Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017 (V.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 30

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2017. (V. 29.) számú önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről



Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya

  1. §

(1) Jelen rendelet hatálya kiterjed mindazon házasságkötési eljárásokra, amelyek Vékény Község Önkormányzat, valamint a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) tartozó települések közigazgatási területén köttetnek.


(2) A rendelet hatálya kiterjed mindazon anyakönyvvezetőkre, akik közreműködnek az (1) bekezdésben meghatározott házasságkötéseknél.


Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés

  1. §

(1) A Hivatal házasságkötési eljárásainak hivatalos helyszínei a következők:

  1. a Hivatal székhelyének tanácskozó terme,
  2. Faluház („Főtér Étterem és Kávézó”), Szászvár, Május 1 tér 10.
  3. IKSZT épülete, Szászvár, Szent István u. 63.
  4. Vékény „Faluház”, Vékény, Fő u. 51.


(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, amelynek helyszíne az (1) bekezdésben rögzítettektől eltér.


  1. §

(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell, írásban előterjeszteni a jegyzőhöz.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző dönt.

(3) A kérelem elbírálása előtt a jegyző, vagy megbízásából az anyakönyvvezető a helyszínen szemlét tart annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséhez szükséges, hogy a megjelölt helyszín megfeleljen az általános közegészségügyi, valamint munkabiztonsági követelményeknek. Az engedélyezésnek további feltétele, hogy a kérelmezők az anyakönyvvezető helyszínre szállítását megszervezzék, saját költségükön – kivéve, ha erre az anyakönyvvezető nem tart igényt.

(4) A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.


Hivatali időn kívüli házasságkötés

  1. §

(1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre pénteki napokon 14 órától 18 óráig, szombaton pedig 10 órától 18 óráig kerülhet sor, kivéve, ha ezen napok a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést írásban kell kérelmezni, szintén a házasságkötési szándék bejelentésével egy időben.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelem ügyében, az eljáró anyakönyvvezetővel történő egyeztetés után a jegyző dönt.

(4) Nem tartható hivatali munkaidőn túl házasságkötés délelőtt 10 óra előtt, illetve délután 18 óra után.


Díjfizetési kötelezettség

  1. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról szóló rendelkezéseket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól a házasulandók, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(3) Rendkívüli körülménynek tekintendő, ha a házasulók bármelyike súlyos, életveszélyes egészségi állapota azt indokolja, vagy ha mozgáskorlátozottsága, egyéb egészségi állapota, kora miatt a hivatalos helyiségben megjelenni nem tud.

(4) A díj megállapításánál egy anyakönyvvezető közreműködését kell figyelembe venni. Amennyiben más személy közreműködése a házasulandók szándékai szerint szükséges, úgy azon személy díjazásáról külön kell gondoskodniuk /pl. élőzene, versmondó stb./

(5) A díj megfizetése a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés jegyzői engedélyezésének előfeltétele.

(6) A díj megfizetése átutalással a szászvári Hivatal költségvetési számlájára, vagy a házipénztárba készpénzben történő befizetéssel lehetséges.

(7) A díj összege a Hivatal bevételét képezi, abból az anyakönyvvezető díjazását, valamint a házasságkötéshez szükséges kellékek beszerzését kell fedezni.


Záró rendelkezések

  1. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


Vékény, 2017. május 24.


                                              

Endrődi Tibor                                              dr. Szalontai András

polgármester                                                   jegyző




Kihirdetési záradék:

Kihirdetve helyben szokásos módon:

Szászvár, 2017. 05. 29.

dr. Szalontai András

                                                                                              jegyző


Melléklet a 6/2017. (V. 29.) számú önkormányzati rendelethez


A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés díjai

/Ami a Hivatal bevétele, számla ellenében fizetendő összeg/


1./

a) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja: 15.000 Ft

b) Hivatali munkaidőn túli házasságkötés díja: 15.000 Ft

c) Hivatali helyiségen kívül és munkaidőn túli házasságkötés díja 30.000 Ft

d) A Szászvár, Templom tér 2. sz. alatti Középkori Várkastély épületének rendezvénytermében történő házasságkötés díja munkaidőben 45.000 Ft, munkaidőn kívül 60.000 Ft

e) Amennyiben a házasuló felek legalább egyike a kérelmezéskor és a házasságkötés napján állandó vékényi bejelentett lakcímmel rendelkeznek, akkor a Szászvár, Templom tér 2. sz. alatti Középkori Várkastély épületének rendezvénytermében történő házasságkötés díja munkaidőben 40.000 Ft, munkaidőn kívül 50.000 Ft


2./

Anyakönyvvezető megbízási díja:

  1.  hivatali helyiségben, munkaidőn túli házasságkötés esetén                   8.000 Ft
    1.  hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túli házasságkötésnél        10.000 Ft
  2. igazgatási szünet időtartamára eső házasságkötés esetén                      15.000 Ft