Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014 (XII.9.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2015. 01. 10

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014 (XII.9.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

2015.01.10.

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. §. (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet személyi hatálya természetes személyekre és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezés

2. § E rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz.

3. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

3. § (1) Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott költségvetési előirányzatainak terhére, az ott meghatározott feltételekkel, céljelleggel támogatás nyújthat.

(2) Támogatásban az részesülhet

a) akinek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeleti előirányzatban címzett támogatást állapít meg, vagy

b) aki Vékény Község Önkormányzat Polgármesteréhez, illetve Képviselő-testületéhez (a továbbiakban: polgármester) írásos kérelmet nyújt be.

(3) Nem részesülhet támogatásban az a kérelmező, akivel szemben a mindenkori hatályos vonatkozó jogszabályi előírásban foglalt kizáró feltételek bármelyike is fennáll.

4. § (1) A támogatásokkal kapcsolatos feladatokat Vékény Község Önkormányzat Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) végzi.

(2) A Hivatal a polgármesterhez benyújtott támogatási kérelmet a hatáskörrel rendelkező testület soron következő ülésére előkészíti.

(3) A támogatási szerződést a polgármester írja alá

a) a 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének hatálybalépését, vagy

b) a 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben a kérelem elbírálására hatáskörrel rendelkező szerv döntését követő 30 napon belül.

(4) A támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a támogatásban részesülő valamennyi – jelen rendelet megfelelő melléklete szerinti – nyilatkozatot, igazolást, dokumentumot a (3) bekezdésben meghatározott határidőn belül a Hivatalnak benyújtson.

(5) Az elszámolás a Hivatal által és a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően történik.

(6) Amennyiben az elszámolás során a támogatási céltól eltérő felhasználás állapítható meg vagy az eset összes körülményei alapján mindez alappal feltételezhető, akkor a Hivatal köteles átfogó ellenőrzést lefolytatni.

(7) Ha az ellenőrzés eredményeképpen részben, vagy egészben céltól eltérő felhasználás ténye állapítható meg, a Hivatal intézkedik a támogatás összegének visszafizetése iránt.

5. § Az államháztartásról szóló törvény rendelkezései alapján kötelezettséget vállalni csak írásban lehet. Az önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatással összefüggő kötelezettségvállalás minimális tartalmára a jelen rendelet 1. melléklete szerinti szerződésminta ad útmutatást.

4. A pénzügyi elszámolás részletes szabályai

6. § (1) A kedvezményezett a támogatás felhasználásáról legkésőbb a támogatás évét követő év január hó 31. napjáig számol el a 2. melléklet szerinti elszámoló lap kitöltésével.

(2) Elszámolásra az a számla alkalmas, amely megfelel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 169. § előírásainak.

(3) A kedvezményezett a nevére kiállított számlát, vagy a számlát helyettesítő bizonylatot a következő záradékkal látja el: „Vékény Község Önkormányzata támogatása terhére elszámolva.”

(4) Záradékolni szükséges mindazon számlát, bankszámla kivonatot, kiadási pénztárbizonylatot, csekkcsonkot (feladóvevényt), menetlevelet, útnyilvántartást, amely a támogatáshoz kapcsolódik és része az elszámolásnak.

(5) A kedvezményezett a záradékolt bizonylatok másolatát hitelesíti azzal, hogy az iraton a „másolat az eredetivel mindenben megegyezik” megjegyzést tünteti fel.

(6) Amennyiben a támogatott a támogatás összegét vagy annak egy részét a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem használta fel, a fel nem használt részt az elszámolást követő 15 napon belül vissza kell fizetni.

5. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

7. § (1) Működési vagy fejlesztési célú, államháztartáson kívüli forrás átvételéről, amennyiben a forrás átvétele az Önkormányzat számára kötelezettséget nem keletkeztet, a polgármester-, amennyiben a forrás átvétele az Önkormányzat számára kötelezettséget keletkeztet a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételről a döntést követő soros testületi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

6. A támogatások Európai Uniós szabályozással való összhangjának biztosítása

8. § (1) Ha a jelen rendelet alapján nyújtott támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése értelmében állami támogatásnak minősül, a támogatás csekély összegű (de minimis) támogatásként a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelettel összhangban nyújtható. (A továbbiakban: 1998/2006/EK bizottsági rendelet).

(2) A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kedvezményezett írásban nyilatkozik az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 2. cikk 2. pontjában meghatározott feltételnek megfelel.

(3) Az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 3. cikk 1. pontja szerinti kötelezettséget a támogatást nyújtó teljesíti.

9. § (1) Nem ítélhető meg csekély összegű támogatás az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározott célokra.

(2) Csekély összegű támogatás azonos elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható állami támogatással, ha az így halmozott összeg támogatási intenzitása meghaladná az irányadó uniós állami támogatási szabályban meghatározott támogatási intenzitást.

7. Záró és átmeneti rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) E rendelet 7. §-a alapján nyújtott támogatás a Szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (HL L 379., 2006. 12. 28., 5-10. o.) hatálya alá tartozik

(3) A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló keretében tájékoztatja a Képviselőtestületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

Záradék:
A rendelet kihirdetve helyben szokásos módon:
2014. december 9. napon.
Támogatási szerződés
amely létrejött egyrészről
Vékény Község Önkormányzata
(székhelye:…………………….., adószáma:…………………; képviseli: Endrődi Tibor polgármester), mint támogató (továbbiakban: Támogató),
másrészről
a …………………………………………. (székhely: ………………………………………..;
adószáma: …………………; képviseli: ………………………. elnök), mint támogatott (továbbiakban: Támogatott) között a következő tartalommal, az alulírt helyen és napon.

I. A támogatás tárgya, összege

1.) A Támogató és a Támogatott rögzítik, hogy Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének …………………. határozata alapján a Támogató a Támogatott részére …………..- Ft, azaz ötven-ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, a Támogató ……. évi költségvetésben a civil szervezetek, civil szerveződések, magánszemélyek támogatására biztosított kerete terhére.
2.) A Támogatott az 1.) pont szerinti támogatási összeget kizárólag a az alapító okiratában megjelölt célok, vagy azzal összeegyeztethető célok hatékony megvalósítása érdekében a működési feltételeinek biztosítására használhatja fel.
II. A támogatás kifizetése, elszámolása
3.) A Támogató a támogatási összeget a Támogatottnak jelen szerződés aláírását követően 60 napon belül a
………………………. ………………………... pénzintézetnél vezetett
……………… - ……………….. - …………… számú bankszámlájára átutalja.
A Támogatott a támogatási összeg felhasználásáról a felhasználást követő 30 napon belül, de legkésőbb ………. december 15. napjáig köteles elszámolni, számlákkal igazolva (a támogatás átutalását követő dátum szerint). A Támogatott köteles az elszámolási kötelezettsége teljesítésével egyidejűleg a számlák eredeti összesítő jegyzéke mellett a támogatás szerződésszerű felhasználását igazoló számlák, egyéb kifizetési, számviteli bizonylatok eredeti példányát és az elszámolás alátámasztását szolgáló egyéb dokumentumokat Szászvári Közös Önkormányzati Hivatalába személyesen vagy postai úton benyújtani.
Abban az esetben, ha a támogatott nem rendelkezik bankszámlaszámmal, csak készpénzzel kifizetett számlával igazolhatja az összeg felhasználását.
Ha a támogatott bankkártyát használ a támogatás felhasználásához, azt a kapcsolódó bankszámlakivonattal - a támogatott részére a bank által megküldött – igazolnia kell.
A számlák összesítő jegyzékén a Támogatott képviselőjének nyilatkoznia kell arról, hogy a számlát illetve az elszámolás alátámasztását szolgáló egyéb dokumentumokat más támogatás elszámolására nem használta és használja fel a Támogatott.
4.) A Támogatott tudomásul veszi, hogy a támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása, továbbá a támogatási szerződéstől történő elállás, annak felmondása esetén a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét a Ptk. szerinti kamattal, késedelem esetén késedelmi kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni 15 napon belül a Támogató …………………………. pénzintézetnél vezetett ……………………………….. számú számlájára.
Támogatott tudomásul veszi, hogy újabb támogatási kérelmet az elszámolás jelen szerződés szerinti teljesítéséig nem nyújthat be.
5.) A Támogatott tudomással bír arról, hogy jelen szerződés Támogató önkormányzati minőségére tekintettel jogszabályban meghatározottak szerint nyilvános. Egyben tudomásul veszi azt is, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a Támogató a jelen megállapodás közérdekű adatait közzéteszi.
6.) A Támogató jogosult a támogatás felhasználását a jelen támogatási szerződés hatálya alatt is ellenőrizni, ennek során az ellenőrzéshez szükséges adatokat bekérni, illetve helyszíni ellenőrzést tartani. A Támogatott köteles az ellenőrzés lefolytatásához szükséges tájékoztatást, adatokat megadni, az ellenőrzésben közreműködni. A Támogatott köteles az ellenőrzés során a Támogató részére a megfelelő dokumentumokat, számlákat, a megvalósítást igazoló okmányokat, bizonylatokat rendelkezésre bocsátani.
7.) A Támogató a Támogatott súlyos szerződésszegése esetén jogosult a jelen szerződést azonnali hatállyal felmondani. Súlyos szerződésszegésnek minősül különösen, ha a Támogatott a támogatási összeg felhasználásának ellenőrzését megakadályozza, a részére már kifizetett támogatási összeggel elszámolni nem tud, vagy megállapítható, hogy annak felhasználása nem a jelen szerződésben rögzített cél érdekében került sor, vagy a támogatást a Támogatott jogszabálysértő módon használta fel. A jelen szerződést fel lehet mondani akkor is, ha a Támogatott az elszámolási kötelezettségét a jelen szerződésben megjelölt határidőn belül nem, vagy nem teljes körűen teljesíti vagy arra nem megfelelően, nem a jelen szerződésben írt módon kerül sor. A szerződés felmondása esetén a Támogatott az addig igénybe vett támogatást a felmondó okirat kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles a Támogatónak visszafizetni a 4.) pont szerinti rendelkezések figyelembe vételével.
8.) A Támogatott tudomásul veszi azt is, hogy a támogatás felhasználását a Támogatón kívül más szervek is vizsgálhatják (pl.: Állami Számvevőszék).
9.) A Támogatott jelen okirat aláírásával is kijelenti, hogy nem esik a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. Törvényben foglalt kizáró okok hatálya alá.
10.) A Felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésből eredő vitáikat elsősorban békés úton kísérlik meg rendezni. Amennyiben a szerződésből eredő vitákat nem sikerül egyezség útján rendezni, a Felek kikötik a Szászvári Járásbíróság illetékességét.
11.) Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezései, valamint az államháztartás működésének rendjéről szóló jogszabályok az irányadóak.
A Felek jelen szerződést elolvasták, értelmezték és ezt követően, mint akaratukkal mindenben egyezőt jóváhagyólag írták alá.
Kelt: …………………………………,
Endrődi Tibor dr. Szalontai András ………………………
polgármester jegyző civil szervezet
Vékény Község Önkormányzata elnöke
támogató támogatott
Pénzügyi ellenjegyző:
………………………

ELSZÁMOLÓ LAP

Vékény Község Önkormányzata által nyújtott …………………………….……. támogatás felhasználásáról
Kedvezményezett megnevezése: .................................................................................................
Döntés száma: ..............................................................................................................................
Elnyert támogatás összege: ..........................................................................................................
Elszámolási határidő: ...................................................................................................................
Támogatott cél: ............................................................................................................................
Szakmai elszámolás a támogatás felhasználásáról:
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Pénzügyi elszámolás: ...................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Mellékletek megnevezése, száma (db) .........................................................................................
Egyéb megjegyzés: ......................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
…………….., 20........................
…………………………..

(Aláírás)

P.H.