Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013 (XII.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati segélyről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2021. 10. 20

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013 (XII.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati segélyről

2014.01.01.

Vékény község önkormányzati Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredetei jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi Ill. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatai ról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Önkormányzati segély

1. § (1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő, szociális rászorult személyek, illetve családok részére önkormányzati segély adható.

(2) Az önkormányzati segély formái:

a) eseti segély,

b) gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatására vonatkozó segély ,

e) temetési segély

(3) Az (1) bekezdés a), b) pontja alkalmazásában szociálisan rászorultnak minősül az a kérelmező

a) aki létfenntartásához, valamely okból bekövetkező többletkiadásaihoz, önálló életvitele megőrzése érdekében támogatást kér, és

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb

öregségi nyugdíj összegének 150%-át, egyedülálló esetében 200 %-át.

2. § (1) Eseti segély abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező krízishelyzetbe került.

(2) Krízishelyzetnek kell tekinteni különösen, ha kérelmező vagy családtagja

a) betegségével kapcsolatos gyógyszereit nem tudja kiváltani (felírt vények bemutatása esetén),

b) kórházi kezelést, műtéti beavatkozást, gyógyászati segédeszközt, rehabilitációt vesz igénybe (vonatkozó igazolások bemutatásával),

e) közüzemi szolgáltató által kiállított számlát nem tudja megfizetni (felszólítás és a számla bemutatásával),

d) munkanélkülivé vált , és semmilyen ellátásra nem jogosult (igazolt álláskeresési támogatásra való jogosultság, vagy az állami foglalkoztatási szervvel való együttműködésről szóló okirattal) vagy

e) ingatlanában természeti katasztrófa /villámcsapás, víz, stb./ miatt kár következik be, ami miatt az ingatlan részben vagy egészben lakhatatlanná válik.

(2) Az önkormányzati segély családonként egy naptári éven belül legfeljebb 4 alkalommal állapítható meg, az alkalmanként adható összege nem lehet több 10.000 forintnál.

(3) Az eseti segély egy családból egy személy részére állapítható meg.

Gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatása

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások támogatására jogosult a gyermek törvényes képviselője,

a) akinek családjába újszülött érkezik (születési támogatás), vagy

b) aki időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy

c) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Az (1) bekezdés b. és e. pont szerinti támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 150%-át.

(3) Az (1) bekezdés a. pontja szerinti támogatás éves összegét a mindenkori költségvetési rendelet állapítja meg, jelenlegi összege 15.000 Ft. Az (1) bekezdés b) és c) pont szerinti önkormányzati segély gyermekneveléssel kapcsolatos támogatási formája családonként egy naptári éven belül legfeljebb 4 alkalommal állapítható meg, az alkalmanként adható összege nem lehet több 10.000 forintnál.

(4) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetekben (gyermeket egyedül nevelő szülő vagy gyám, három vagy több gyermekes család, súlyos fogyatékos, regisztrált és együttműködő munkanélküli, halmozottan hátrányos helyzetben lévő személy a családban, stb.) a (3) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

4. § (1) Temetési segélyre jogosult az a kérelmező, aki a temetés költségeit viselte.

(2) A temetési segély mértéke egységesen 15 e Ft. A továbbiakban a temetési segély összegét a mindenkori költségvetési rendelet állapítja meg.

(3) Nem jogosult temetési segélyre:

a) az a családban élő személy, akinek a benyújtott temetési számlájának az összege meghaladja a helyben szokásos legolcsóbb köztemetés összegének ötszörösét, vagy

b) az a családban élő személy, akinek a temetési számla kiállításának időpontjától a kérelem benyújtásának napjáig 3 hónap eltelt.

5. § (1) Az önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskört - a temetési segély kivételével - a Képviselőtestület gyakorolja. A temetési segély megállapítására vonatkozó hatáskör gyakorlásának jogát a testület a polgármesterre ruházza át.

(2) Jelen rendelet 2014. január 1-én lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult ügyekben kell alkalmazni.