Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (XII.15.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről

Hatályos: 2017. 12. 31

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (XII.15.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről

2017.12.31.

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.) 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró

az állami főépítészi hatáskörében eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal;
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság;
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság;
Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint
az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek (teljes helyi lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek)
véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:
I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. § A község sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása

a. a helyi építészeti, természeti örökség egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával;
b. településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;
c. településképi követelmények meghatározásával;
d. településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,

2. A rendelet területi hatálya és alkalmazása

2. § (1) E rendelet területi hatálya Vékény Község teljes közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

(3) E rendelet előírásait az önkormányzat képviselő-testülete által a településre elfogadott – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) szerinti – településrendezési eszközökkel, továbbá a településkép védelmével kapcsolatban meghatározott szabályokkal, valamint az azokban említett törvények végrehajtásra kiadott központi jogszabályokkal együtt kell alkalmazni.

3. A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja

3. § A településképhez illeszkedő településképi követelmények megállapításával a jellegzetes, értékes, helyi hagyományt őrző arculat megőrzése, a településkép kedvező alakítása:

a. az építési tevékenységgel érintett építményekre – ide értve a sajátos építményfajtákra is,
b. a helyi területi és egyedi örökség védelmére, védetté nyilvánítására, a védettség megszüntetésére,
c. a reklámok és reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére, alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozóan.

4. Értelmező rendelkezések

4. § (1) A rendeletben használt fogalmak tekintetében elsődlegesen a Tktv.-ben és a végrehajtására kiadott jogszabályokban megállapított fogalmakat, míg azt követő sorrendben az Étv.-ben és a végrehajtására kiadott jogszabályokban – különösen az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) megállapított fogalmakat kell irányadónak tekinteni, míg azok hiányában a más jogszabályok rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(2) A Tkr. szempontjából:

a. Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb mértékben nem korlátozott.
b. Cégtábla: kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény (helyiség, helyiség együttes) nevét és az ott folytatott tevékenységet a bejáratnál feltüntető tábla, illetve felirat;
c. Címtábla: az intézmény vagy vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla, névtábla;
d. Egyedi tájékoztató tábla: olyan – rögzített, egyedi méretű, állandó tartalmú – hirdető berendezés, mely gazdasági-, kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó tevékenységet végzők helyéről, irányáról, megnevezéséről, tevékenységéről, telephelyéről, nyitvatartásiról, megközelítéséről, ill. a település szolgáltató épületeiről utcáiról ad információt;
e. Eredeti állapot: a védett építmény építésekor fennálló állapot, vagy egy olyan későbbi állapot, melyet az értékvizsgálat a védelem elrendelésekor védendő értékként határozott meg.
f. Értékvizsgálat: a települési érték helyi védelem alá helyezésének szakmai megalapozására szolgáló, a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy(ek), szervezet(ek) által készített, esztétikai, műszaki, történeti és természeti vizsgálatot tartalmazó munkarész.
g. Földszínek: (más néven terraszínek) tört, sötét, meleg színek, melyek színtartománya a vörös-narancs-sárga-zöldessárga.
h. Helyi védett érték: Településszerkezet, településkarakter szempontjából jelentős helyi védett településszerkezet, utcakép és helyi egyedi védett épület, táj- és kertépítészeti alkotás, egyedi tájérték, növényzet, műtárgy (építmény) összessége.
i. Információs célú berendezés: minden olyan berendezés (citylight, kétoldali hirdetőtábla, totemoszlop, útbaigazító tábla) amely részben reklámnak nem minősülő információs cél- vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket is szolgál.
j. Önkormányzati információs tábla: olyan rögzített, egyedi méretű hirdető-berendezés, mely a helyi lakosok számára nyújt, rendszeresen változó tartalommal, közérdekű információkat.
k. Pasztellszín: a színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) csak fehértartalma van, fekete nincs.
l. Tömör kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%, vagy annál nagyobb mértékben korlátozott.
m. Üzletfelirat: kereskedelmi-, szolgáltató- vagy vendéglátó, egy vagy több egységet magába foglaló építményen, a benne folyó tevékenységet hirdető feliratot hordozó berendezés.
II. Fejezet

HELYI VÉDELEM

5. A helyi védelem célja

5. § (1) A település településképe és történelme szempontjából meghatározó, hagyományt őrző, a közösségek munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti és természeti örökség kiemelkedő, településképet meghatározó értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(3) Tilos a helyi védett építészeti és természeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

6. A helyi védelem feladata

6. § (1) A helyi védelmet igénylő építészeti, természeti örökség:

a. meghatározása és dokumentálása,
b. védetté nyilvánítása és nyilvántartása,
c. megőrzése és megőriztetése.
(2) A védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.

7. A helyi védelem fajtái

7. § (1) A helyi területi védelem:

a. a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal,
településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növényzet)
b. a településkép (külső településkép, belső településkép, utcakép),
c. a település táji környezete (a település megjelenése a tájban, hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet),
d. településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai, színvilága együttesen)
védelmére terjed ki.
(2) A helyi egyedi védelem
a. az építmény vagy együttese egészére vagy valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés stb.),
b. az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,
c. szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor, emlékmű védelmére,
d. egyedi tájérték védelmére terjedhet ki.

8. A helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályai

8. § (1) Helyi építészeti örökség (a továbbiakban: örökség) egyedi, vagy területi védetté nyilvánítása (a továbbiakban: helyi védelem) e rendelet mellékletébe történő felvételével és annak kihirdetésével történik.

(2) A helyi védelem alá helyezett egyedi örökségi értékeket, elemeket, területeket e rendelet 4. melléklete állapítja meg.

(3) A helyi védelem alá helyezést, valamint annak megszüntetését a partnerségi egyeztetésről szóló külön önkormányzati rendeletben megjelölt bármelyik partner kezdeményezheti, továbbá az Önkormányzat részéről az hivatalból is megindítható.

(4) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a. egyedi építmények és természeti értékek esetén:
aa) a védendő értékek megnevezését, szükség esetén körül határolását;
ab) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész);
ac) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók);
ad) a kezdeményezés indoklását;
b. településszerkezet, településkép, karakter, védelemre javasolt együttes, helyi jelentőségű természetvédelmi terület esetén:
aa. az együttes megnevezését;
bb. körülhatárolását;
cc. a védendő érték, terület rövid leírását, dokumentálását;
dd. a kezdeményezés indoklását.
(5) A védetté nyilvánításról a beérkezett javaslat alapján a képviselő-testület szakértők és helyi társadalmi szervezetek bevonásával előzetesen értékvizsgálatot készít.
(6) A helyi védelem alá helyezés, vagy a helyi védelem megszüntetése megindításáról az érdekelteket (az ingatlan tulajdonosa, használója) értesíteni kell:
a. az egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekeltnek írásban kézbesíteni kell;
b. nem egyedi érték esetén az értesítés történhet kizárólag a helyben szokásos közhírré tétellel;
c. a használó értesítése a tulajdonos útján történik;
d. amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, az értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.
(7) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően – a helyben szokásos módon 15 napra közhírré kell tenni.
(8) A közhírré tétel időtartama alatt a helyi védetté nyilvánítás javaslatát és a kapcsolódó értékvizsgálat megtekinthetőségét a polgármesteri hivatalban biztosítani kell.
(9) A helyi védelem megszüntetése a Polgármesterhez címzett kérelem benyújtásával, írásban kezdeményezhető. A védelem megszüntetésére irányuló kérelemnek az (5) bekezdés szerintieket kell tartalmaznia.
(10) A helyi védettség elrendelését vagy megszüntetését az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni.
(11) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésről a Jegyző gondoskodik.
(12) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettséget nem érinti.
(13) A helyi védelembe vétel illetve a felvételt követően annak megszüntetése, kizárólag e rendelet módosításával történhet.

9. A védett érték megjelölése

9. § (1) A helyi védelem alatt álló épületet, építményt egységes táblával lehet megjelölni. A tábla szövege: Vékény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete helyi védetté nyilvánította” „évszám”.

(2) Védett növényzet esetén az (1) bekezdés szerinti táblán a növény magyar és latin nevét is fel kell tüntetni.

(3) A tábla elhelyezéséről – esetleges pótlásáról – a polgármester, a jelzés védelméről a tulajdonos gondoskodik.

10. A helyi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

10. § (1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között - a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) A helyi védelem alatt álló örökségi értéken végzett bármilyen, a védettséget érintő – különösen építési – tevékenység végzése során a tulajdonos, míg ha az nem azonos a tulajdonossal, úgy a tevékenység konkrét végzője a meglévő állapotot köteles megőrizni, vagy ha abban változást okozott, úgy a tevékenység végeztével a korábbi állapotot visszaállítani, a megelőző állapotot helyrehozni.

(4) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy a Polgármester településképi kötelezés formájában önkormányzati hatósági döntéssel az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti.

III. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

11. § (1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása, a tulajdonos kötelessége. A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból eltérő karakterű területek térképi lehatárolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A település közigazgatási területe a településképi arculati kézikönyvben meghatározottaknak megfelelően az alábbi eltérő karakterű területekre osztható:

a. beépítésre szánt falusias lakóterület,
b. beépítésre nem szánt szőlőhegy és pincesor területe,
c. beépítésre nem szánt mezőgazdasági és,
d. beépítésre nem szánt erdőterületek.
(3) A településképi arculati kézikönyvben meghatározottaknak megfelelően, településképi szempontból meghatározó karakterű terület, e rendelet 2. melléklete szerint:
a. falusias lakóterület,
b. szőlőhegy és pincesor területe.
(4) A településképi szempontból meghatározó, természeti védelemmel érintett területek:
a. Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet,
b. Natura2000‐es hálózatba tartozó különleges madárvédelmi (HUDD10007 –Mecsek) illetve a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek (HUDD20030 Mecsek),
c. a Völgységi-patak mint helyi jelentőségű védett természeti érték.
(5) A településkép szempontjából meghatározó, természeti védelemmel érintett területek településképi, településkarakteri szempontból a beépítésre nem szánt településrész részét képezik. Területi lehatárolásukat az országos jogszabályok alapján kell megállapítani.
IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

11. Általános egyedi építészeti követelmények

12. § (1) Beépítésre nem szánt területen – amennyiben az adott területre vonatkozó előírás mást nem határoz meg – az alábbi (2)-(3) bekezdésben foglaltakat kell figyelembe venni:

(2) Építmények tájba illesztésének biztosítása érdekében:

a. az újonnan kialakításra kerülő termelő, tároló és állattartó épület magas tetőtől eltérő módon nem alakítható. Ettől eltérni, a technológiával igazolt esetek kivételével nem lehet.
b. Az épületek homlokzata világos földszínektől eltérő nem lehet. Tájidegen színezésnek minősülnek a harsány színezések.
c. Az épületek tetőfedése, homlokzati burkoló eleme nem készülhet tükröződő felülettel. Csak matt színezés, matt fémfelület alkalmazható.

12.Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó követelmények

13. § (1) A 11. § (3) a) pontban megnevezett településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi követelmények a következőek:

a. A beépítés telepítés módját a kialakult állapothoz, a környezeti adottságokhoz igazítottan kell meghatározni úgy, hogy az épületek a telkek utcavonaltól számított 80,0 m távolságán belül helyezkedjenek el.
b. A jellemző szintszám a funkció függvényében pinceszint, földszint, földszint és tetőtér vagy illeszkedést kívánó esetben földszint és emelet legyen.
c. Kerti építmények, műtárgyak elhelyezésére e rendelet külön kötelező előírást nem állapít meg.
d. A telkeket lehatároló kerítés közterülettel határos része áttört kivitelű, maximum 1,80 méter magasságú lehet.

14. § (1) A településképi szempontból meghatározó falusias lakóterületekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények a következőek:

a. A területen belül az építmények homlokzati színezésére a pasztell árnyalattól eltérő színek nem alkalmazhatók.
b. Az utcaképben közvetlenül megjelenő főépületek tetőszerkezete nem fedhetők és nem újíthatók fel hullámpala, műanyag hullámlemez és trapézlemez, valamint bitumenes hullámlemez alkalmazásával.
c. A tetőfedő anyagok közül a rikító színek (pl. élénk vörös, kék) nem (helyette a földszínek) alkalmazhatók.
d. Az építési telken tervezett építési tevékenység a településképbe illesztés biztosításához, ne térjen el a környezetében lévő
aaaa. tetőidomoktól, azok formáitól, az épület főgerinc irányoktól;
bbbb. kialakult párkánymagasságotól;
cccc. tetőfelépítmények jellegétől, arányaitól;
dddd. homlokzati arányoktól, tömegarányoktól.

15. § (1) A 11. § (3) b) pontban megnevezett településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi követelmények a következőek:

a. A beépítés telepítés módját a kialakult állapothoz, a környezeti adottságokhoz igazítottan kell meghatározni.
b. Kerítés a területen nem építhető, legfeljebb élősövényes elválasztás alkalmazható.

16. § (1) A településképi szempontból meghatározó szőlőhegy és pincesor területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények a következőek:

(2) Az építési telken tervezett építési tevékenység feltételei:

a. a tetőforma utcával párhuzamos gerinccel, oromfalas nyeregtetős kialakítással történhet úgy, hogy az oromfalon a tető túlnyúlása legfeljebb 15 cm-es lehet.
b. a tető hajlásszögét a szomszédos présházak adottságaihoz illeszkedve kell megválasztani.
c. az épület szélessége maximum 6,0 méter lehet.
(3) Homlokzatok kialakítására vonatkozó egyedi építészeti követelmények:
a. a pincék a hagyományos megjelenésű, meglévő pincék kialakult méret és arányrendszerének, illetve anyaghasználatának alkalmazásával,
b. okker, halvány sárga, fehér burkolattal, vakolt, vagy meszelt felülettel, természetes anyagú nyílászárókkal és cserépfedéssel alakíthatók ki.
c. tetőablak csak síkbafekvő elrendezésű lehet.

17. § (1) A 11. § 4. pontban megnevezett településképi szempontból meghatározó természetvédelmi területek erdő terület-felhasználású területein, a helyi építési szabályzatban meghatározott építmények csak

a. tájba illő módon,
b. a helyi építési hagyományoknak megfelelően, természetes anyaghasználattal,
c. épület esetén 4,5 métert meg nem haladó homlokzatmagassággal helyezhetők el.
(2) A védett területen, természetvédelmi és vadvédelmi okokból – az illetékes vadásztársaságokkal egyeztetve – legfeljebb 1,8 méter magas, fából, vagy vadhálóból készült lábazat nélküli, áttört – 50°%-ban átlátható – kivitelű kerítés létesíthető.

13. A helyi védelemben részesülő területekre és egyedi elemekre vonatkozó általános követelmények

18. § (1) A helyi védett értékek körét e rendelet. 4. melléklete tartalmazza.

(2) Amennyiben a helyi védett érték magasabb szintű jogszabály alapján országos védelemre kerül, azt a rendelet 4. mellékletből törölni kell.

(3) Helyi védett érték felújítása esetén a védett érték méltó településképi, illetve tájképi megjelenésének biztosítása érdekében az örökség jellegéhez igazodó műszaki megoldások és építőanyagok elsődlegességét biztosítani kell, az épület és a külső térhasználat (udvar) esetén is.

14. A helyi területi építészeti követelmény

19. § E rendelet területi védelem hiányában területi építészeti követelményt nem állapít meg.

15. A helyi egyedi építészeti követelmény

20. § (1) A helyi egyedi védett épület, építmény felújítása, átalakítása, bővítése, korszerűsítése során meg kell őrizni az épület:

a. tömegformáját, tömegarányait,
b. tetőformáját, tetőfelépítményeit,
c. homlokzati tagozatait,
d. homlokzati díszítőelemeit,
e. nyílásrendjét, nyílásosztását és nyílásméreteit,
f. nyílászáróinak, falfelületének, lábazatának, tetőfedésének anyaghasználatát.
(2) Az eredeti épülettartozékok (pl. rács, vasalat, világítótest, korlát, kerítés) helyettesítése megengedett.
(3) A helyi védett épület, építmény homlokzati színezésénél a környezetébe illeszkedő színezést, vagy ha fellelhető, az eredeti színt lehet alkalmazni. Rikító színek és a túlzott kontrasztok a homlokzaton nem alkalmazhatók.
(4) A helyi egyedi védett épületeket bővíteni oly módon lehet, hogy a bővítésnek a védett épületformájával, szerkezetével, anyagaival összhangban kell lennie.
(5) A helyi egyedi védett épületeket belső korszerűsítése, belső átalakítása, tetőterének beépítése a védett értékek megőrzését szolgáló szabályok betartása mellett megengedett.
(6) A helyi egyedi védett épületek, építmények közterületről látható homlokzatán épületgépészeti berendezések, azok tartozékai nem, hirdetés és reklám csak a rendeltetésével összefüggően lehet elhelyezni.

16. Egyes sajátos építmények, műtárgyak, műszaki berendezések elhelyezése

21. § (1) A település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére településképi szempontból elsősorban alkalmas és nem alkalmas területek lehatárolását e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A felszíni energiaellátás nyomvonalas építményei elhelyezésére a település teljes igazgatási területe alkalmas.

(3) Ahol vezetékes hálózat megengedett, ott új vezeték földkábelben vagy meglévő oszlopsoron vezethető, új oszlopsor nem építhető.

(4) Magastetős épületen, utcaképben megjelenő napelem, napkollektor a tetősíktól eltérő hajlásszögben nem helyezhető el. Lapostetős épületen utcaképben megjelenő napelem, napkollektor takarás nélkül nem helyezhető el.

(5) Épületen, építményen, előkertben az energia fogyasztást mérő berendezések és gépészeti berendezések takarás nélkül nem helyezhetők el.

22. § (1) A településkép szempontjából meghatározó területen a felszíni hírközlési sajátos építmények (antenna tartó átjátszó torony) nem helyezhetők el.

(2) A település ellátásához szükséges közmű műtárgyak (transzformátor, kapcsolószekrény, elosztószekrény, gáznyomás-szabályozó stb.) a közterületen csak takartan, látványában kedvező megjelenéssel helyezhetők el.

(3) Amennyiben műszakilag lehetséges, az energiaellátást földkábellel kell biztosítani.

V. Fejezet

REKLÁMHORDOZÓKRA ÉS EGYÉB MŰSZAKI BERENDEZÉSEKRE VONATKOZÓ

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

23. § Reklámhordozó és reklám – jelen rendeletben foglalt kivételekkel – az országos érvényű jogszabályok szerint helyezhető el.

24. § (1) Helyi népszavazás, települési rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények elhelyezhetők a településen.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt időszak összesen egy naptári évre maximum 20 naptári hét időszakra terjedhet ki.

25. § (1) Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cég- és címtáblákat és üzlet feliratokat úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintes és függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival.

(2) Tetőfelületre cégér nem helyezhető el.

(3) Közterületről látható épületek homlokzatán az 1 m2 nagyságot meg nem haladó cég- és címtábla, információs, vagy más célú berendezés helyezhető el.

(4) Információs vagy más célú berendezés magáningatlan előkertjében nem helyezhető el.

(5) Közvilágítási berendezésen, hírközlési oszlopon reklám célú felület, max. A1-es méretet meg nem haladó méretben helyezhető el.

(6) Önkormányzati információs tábla és egyedi tájékoztató tábla közterületen csak a gyalogos közlekedést nem zavaró módon helyezhető el.

26. § A településkép szempontjából meghatározó területeken reklámhordozó berendezések nem helyezhetőek el.

27. § (1) Reklámvilágítással, magán- és közterületi térvilágítással fényszennyezést, kápráztatást, vakítást, ártó fényhatást okozni, és ez által a közlekedés biztonságát, az emberi egészséget veszélyeztetni, az ingatlan biztonságos használatát korlátozni nem szabad. Az épületek homlokzatfelületein és tetőzetén csak áttört és vonalszerű fényfelirat helyezhető el.

(2) Kültéri világítás csak biztonsági szempontok (élet- vagyonvédelem, stb.) esetén, teljesen ernyőzött, síkburás világító eszközzel lehetséges.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS ÉS SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

28. § (1) A településképi követelményekről a főépítész – alkalmazása hiányában a polgármester – az építéssel érintett telken tervezett építési munkák végzéséhez, kérelemre, szakmai konzultációt biztosít.

(2) A konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy kérésre a helyszínen is lefolytatható.

(3) Szakmai konzultáció az építés megkezdése előtt legalább egyszer kötelező:

a. településkép szempontjából meghatározó területen:
aa) új épület építése;
ab) meglévő épület bővítése;
b. településkép szempontjából egyéb besorolású területeken:
ba) új lakóépület építése;
bb) utcai kerítés építése esetén.
(4) A településképi konzultáció során a főépítész – alkalmazása hiányában a polgármester, illetve az általa meghatalmazott személy – javaslatot tesz a településképi követelmények érvényesítése módjaira.
(5) A konzultációról készült emlékeztetőt az általános iratkezelési szabályzat szerint szükséges kezelni.
VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉP VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI

29. § E rendelet a település közigazgatási területén nem állapít meg településképi véleményezési eljárásra vonatkozó szabályokat.

VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYAI

30. § (1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le reklámok és reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatosan.

(2) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról a reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános településképi követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél, valamint reklám- és hirdető-berendezések közül közterületen vagy közhasználatra nyitva álló magánterületen reklám- és hirdető berendezés elhelyezése esetében.

18. Településképi bejelentési eljárás részletes szabályai

31. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez papír alapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(2) Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester feltétellel vagy anélkül tudomásul veszi a bejelentést, illetve megtiltja, ha a nem felel meg a meghatározott követelményeknek, vagy nem illeszkedik a településképbe.

(3) A polgármester a döntését hatósági határozatban hozza meg.

(4) A polgármester hatósági határozatát – amennyiben települési főépítészt foglalkoztat a település – a települési főépítész szakmai véleményére alapozza.

(5) Amennyiben a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterület-használati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

32. § (1) A településképi bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását a polgármester ellenőrzi.

(2) Amennyiben a bejelentés elmulasztását vagy eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást lefolytatja.

VIII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS ÉS BÍRSÁG

33. § (1) A polgármester – a Tktv- ben foglaltak szerint - településképi kötelezési eljárást folytathat le.

(2) A településkép érvényesítési eszközök határozatának, emlékeztetőjének be nem tartása esetén, a polgármester településképi bírságot szabhat ki az építtetőre.

(3) A településképi kötelezési eljárást a polgármester hivatalból vagy kérelemre folytatja le.

(4) A településképi bírság befizetésének és behajtásának módját az Önkormányzat külön rendeletben szabályozza.

(5) A településkép érvényesítési eszközök határozatának, emlékeztetőjének be nem tartása esetén az eljárás a mulasztás jogkövetkezményeire történő figyelmeztetést tartalmazó felszólító levéllel indul. Amennyiben az elmulasztásról szóló tudomásszerzést követően 8 napon belül nem reagál az építtető a felszólításra, a képviselő-testület településképi bírságot szabhat ki az építtetőre, mely többször is kivethető, amennyiben a jogszerűtlen állapot fennmarad.

(6) A településképi kötelezés végre nem hajtása esetén 20.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő településképi bírság szabható ki.

(7) A kiszabott településképi bírságot az ingatlantulajdonos a településképi kötelezésben meghatározott teljesítési határidő eredménytelen elteltét követő 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat számlaszámára.

(8) A településképi kötelezési eljárásában hozott döntéssel és az abban meghatározott településképi bírsággal szemben a döntés kézhezvételét követő 15 napon belül Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.

(9) A fellebbezést a beérkezésétől számított 60 napon belül kell elbírálni.

IX. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS ÉS ÖSZTÖNZÉS

34. § (1) E rendelet Vékény közigazgatási területén nem állapít meg önkormányzati támogatási és ösztönző rendszerre vonatkozó szabályokat.

X. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

35. § Jelen rendelet 2017. december 31. napon lép hatályba.

36. § Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti:

(1) Vékény Község Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 5/2003. (VII. 2.) rendeletének:

a. 4. §-a
b. 5. §-a
c. 13. § (2) bekezdése b) pontja,
d. 13. § (3) bekezdés táblázatának tetőidomra, tetőhajlásra, kerítések kialakítására vonatkozó rendelkezései,
e. 13. § (5) bekezdés táblázatának tetőidomra, tetőhajlásra, kerítések kialakítására vonatkozó rendelkezései,
f. 14. § (3) bekezdés táblázatának tetőidomra, tetőhajlásra vonatkozó rendelkezései,
g. 15. § (5) bekezdésének „ tetőzetét a környezethez illeszkedő magastetővel kell kialakítani.” szövegrésze,
h. 15. § (7) bekezdése,
i. 17. § (4) bekezdés c) pontja,
j. 18. § (9) bekezdése,
k. 21. § (5) bekezdése c) pont felsorolásának 3-4 szakasza
l. 21. § (5) bekezdése d) pont felsorolásának 6-7-8 szakasza
m. 21. § (6) bekezdése g) pont felsorolásának 2-3-4 szakasza
n. 26. §-a,
o. 27. §-a,
(2) Vékény község Önkormányzatának 6/2005. (VII.31.) számú, a helyi értékek védelméről szóló önkormányzati rendelete