Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (VI.1.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 06. 02

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2015. (VI. 1.) számú rendelete

a környezetvédelem helyi  szabályairól



Vékény község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, 143. § (4) d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezetvédelemről szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a település tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében - az alábbiakat rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések

1.§

(1) Alapfogalmak:

a) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása,

b) települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása,

c) közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi, földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá a város közhasználatú zöldterülete,

d) köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve megrendelés alapján a közterületek tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése, valamint a hulladék ártalmatlanítási és hasznosítási tevékenység,


 (2) A rendelet hatálya kiterjed Vékény község közigazgatási területére, minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a település  területén laknak, tartózkodnak, illetve tevékenykednek.


(3) E rendeletet kell alkalmazni:

a) a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz-elvezetés, zöldterület fenntartása és karbantartása),

b) a környezetkárosodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira (zajvédelem).


(4) A településen keletkező szilárd hulladék összegyűjtésére, kezelésére, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásokra és azok kötelező igénybevételére vonatkozóan az önkormányzat külön rendeletet alkot.

II. fejezet

KÖZTISZTASÁGI FELADATOK

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. §


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvező, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó) köteles gondoskodni.


(2) Az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsáló irtásról való gondoskodás.


(3) A gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégezheti, ebben az esetben a munkadíj megtérítésére kötelezett az ingatlantulajdonos.


(4) Az Önkormányzat köteles az árkok tisztításából származó földet a bejelentéstől számított 3 munkanapon belül elszállítani.


(5) A hulladék elszállításáról a megkötött közszolgáltatási szerződés alapján a közszolgáltató gondoskodik. A szállításért az ingatlantulajdonosoknak díjat kell fizetni.



3. §



(1) Az önkormányzat gondoskodik a települési közterületen és a tulajdonában lévő területeken keletkezett szemét, hulladék eltakarításáról, tisztántartásáról.


(2) Az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, elárusítóhelyek előtt lévő járdaszakasz folyamatos tisztántartásról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, járda melletti zöld sáv esetén az úttestig terjedő teljes terület) homokkal vagy egyéb anyaggal történő felszórásáról, a gyomtalanításáról, a gyalogos közlekedést akadályozó gallyak eltávolításáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni.


(3) A járdák és egyéb felületek tisztántartásakor a környezetkárosító anyagok használata tilos.


(4) Közintézmények esetében a fentiekről az intézmény vezetője gondoskodik.


(5)  Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagoktól való megtisztításáról gondoskodni.


(6) A közutakra tilos olyan anyagot kihelyezni, mely az út rendeltetésszerű használatát akadályozza vagy állagát rontja.


(7) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, hulladékot, trágyát, rongyot stb.) csak biztonságosan zárt módon, a KRESZ előírásainak megfelelően szabad szállítani. Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásakor, ill. szállítása közben a közterület beszennyeződik, annak előidézője köteles a közterületet azonnal megtisztítani.


(8) Tilos a közterületen üzemképtelen vagy hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek 3 napnál hosszabb ideig történő tárolása.


(8a) Tilos állati tetemet közterületen elhagyni.


(9) Tilos közterületen kihelyezett konténerbe háztartási hulladékot elhelyezni!


(10) Közterületet elfoglalni, oda bármit lerakni csak engedéllyel, díj ellenében lehet. Az ideiglenes elhelyezésre az engedélyt a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) adja ki, a közterület használat díjait a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


4. §


A lakosság által kirakott minden olyan hulladékot - az építési törmelék, a veszélyes- és mérgező anyagok, valamint a gazdasági tevékenységből származó hulladékok kivételével -, melyek évközben a szeméttároló edényekben nem helyezhető el, a közzétett időpontban, díjmentesen az önkormányzat elszállíttatja.



5. §


(1) A település területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat megművelni, rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől megtisztítani.


(2) A település területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények üzemeltetői a bérelt vagy saját tulajdonú ingatlanok környékét, a kirakatot kötelesek tisztán tartani, a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelően áru bemutatására használni.


III. fejezet

A levegő védelme a település területén

6. §

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.


(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb.) égetni tilos

Tarlóégetésre vonatkozó szabályok

7. §


(1) Tarlóégetés a településhez tartozó szántóterületeken, csak rendkívül indokolt esetben, járványveszély elhárítása érdekében engedélyezhető, a területileg illetékes katasztrófavédelmi szakigazgatási szerv hozzájárulásának beszerzését követően. Az engedélyt a település Jegyzője adja meg. 


(2) Az engedélyezési eljárás során be kell szerezni a növény-egészségügyi hatóság állásfoglalását a járvány-helyzetről.


(3) Az égetendő tarlót meg kell tisztítani a kommunális, illetve az ipari eredetű hulladékoktól (műanyag, gumi, vegyszer, festék stb.). A tarló égetéséhez veszélyes anyag /bármilyen üzemanyag, gumi stb/ nem használható fel.

8.§

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

(1) Avar és kerti hulladék /együtt: hulladék/ megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Amennyiben nincsen az ingatlan területén komposztálásra alkalmas hely kialakítva, úgy a hulladéknak a szilárd hulladék tárolására és elszállítására szolgáló gyűjtőedénybe történő elhelyezéséről kell gondoskodni, és a heti rendszerességű szállítás során az ingatlanról el kell szállíttatni. Nagyobb mennyiségű hulladékot közvetlenül a helyi szeméttelepre kell kiszállítani.


(2)  Avar és kisebb ágak, gallyak kivételével hulladékot közterületen, illetve magántulajdonban lévő ingatlan területén elégetni tilos. Az avar és kisebb ágak, gallyak égetése magánterületen – ünnepnapok kivételével - hétfőnként és csütörtökönként 8- és 19 óra közötti időszakokban megengedett.


9. §


Porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok


(1) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani.


(2) Bűzös anyagot csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt járművön szabad szállítani.

Allergén növények elleni védekezési szabályok

10. §


(1) Az egyes ingatlanterületek gyom és allergiát okozó növényektől (főleg parlagfű) való  megtisztítása, mentesítése  a tulajdonos, illetve a  terület használójának  kötelessége.


(2)  A parlagfű irtásáról folyamatosan, legkésőbb annak virágzás előtt az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

IV. fejezet

A víz védelme a település területén

11 §


(1) Tilos a meglévő élővízfolyásokat, és a vízelvezető árkokat eltorlaszolni, a víz természetes hozamát, lefolyását, a víz áramlásának viszonyait megváltoztatni, a vízfolyások medrét, partját szűkíteni, illetve feltölteni. Amennyiben valamilyen okból ez mégis elkerülhetetlen, úgy az eredeti állapot visszaállítására, az esetleges károk megtérítésére az köteles, aki azt elkövette .


(2)  Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti nyílt árok és annak műtárgyainak tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.


(3) Ha a víz által sodort anyagnak (iszap, hordalék stb.) az ingatlanon történt lerakódása folytán a víz természetes lefolyása megváltozik és ezáltal mások kárt szenvedhetnek, az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) - amennyiben a lerakódott anyagot felhívás ellenére, az abban meghatározott határidőn belül nem távolítja el tűrni köteles a szükséges munkák elvégzését. A lerakódott anyag eltávolításáért kártalanítás nem jár.


(4) Az élővízfolyások  mentén lévő partmenti ingatlantulajdonosok, földhasználók a vizek természetes lefolyását nem akadályozhatják, az azokhoz kapcsolódó műtárgyak állapotát és üzemelését nem veszélyeztethetik.


 (5) Tilos a vizek fertőzése és káros szennyezése. Tilos a vízelvezető rendszerekbe veszélyes hulladékot, vegyszert, azok csomagolóanyagait, mérgező anyagokat, motorolaj származékokat bevezetni.


(6) Belterületi csapadékvíz levezető rendszerekbe (árkokba) a fentieken kívül szennyvizet vagy egyéb más hulladékot juttatni.


(7) Ásott vagy fúrt kutakba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttatni, kutakat engedély nélkül betemetni.



12 §


A szennyvízcsatorna hálózatba csapadékvizet bevezetni, a meglévő, ivóvíz-ellátást biztosító hálózatot veszélyeztetni, szabálytalan, engedély nélküli rákötéssel az ivóvizet szennyezni tilos.




V. Fejezet

Zöldterületek fenntartása és kezelése

13. §


(1) A település területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolásáról és az idényszerű növényvédelmi munkálatok elvégzéséről a tulajdonosok kötelesek gondoskodni.


(2) A település területén lévő közhasználatú, parkosított területek építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat - elsősorban közcélú foglalkoztatottak bevonásával - gondoskodik.


(3) Tilos a közhasználatú és egyéb zöldterületen, valamennyi közkifolyónál, kútnál járművet mosni, a környezet szennyezése miatt.



14. §



(1) Tilos a bel- és külterületen a fákat indokolatlanul kivágni, a fa pusztulását elősegítő módon megcsonkítani. Tilos a növények olyan módon való gyűjtése, károsítása, amely a faj vagy fajta káros megváltoztatásához, illetőleg kipusztulásához vezethet.


(2) Fakivágási engedélyt indokolt esetekben – a vonatkozó jogszabályok alapján -  (kiöregedett fák esetében, balesetveszély elhárítása céljából), vagy minőségi cseréhez a jegyző  adhat ki akkor, ha az más szakhatóság hatáskörébe nem tartozik.


(3) Fakivágás után új facsemeték telepítése minden esetben kötelező, melyet a kérelmezőnek kell megtennie, az engedélyben megszabott határidőn belül.



  1. §


(1)  A telkek határánál csak olyan növényzet telepíthető, amely a szomszéd építményeinek és kerítésének karbantartását nem akadályozza,  azok állagát nem rontja.


(2) Köteles minden tulajdonos, üzemeltető a tulajdonában lévő területen a közlekedést akadályozó (járda és úttest fölé nyúló) faágak, bokrok gondozását, nyesését elvégezni.


(3) A növényzet-telepítési távolságra vonatkozó előírásokat a Helyi Építési Szabályzat tartalmazza.


VI. fejezet

Zajvédelem szabályozásáról

16. §

(1) A település  területén , a szabadtéri rendezvényeket csak külön jegyzői engedéllyel lehet megszervezni és megtartani, amelyeken a hangerő a jogszabályokban meghatározott mértéket nem haladhatja meg, a lakosságot ez nem zavarhatja.


(2) Szórakozóhelyek működtetése során szintén betartandók a jogszabályban előirt zajterhelési értékek.

Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok

17. §.

 A település  belterületén tilos:

  1. emberi hanggal, hangszerrel vagy más technikai, illetve egyéb eszközzel a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása,
  2. erős zajjal járó ipari tevékenység végzése ,
  3. zajt keltő munkák (fűnyírógép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése este 21.00 és reggel 6.00 óra között.

VII. fejezet

Környezetvédelmi ellenőrzés

18. §


(1) A települési önkormányzat gondoskodik a települési környezetvédelmi program elkészíttetéséről, és az abban foglalt feladatok végrehajtásáról, figyelemmel kíséri az azokban foglalt feladatok megoldását és a programot szükség szerint - de legalább 2 évente - felülvizsgálja. Az állampolgároknak joga, hogy környezetveszélyeztetés, környezetkárosítás vagy környezetszennyezés esetén az önkormányzat és a környezetvédelmi hatóság figyelmét erre felhívja.


(2) Az állampolgári részvétel gyakorolható:

- személyesen vagy képviselő útján,

- társadalmi szervezetek révén,

- önkormányzat útján.


(3) A jelen rendeletben foglaltak helyszíni ellenőrzését a Hivatal végzi.



VII/A. fejezet


Szankciók


18/A. §


(1) Aki a rendeletben meghatározott magatartási szabályok bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötven-ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


(2) A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a tiltott, a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, időtartamára, a környezet védelmére és a közterületek rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.


(3) Amennyiben folyamatos mulasztás állapítható meg, a bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.



Eljárási szabályok

18/B. §


(1) A rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatásköröket Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet szerint átruházott hatáskör címzettjeként a jegyző gyakorolja.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó eljárások során az alábbi eltérésekkel a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni:

a) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható. 

b) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.

c) Abban az esetben, ha a fiatalkorúval szemben a b) pontban foglaltakra tekintettel közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet, vele szemben figyelmeztetés intézkedést kell alkalmazni.

d) Ha a fiatalkorúval szemben előreláthatólag közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, a fiatalkorú meghallgatásától nem lehet eltekinteni.

e) A fiatalkorú meghallgatásáról törvényes képviselőjét értesíteni kell.

f) A fiatalkorút lehetőség szerint törvényes képviselője jelenlétében kell meghallgatni.


(3) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.


(4) Az e rendelet hatálya alá tartozó ügyekben elkobzás is alkalmazható.


VIII. fejezet

Záró rendelkezések

 19. §

(1) E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A helyi környezetvédelmi rendeletet a helyi újságban meg kell jelentetni, a lakosság jobb tájékoztatása érdekében.


(3) Jelen rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 1/2005. (II. 24.) számú önkormányzati rendelet.

Vékény, 2015. május 28.


Endrődi Tibor                                                         dr. Szalontai András

polgármester                                                              jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal és Vékény Község Önkormányzat hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel kihirdetve 2015. 06. 01. napon.

Szászvár, 2015. 06. 01.

dr. Szalontai András

jegyző


  1. számú melléklet

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2015 (VI. 1.) rendeletéhez


A közterület használat díjai a különféle jogcímek szerint a következők:

Ft/m2/nap

- alkalmi vásározó, mutatványosok tevékenysége                                        50

- mozgó árusítás                                                                                            100

- építőanyag elhelyezése közterületen, 60 nap után                                     50

- hirdető-berendezés, cég és címtábla elhelyezése                                        50

- mezőgazdasági termékek, anyagok tárolása                                               50