről szóló 1/2005./II.24./ számú önkormányzati rendelet 6. §-a hatályát veszíti.