Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 09. 20- 2024. 01. 25

Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2013.09.20.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Vékény község Önkormányzat képviselő-testülete korábban a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 1/2005./II.24./ számú helyi rendeletében foglalkozott a közterület használat szabályaival. A szabályozandó kérdés fontossága miatt a testület az alábbi, önálló rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Vékény község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre.

(2) A rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak vagy tevékenykednek , és ennek során közterületet használnak.

(3) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – általános szabályként, mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezése, a közterület igénybevétele

3. § (1) A közterületek eredeti rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 50 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

h) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) személy- és teherszállításra szolgáló gépjármű tárolására vonatkozóan,

j)1 f) közterület filmforgatási célú igénybevételére.

4. § (1) Nem kell közterület-használati engedélyt kérni, tehát engedély nélkül végezhető :

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához.

5. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, illetve olyan áruk közterületen történő forgalmazására, amelyet jogszabály tilt

c) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

a) gépjármű és gyalogos közlekedés céljait szolgáló közterület huzamosabb ideig – 5 napon túli – időtartamú igénybevételére

b) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

6. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani a 2Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A közterületet használat engedélyezése a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára a közigazgatási eljárásra vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni. A közterület használatot alakszerű határozatban kell engedélyezni.

(3) Az engedély

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve

c) a visszavonásig adható meg.

(4) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(5) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap.

(6) Ha az engedély érvényét veszti, határozott időre vonatkozó tartama lejár - az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(7) A kiadott közterület használati engedélyekről nyilvántartást kell vezetni, amelyben az engedélyes nevét, lakcímét, a közterület használat jogcímét, időtartamát, a fizetendő díj összegét és a befizetés tényét kell nyilvántartani.

3Közterület filmforgatási célú igénybevételére vonatkozó külön szabályok

6/A. § (1) Közterület filmforgatási célú igénybevétele írásban, a tervezett időpont előtt minimum 15 nappal, a felvétel készítésére, a filmezés bonyolítására jogosult személy, szervezet felelős vezetőjének /továbbiakban engedélyes/ kérelmére engedélyezhető

(2) Közterület filmforgatási célú igénybevétele esetében az igénybevétel időtartama nem ütközhet az adott közterületen zajló, települési programok időpontjába, kivéve, ha kifejezetten azok filmezése a használat célja.

(3) Amennyiben rendkívüli időjárási gondok, vagy más rendkívüli esemény miatt a filmfelvétel készítése az engedélyezett időpontban meghiúsul, úgy a kiadott engedély alapján a közterület használat más, előre egyeztetett időpontra áttehető.

Ha a filmforgatás ilyen okok miatt több mint 60 napot csúszik, új engedélyt kell kérni illetve kiadni, de a korábban megállapított és már befizetett közterület használati díjat nem kell ismételten megfizetni.
(4) Engedélyes köteles a filmforgatási tevékenységet a legnagyobb körültekintéssel végezni, úgy, hogy lehetőség szerint az sem a közterületben, sem a környező magántulajdonokban kár ne keletkezzen. Ha ez mégis bekövetkezik, úgy engedélyes köteles az okozott, vagy előállt kárt megtéríteni.
(5) A filmforgatás nem zavarhatja a lakókörnyezetben élő állampolgárok nyugalmát, főként az éjszakai órákban, azaz 22.00 óra és 6.00 óra között.
(6) Amennyiben a közterület használat az út vagy járdafelület felbontásával, vagy rongálásával jár, úgy az engedélyes a közterület használat megszűnését követő 10 napon belül azt köteles helyreállítani, újjáépíteni stb., vagy megállapodás alapján - a helyreállítás költségeit az önkormányzat részére kifizetni, a közterület használatának díján felül.
(7) A filmforgatással kapcsolatos minden egyéb helyszíni költség /pl. áram, eszközhasználat, gépjárműhasználat, fuvarköltség stb./ engedélyest terheli, amennyiben az önkormányzat ezen feladatok ellátásába besegít, azért külön díjat kell fizetni, az előzetes megállapodásnak megfelelően.
(8) Az önkormányzat területén a turisztikailag kiemelt közterületek a következők:
- Faluház előtti és mögötti közterület

7. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni, 4és az engedély időtartamának lejárata után eredeti állapotában visszaadni.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

8. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

9. § (1) A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj megfizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a) személyszállítás céljára szolgáló járművek /autóbuszok/ közterületen történő parkolása esetén , a jármű tulajdonosának, üzembentartójának kérelmére

b) jótékony és közcélú rendezvény esetében történő közterület-használat esetén, a rendező kérelmére

5c) közérdekű célokat szolgáló filmforgatás /pl. oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások forgatásához szükséges közterület használat

A közterület-használati engedély visszavonása

10. § (1) Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be.

(2) Az engedély visszavonásának lehetőségéről az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

11. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester a 6közös önkormányzati hivatal bevonásával gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Záró rendelkezés

12. § (1)7

(2)8

(1) A közterület használati eljárás során a Ket. szerint szabályozott elektronikus ügyintézés a technikai feltételek hiánya miatt nem alkalmazható.

(2) Jelen rendelet 2005. november 1-én lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a környezetvédelemről szóló 1/2005./II.24./ számú önkormányzati rendelet 6. §-a hatályát veszíti.

7

hatályon kívül helyezte a 4/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet

8

hatályon kívül helyezte a 4/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet