Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (X.9.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére történő tűzifa támogatásról

Hatályos: 2015. 02. 10- 2015. 03. 30

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (X.9.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére történő tűzifa támogatásról

2015.02.10.

Vékény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el:

1. §

Általános rendelkezések

Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (X.1.) BM rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján - a Rendelet 2. § (1) bekezdése alapján háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

2. §

A rendelet hatálya

E rendelet hatálya kiterjed Vékény Község területén életvitelszerűen élő, a hatályos Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

3. §

Hatáskör

A tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálása Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatásköre.

4. §

Eljárási rendelkezések

(1) Az ellátás iránti kérelmeket írásban, helyben erre a célra rendszeresített, e rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon, legkésőbb 2014. november 15. napjáig személyesen, ügyfélfogadási időben kell benyújtani a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél, vagy személyesen Vékény Nagyközség Polgármesterénél. A kérelmező indokolt akadályoztatása esetén a Hivatal ügyintézője az e célra rendszeresített formanyomtatványt szóban előadottak alapján kitölti.
(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálása feltételeként a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élők személyi adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy – indokolt esetben, akadályoztatása esetén - annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.
(3) A jogosultnak a megállapított ellátás a határozat jogerőre emelkedését követően nyújtható.
(4) A tűzifa jogosulthoz juttatásáról az Önkormányzat gondoskodik.
(5) Amennyiben az (1) bekezdésben előírt határidőben beérkezett kérelmek elbírálását követően további kiosztható tűzifamennyiség marad, erről az önkormányzat a lakosságot helyben szokásos módon 2014. december 15. napig tájékoztatja és 2015. február 10. napi újabb igénylési határidőt tűz ki.

5. §

Az igénylés feltételei

(1) A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a háztartásában együtt élők jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg
a) családban élők, illetve családdal egy lakásban élő egyedül álló, valamint egy lakásban együtt élő egyedül állók esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
b) gyermekét egyedül nevelő szülő, továbbá olyan háztartás esetében ahol fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
c) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.
(2) A tűzifa támogatás általános mértéke kérelmezőnként 1 m3, az (1) és (4) bekezdésben írt feltételek együttes fennállása esetén 2 m3 úgy, hogy az 1. §-ban foglalt értékhatárig, a rendelkezésre álló keret és a kérelmezők teljes számának és jogosultságának ismeretében ezen iránymennyiségek a rászorultságra figyelemmel differenciálhatók.
(3) A közös háztartásban élők közül ugyanazon jogcímen csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.
(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki lakásfenntartási támogatásban, illetve aktív korúak ellátásában részesül, továbbá azt, akinek családjában és háztartásában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.
(5) Nem részesülhet támogatásban, aki a lakás fűtéséről nem szilárd tüzelő elégetésére alkalmas fűtőberendezéssel gondoskodik.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2015. március 31. napján hatályát veszti.
1. melléklet
K é r e l e m

szociális tűzifa juttatása iránt

1./ Kérelmező neve:
2./ Kérelmező állandó lakcíme, tartózkodási helye:
3./ A lakáshasználat jogcíme (a megfelelő aláhúzandó):
tulajdonos, családtag* bérlő* szívességi használó*
4./ A kérelem elbírálásakor figyelembe veendő feltételek:
Egy háztartásban élők száma: …… fő,
ebből felnőtt: …… fő,
18 év alatti gyermek: …… fő
Alulírott nyilatkozom, hogy a családomban, illetve háztartásban az egy főre jutó jövedelem:
…………. Ft/hó
A család, illetve háztartás az önkormányzattól az alábbi jogcímeken és időponttól részesül támogatásban:
Lakásfenntartási támogatás, 201………………-tól, összege …………Ft,
kapja: …………………………………….
Aktív korúak ellátása, 201…………… - tól, összege………..…Ft,
kapja: …………………………………….
Rendszeres gyermekvédelmi támogatás 201…………..…- tól, összege ……….…Ft ,
Gyermekek neve:
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………….
……………… , 2014…………
kérelmező aláírása
A kérelem elbírálása:
A kérelemnek a Képviselő-testület
….. / …….. (……….) számú határozatával
helyt adott* / nem adott helyt*.
Vékény, …................
polgármester
*: a megfelelő rész aláhúzandó