Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014 (VIII.12.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 01. 01

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014 (VIII.12.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2015.01.01.

Vékény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok, valamint a díjfizetési kedvezmények, illetőleg mentességek helyi szabályozására a következő rendeletet (a továbbiakban R.) alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Vékény Község közigazgatási területén minden olyan természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (továbbiakban: kibocsátó), akit/amelyet a R. 2. §-a alapján talajterhelési díj fizetésének kötelezettsége terhel.

2. § A talajterhelési díjfizetési kötelezettsége azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági (ill. vízjogi) engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.

A talajterhelési díj meghatározásának módja

3. § (1) A talajterhelési díj mértékét a (2) bekezdésben meghatározott talajterhelési díj alapja, a (4) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a területérzékenységi és a veszélyeztetési szorzó szorzata határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja:

a) a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében igazoltan elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel, továbbá

b) mérési lehetőség hiányában, egyedi vízbeszerzés esetén (házi fúrt kútból) 60 liter/fő/nap az átalány mértéke.

(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosító szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék, illetve a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdése határozza meg, mely 1.200.-Ft/m3.

(5) Vékény község közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó: 3. A szorzót „A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról” szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet melléklete és a Ktdt. 3. számú melléklete állapítja meg.

(6) A (4) és (5) bekezdésre figyelemmel Vékény Község Önkormányzat illetékességi területén fizetendő talajterhelési díj (1200 Ft/m3 X 3=) 3600 Ft/m3.

Kedvezmények, mentességek

4. § (1) Nem terheli talajterhelési díj fizetésének kötelezettsége a kibocsátót a Ktdt. 11. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint.

(2) Nem köteles talajterhelési díjat fizetni az a kibocsátó, aki

a) a lakásban egyedül élő 70 év feletti kibocsátó

b) a lakásban egyedül élő kibocsátó, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (nyugdíjminimum) 250%-át.

A mentességre való jogosultságot jövedelemigazolással, vagy nyugdíjas személy esetén a tárgyévi nyugdíjszelvény becsatolásával kell igazolni.

(3) Nem köteles talajterhelési díjat fizetni az a kibocsátó, akinek az ingatlana előtt a közcsatorna kiépítésre került, de arra rákötni nem tud, mert

a) a gravitációs csatornánál jelentkező szintkülönbség miatt a tulajdonosnak házi átemelőt kellene kiépíteni,

b) nem létesült házi bekötőcsonk a gerinccsatorna kiépítésével egyidejűleg,

c) vasúti pálya vagy egyéb idegen műtárgy alatt kellene átvezetni a bekötővezetéket,

d) zártsorú beépítésű ingatlan esetében, ha a házon vagy pincehelyiségen keresztül kellene rákötni a közcsatornára.

(4) Az (1)–(3) bekezdésekben foglalt kedvezményeket, mentességeket a bevallás szabályszerű kitöltésével, a megfelelő igazolások és a jogosultsággal rendelkező tervezői szakvélemény csatolásával lehet érvényesíteni.

(5) Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a lakossági és a nem lakossági kibocsátók részére, a 2014. évi vízfogyasztás után bevallási és díjfizetési mentességet állapít meg ösztönözve ezzel a kibocsátókat a rendszerre való rákötésre.

(6) Vékény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete teljes díjmentességet biztosít azon lakossági és nem lakossági kibocsátók részére, akik, hitelt érdemlően igazolják, hogy a szennyvízcsatorna-hálózatra, az adóévben rákötöttek.

(7) A mentességi eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(8) A kedvezményekre, illetve mentességre jogosító tényekről a R. 3. sz. és 4. sz. melléklete szerint kell nyilatkozatot tenni.

A díj fizetése

5. § (1) A talajterhelési díj megállapításáról, bevallásáról és megfizetéséről a Ktdt. 20. §-a, 21. §-a és a 21/A. §-ának (1) bekezdése rendelkezik.

(2) A díjfizetési kötelezettségek keletkezéséről, illetve megszűnéséről a változás időpontját követő hónap 15. napjáig kell bejelentést tenni.

(3) A kibocsátónak a bevallást (önadózás) – a tárgyévi tényleges fogyasztás alapján –

a) díjfizetési kötelezettség keletkezése esetén tárgyévet követő év március 31. napjáig,

b) díjfizetési kötelezettség megszűnése esetén a változás időpontját követő hónap 15. napjáig

kell benyújtania a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, mint adóhatóság részére a R. 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(4) A talajterhelési díjat az önkormányzat 7. § (1) bekezdésében megjelölt külön beszedési számlája javára kell megfizetni.

Adatszolgáltatás

6. § (1) Az Adóhatóság részére az ivóvíz-hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.

(2) Az Adóhatóság részére a szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig arról, hogy

a) a kiépített szennyvízcsatorna hálózatra való rákötés mely ingatlanok esetében történt meg és mely ingatlanok esetében nem történt meg;

b) a rendelkezésére álló adatok szerint – adott esetben - a kiépített szennyvízcsatornára való rákötésnek van-e műszaki akadálya.

(3) Az önkormányzati Adóhatóság a talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat kizárólag a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.

(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjmentességben részesülő személyekről az önkormányzati Adóhatóság nyilvántartást vezet.

A talajterhelési díj felhasználása

7. § (1) A talajterhelési díj Vékény Község Önkormányzata bevételét képezi, amelyet az önkormányzat, mint adóhatóság által vezetett, a R. I. számú mellékletben megjelölt beszedési számlájára kell megfizetni.

(2) A bevétel a törvény 21/B. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint használható fel.

(3) A (2) bekezdés szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázis-védelem, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyező források szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/ irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Záradék
A rendelet 2014. augusztus 12-én kifüggesztésre kerül helyben szokásos módon.
1. számú melléklet
A talajterhelési díjat Vékény Község Önkormányzat ……………………………………………………. vezetett
…………………………. - ……………………………… - ……………………… számú
számlájára kell megfizetni.
2. számú melléklet
Bevallás
a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjhoz ….. évről
A díjfizető (kibocsátó) adózó adatai
Neve: .
Születési neve: ...
Születési helye: ………………………………………….…..Ideje:
Anyja neve:
Adóazonosító jele: ……………………………………… Adószáma:
Statisztikai számjele
Lakóhelye:
Levelezési címe:
A díjfizetéssel érintett ingatlan
Címe: ……………..………………………………..……út/utca…….…..szám Helyrajzi száma:…………………
Bevallási időszak: …………………………………. -től - . ………….……………..-ig
A fenti ingatlanra talajterhelési díjat fizetek O igen / O nem ( Ha nem, a nyilatkozatot ki kell tölteni !)
Az ingatlan tulajdonosának (akkor kell kitölteni, ha nem azonos a díjfizetővel)
Neve: .
Születési helye: ………………………………………….…..Ideje:
Anyja neve:
Levelezési címe:
Talajterhelési díj megállapítása

A felhasznált víz mennyisége ……. évben, csökkentve a külön jogszabály alapján
locsolásra felhasznált vízmennyiséggel.

m3

2. 2013. évben a szennyvíztárolóból elszállított, számlákkal igazolt mennyiség,
melyet olyan arra feljogosított szervezet szállíttat el, amely a folyékony
hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.


m3

3. A talajterhelési díj alapja ( 1 sor – 2 sor)

m3

4. Talajterhelési díj mértéke (1200 Ft/ m3 x 3 területérzékenységi szorzó)

3600 Ft/m3

5. Számított talajterhelési díj ( 3 sor x 4 sor)

Ft

6. Az önkormányzati rendelet szerinti mentesség, kedvezmény (nyilatkozatot ki kell tölteni! )

Ft

7. 2013 évre ténylegesen fizetendő talajterhelési díj (5 sor – 6 sor)

Ft

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bevallásban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: …………………, …………………………………
……………………………………
adózó vagy képviselője aláírása
3. számú melléklet
Nyilatkozatok
1. A kiépített közcsatorna műszakilag rendelkezésre áll: igen / nem
Amennyiben nem, annak az oka:
................................................................................................................................................
................................................................................................................................................
2. Szennyvízelhelyezést nem alkalmazok, mert
o vezetékes víz csak a telken belül (udvaron) található, szennyvíz nem keletkezik.
o az ingatlanon belül külön locsolóórával rendelkezem, melyet kedvezményes vízhasználat miatt szereltettem fel.
o Egyéb ok:……………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
3. A talajterhelési díjat nem fizetem, mert a talajterhelési díjról szóló Önkormányzati rendelet 4. §-a alapján a talajterhelési díj fizetési kötelezettség alól …... évre mentességet kérek, mivel
o a lakásban egyedül élő 70 év feletti kibocsátó vagyok
o a lakásban egyedül élő kibocsátó vagyok, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (nyugdíjminimum) 250 %-át.
(2014. évben ez az összeghatár 71.250.- Ft; a mentességre való jogosultságot jövedelemigazolással, vagy nyugdíjas személy esetén a nyugdíjszelvény becsatolásával kell igazolni.
o az egyébként műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára a terepviszonyok miatt – nem megfelelő lejtés miatt átemelő szivattyú használata – jelentős többletköltséggel tudnám a közcsatornára való rákötést megvalósítani és használni.
Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: …………………….., ……………………………
………………………………….
adózó vagy képviselője aláírása
4. számú melléklet

VÁLTOZÁS BEJELENTÉS


A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény végrehajtására megalkotott 3/2014. (VIII.12.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott talajterhelési díj bevallásához


A díjkötelezettséget érintő változás bejelentése:
a) Vízfogyasztó személyének változása (ingatlan eladás, vétel, stb.) ennek dátuma:
20....... év ………………….…..hó………….nap
b) A csatornahálózatra 20.... év …………….. hó………napján az ingatlant rákötöttem
(csatolandó bizonylat a megkötött szolgáltatási szerződés.)
c) Az ingatlan részére műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna üzembe helyezése

20……... év...................................... hónapjában történt.

……………………….., ……… év……………….. hó ………… nap

……...…………………………
az adózó vagy képviselője