Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019 (VII.25.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

Hatályos: 2019. 07. 26

Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2019. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram működtetéséről



Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet célja és hatálya

1. §


E rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén a szociális földprogramot hosszú távon működtesse. Ennek érdekében a családi szükségletek kielégítését szolgáló „gazdálkodást segítő támogatás nyújtását” lehetővé tegye, annak lehetőségét szabályozza és ezáltal segítséget nyújtson a szociálisan rászorulók részére.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed Vékény Község szociális földprogramban résztvevő lakosaira és a 4. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott személyekre.



Gazdálkodást segítő támogatás

3. §


(1) A gazdálkodást segítő támogatás célja, hogy a családi szükségletek kielégítése.


(2) Az (1) bekezdés szerinti családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás természetben nyújtott szociális ellátás.


(3) A szociális földprogram keretén belül természetben nyújtott szociális ellátásnak minősül különösen:

  1. baromfifélék biztosítása,
  2. élőállat takarmány biztosítása,
  3. mezőgazdasági szakmai tanácsadás.



A támogatás formái és mértéke

4. §


(1) Szociális földprogramban az a személy vehet részt, aki az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényekkel, valamint azok végrehajtására kiadott rendeletekkel összhangban állattartásra alkalmas feltételeknek megfelel, valamint

a) akinek legalább egy éve bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Vékényben, és

b) rendszeres szociális segélyben, vagy

c) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagy

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

e) álláskereső, regisztrált munkanélküli, vagy

f) megváltozott munkaképességű, vagy

g) nyugdíjas.


(2) A szociális földprogramban a közös háztartásban élő személyek közül egy személy vehet részt.


(3) A szociális földprogramban részt vevők önkéntes alapon, az e rendelet 2. számú melléklete szerinti együttműködési megállapodás megkötésével vállalhatják a részvételt.


(4) A szociális földprogramban való részvételre vonatkozóan az együttműködési megállapodást az ügyrendi feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: bizottság) döntését követően a polgármester köti meg a támogatottal tárgyév szeptember 15-ig.



5. §


A Képviselő-testület a szociális földprogram megvalósításához szükséges szaktanácsadást külső megbízottal történő megállapodás, vagy önkormányzati szakértő útján biztosítja.



6. §


(1) A szociális földprogramban való részvételi szándékot a Képviselő-testülethez címzett, a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális ügyintézőjénél benyújtandó írásos kérelem formájában – a jogosultság igazolása mellett - lehet benyújtani tárgyév szeptember 10. napjáig.


(2) A Hivatal a kérelmezők lakókörnyezetében környezettanulmány végzését szervezheti, melynek elvégzését a kérelmező tűrni köteles.



7. §


(1) A szociális földprogram keretében megtermelt valamennyi termékek teljes egészében a szociális földprogramban résztvevőt illeti meg.


(2) A Képviselő-testület a szociális földprogramban résztvevő számára a 3. § (3) bekezdés szerinti szolgáltatásokért résztvevőnként évente külön határozatban összegszerűen megállapított támogatást nyújt.



8. §


A szociális földprogramban résztvevő köteles:

(1) szakmai képzésen részt venni és a szaktanácsadást igénybe venni,

(2) udvarában a használatába adott mezőgazdasági juttatások felhasználásáról a jó gazda gondosságával gondoskodni,

(3) a programban szerzett tapasztalatait saját illetve családja megélhetésének javítása érdekében a jövőben is hasznosítani.



8/A. §


Amennyiben a szociális földprogramban résztvevő az együttműködési megállapodásból eredő kötelezettségét nem teljesíti, úgy a Képviselő-testület a megállapodást jogosult azonnali hatállyal felmondani.


Működési szabályok.

9. §


A támogatott személyek, családok köréről, jogairól, kötelezettségeiről, a támogatási eljárás rendjéről jelen rendelet 1. számú mellékletét képező Szervezeti- és Működési Szabályzat rendelkezik.



Záró rendelkezések.

10. §


(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Vékény, 2019. 07. 18.





Endrődi Tibor                                                                      dr. Szalontai András

polgármester                                                                          jegyző






Záradék:

A rendelet kihirdetve helyben szokásos módon:


Szászvár, 2019. 07. 25.




                                                           jegyző




1. sz. melléklet

Szervezeti és Működési Szabályzat


A szociális célú állattartási támogatási program lebonyolításához



A pályázat célja:

A helyi munkanélküliség kezelésében, a foglalkoztatás elősegítésében, különösen a hátrányokkal sújtott társadalmi csoportok esetében, valamint a feketegazdaság visszaszorításában a szociális földprogram jelentős szerepet kíván betölteni. A szociális földprogram hozzájárul a

  • területi hátrányok mérsékléséhez
  • a helyi társadalmi és gazdasági jóléti javításához, a fenntarthatóság megteremtéséhez
  • a kedvezményezettek aktivizálásához, a foglalkoztathatósági szintjük javításához
  • a hátrányos helyzetű emberek, elsősorban romák megélhetésének, életminőségének javításához
  • a termelési és értékesítési folyamat tervszerű kialakításához, beleértve az önellátási képességet, a piaci értékesítést és fenntarthatóságot.

A szociális földprogram a roma nemzetiségi önkormányzatokkal történő közös munka által fokozza a helyi társadalmi együttműködését és összetartozás tudatát.



1. A program lebonyolításában közreműködik:

  • Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Szászvár Mikro-körzet Központ /7349 Szászvár, Bányász tér 1./ Varga Edit családgondozó
  • a résztvevők kiválasztásában: a kérelmek elbírálásának hatáskörét a Képviselőtestület a polgármesterre ruházza át. Amennyiben több a jelentkező a kiosztható állatok számánál, úgy az igények kielégítését a kérelem benyújtásának sorrendje határozza meg.
  • A pénzügyi lebonyolításban a Hivatal dolgozói vesznek részt
  • szakértőként Gulácsi Erika, agrármérnök


  1. A szolgálat munkatársai gondoskodnak a program előkészítéséről, a pályázatban foglalt előírások és kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről, a kedvezményezettekkel támogatási szerződés megkötéséről.
  • Megrendelik az elbírált igények alapján az állatokat, és megszervezik azok helyszínre szállítását, részükre a takarmány kiszállítását. Kapcsolatot tartanak a mentorral, a kedvezményezettekkel.
  • Megszervezik a mezőgazdasági elméleti előadást és gyakorlati oktatást, együttműködve a mezőgazdasági szakértővel.
  • Szakértők közreműködésével az állattartók ellenőrzését szervezik, jegyzőkönyvet vesznek fel.
  • A program befejeztével összefoglaló értékelést készítenek, amelyben részletezik a program tapasztalatait, menetét. Az értékelés tartalmazza a résztvevők számát, a kizárási eseteket, a felhasznált anyagokat, eszközöket, az elért eredményeket, a résztvevők véleményét, elégedettségét, gondjaikat, jellemző problémáikat.


3.           A döntéshozatal előkészítéséről, a kérelmek előterjesztéséről, a döntést követően az alakszerű határozatok elkészítéséről, az érintettek értesítéséről az önkormányzat munkatársa gondoskodik. Amennyiben szerződés felbontására okot adó körülményt észlelnek az ellenőrzések során, úgy az önkormányzat munkatársai elkészítik az erről szóló határozatot.


  1. A polgármester döntést hoz a támogatásokról. Amennyiben nem érkezik elegendő számú kérelem, úgy gondoskodik azon személyek értesítéséről, akik rászorultak, a programban részt vehetnének, de a kérelem benyújtását elmulasztották.


  1. Az írásban benyújtott kérelemhez mellékelni kell mindazokat a dokumentumokat, amelyek az igény jogosultságának elbírálásához szükségesek, valamint nyilatkozatot arról, hogy a kérelmező rendelkezik az állatok tartásához szükséges állattartó épülettel.


6.            A kedvezményezettel az önkormányzat támogatási szerződést köt.

A szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének feltételeit az önkormányzat által megbízott személy – a program vezetőjével közösen – folyamatosan ellenőrzi. Az ellenőrzés során az állatok gondozottságát, növekedését, egészségi állapotát, a tartás körülményeit is vizsgálni kell.

7. Az önkormányzat a támogatási szerződést azonnali hatállyal felmondja, ha

  • a kedvezményezett mulasztása miatt az állatok gondozatlanok, nincsenek megfelelőn táplálva, és ezért megbetegedtek, vagy megbetegedésük várható,
  • az állat megbetegedése ellenére a gyógyíttatásáról nem gondoskodik a kedvezményezett
  • az állatot nem a szerződésben megjelölt helyen és módon tartják, és ezzel veszélyeztetik a program megvalósulását
  • a kedvezményezett az állatot, vagy a részére juttatott takarmányt eladja, elajándékozza a vágósúly elérése előtt
  • a kedvezményezett az állatot vágósúly elérése előtt levágja vagy levágatja, vagy olyan sérülést okoz, mulasztásával olyan állapotot idéz elő, amely az állatok, vagy azok egy részének pusztulását okozza.

A szerződés azonnali hatályú felmondásának lehetőségére a kedvezményezettet a megállapító határozatban figyelmeztetni kell.


8.            A szerződés azonnali hatályú felmondása esetén a kedvezményezett köteles:

  • az állat vételárának,
  • az átadott és visszavételre nem került takarmány beszerzési árának, valamint az átadás helyére történő szállítási költségnek
  • az állatorvosi ellenőrzés költségének megfizetésére.


9.           A pénzügyi lebonyolításban közreműködő kollegák a program során felmerülő kiadásokat elkülönítetten nyilvántartják, és a program befejezésekor kimutatást készítenek a pénzügyi adatokról a programértékelés részeként.


10.         A program során a kötelezettségvállalás, utalványozás érvényesítés tekintetében a Hivatalra vonatkozó előírások és szabályzatok az irányadóak.


11.           A programban részt vevő családok részére az önkormányzat – a szociális földprogram-pályázat nyertességének függvényében – az alábbiakat biztosítja:

  • az adott évi pályázatban vállalt, egy kedvezményezettre jutó előnevelt csirke családonként,
  • az állatok felneveléséhez az induló takarmány biztosítása, maximum 15000 Ft/család összegben.
  • a program ideje alatt szakmai tanácsadás, előadás tartása, mentor személy biztosítása


12. A takarmányt az önkormányzat házhoz szállítja a meghatározott értékben, ennek felhasználását követően a kedvezményezett maga köteles gondoskodni az állatok élelmezéséről.


13. Az állatok tulajdonjoga a vágósúly – minimum 2,5 kg – eléréséig az önkormányzatot illeti meg, ezt követően a tulajdonjog térítés nélkül a kedvezményezettre száll át.

A vágósúly eléréséig a kedvezményezett köteles az állatot a jó gazda gondosságával tartani, gondozni. Az állat/ok/ megbetegedése esetén köteles azokhoz gyógyszert, szükség esetén állatorvosi kezelést biztosítani, ennek költsége a kedvezményezettet terheli.


14. A kedvezményezett a takarmányt köteles az állatok tartására, etetésére fordítani, azt nem értékesítheti, másnak át nem adhatja.


15. A kedvezményezett a program végén a tulajdonába került állatokat saját fogyasztásra és továbbtartásra /tojástermelés miatt/  egyaránt felhasználhatja, az állatot azonban nem értékesítheti.


16. Amennyiben valamilyen ok miatt kényszervágást rendel az állatorvos – és az ok nem a kedvezményezett mulasztásából következett be- az állat felhasználható a család általi fogyasztásra. Amennyiben a kényszervágás oka felróható a kedvezményezettnek, úgy köteles annak induló árát, valamint a felhasznált takarmány árát megtéríteni az önkormányzatnak.


17. A tervezett szakmai program rövid bemutatása

Különböző szociális okok miatt perifériára került családok (tartós munkanélküliség, nagycsaládos családszerkezet, alacsony jövedelem, idős kor stb.) családi szükségleteik kielégítése, a család élelmezésének-megélhetésének segítése, önbizalmuk növelése, aktivizálásuk, az eredményes munka örömének elérése. A családi szükséglet kielégítését szolgáló gazdálkodás, önellátás megvalósulására családonként 30 db húshibrid, és takarmány kerül kihelyezésre. A családok feladata az állatok felnevelése a minimális vágósúly eléréséig. A családok vállalják, hogy saját munkájukkal működnek közre, a pályázó által kiszállított takarmányt felhasználva nevelik fel az állatokat.

A kedvezményezett családokkal együttműködési megállapodást kötünk. A folyamatsegítő mentor közreműködésével havonta ellenőrizzük az állatok nevelését, a mentorhoz a családok bármilyen probléma esetén fordulhatnak. Mezőgazdasági tájékoztató előadások megszervezésével biztosítja a pályázó a kedvezményezettek felkészülését a programban való részvételre, és a program időszakában az előadások segítséget nyújtanak a gazdálkodásban. Az előadásokat 20 órában kívánjuk megvalósítani, lebontása: 5-ször 4 órás blokkokban történik.


18.          Időbeli ütemezés:

A programra jelentkező családok igénybeadása: 2019. 07. 31.-ig

A beadott kérelmek elbírálása: 2019. 08. 15.-ig

A pozitív elbírálásban részesülő kedvezményezetteknél családlátogatás, a megfelelő körülmények ellenőrzésére: 2019. 09.01-ig

A pályázat pozitív elbírálása esetén a kedvezményezettek értesítése, szükséges tájékoztatás megadása: 2019. 09.01-ig

Az állatok megvásárlása, szállítási időpont egyeztetése: 2019. 09.01-ig

Szerződéskötés a takarmányt szállító céggel, szállítási időpont egyeztetése: 2019. 09.01-ig

A kedvezményezettekkel szerződések megkötése, a vállalt kötelezettségek meghatározása: 2019. 09.15.-ig

Első előadás megszervezése: 2019. 09.15-ig

Állatok kiszállítása, első takarmánykiszállítással: 2019. 09.30-ig

Havonkénti ellenőrzés a családoknál: folyamatosan, a program végéig

A vágási súlyt elérő állatok levágása a családoknál: 2019. 12.15-ig

A megvalósult program eredményességének lemérése: 2020.02.28.


Kelt: Vékény, 2019. 07. 18.




Endrődi Tibor

Polgármester





2. sz. melléklet

Együttműködési megállapodás




mely létrejött egyrészt



….............................................…......................................…………………..………………székhely, címe: …………………………………………..………………..………………….., adószám:……………………..,, képviselő neve:………………………...……………………, mint Támogató (a továbbiakban Támogató),

másrészt

…....……………………………………., an: ……………………………, szig. szám: …………………………., állandó lakcím: ………………………………………………………, mint Kedvezményezett (a továbbiakban Kedvezményezett) (a továbbiakban együtt: Felek) között az alábbiak szerint:

  1. Kedvezményezett vállalja, hogy részt vesz a Szociális Szociális Földprogram SZOC-FP-19-KK-0132 számú projektjében.
  2. A Kedvezményezettel egy háztartásban élő, támogatásban részesülő családtagok:


  1. ………………………………………………………………………….
  2. ………………………………………………………………………….
  3. ………………………………………………………………………….
  4. ………………………………………………………………………….
  5. ………………………………………………………………………….


  1. Támogató kötelezettségei


  1. Támogató külön térítés nélkül vállalja a tájékoztató megszervezését, biztosítja a tájékoztató megtartásához szükséges helyszínt, szakember(eke)t, technikai hátteret.
  2. Támogató külön térítés nélkül vállalja szakképzett mentor, szakmai felügyelet biztosítását Kedvezményezett számára.
  3. Támogató vállalja az 1. pontban meghatározott projekt keretében elnyert mezőgazdasághoz kapcsolódó javaknak Kedvezményezett részére történő átadását.
  4. Támogató külön térítés nélkül vállalja jelen szerződéshez kapcsolódó szervezési, adminisztratív és pénzügyi tevékenység ellátását.
  5. Támogató külön térítés nélkül vállalja a tulajdonában, vagy tartós bérletében álló földtulajdon őrzését.
  6. Támogató külön térítés nélkül vállalja a nyertes pályázatában megfogalmazott növénytermesztéshez/állattenyésztéshez/stb. szükséges eszközök, anyagok, áruk, stb. beszerzését és Kedvezményezett részére előre egyeztetett időpontban történő átadását.
  7. Az eszközök, anyagok, áruk, vetőmagok, növények, élő állatok, tápok, stb. átvételére Kedvezményezett, vagy meghatalmazottja jogosult. Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet Felek aláírásukkal látnak el.
  8. Támogató vállalja, hogy a tulajdonában levő, jelen projekt megvalósulását elősegítő eszközöket, berendezéseket, gépeket Kedvezményezett részére külön térítés nélkül rendelkezésre bocsátja, azok használatáról a 3.1 és a 3.2. pontban megfogalmazottak szerint tájékoztatót tart. A nem rendeltetésszerű használatból származó sérülések javításának költsége Kedvezményezettet terheli.


  1. Kedvezményezett kötelezettségei


  1. Kedvezményezett köteles a Támogató által szervezett tájékoztató(k)on részt venni.
  2. Kedvezményezett köteles a pályázatban megfogalmazott célok érdekében a jó gazda gondosságával eljárni.
  3. Kedvezményezett köteles a rá bízott javakat megőrizni, azok állagát fenntartani.
  4. Kedvezményezett köteles a projektet oly módon megvalósítani, hogy az abból származó előnyök lehetőség szerint biztosítsák Kedvezményezett és a 2. pontban meghatározott természetes személyek hosszú távú megélhetését.
  5. Kedvezményezett köteles a növény- és állat- és élelmezés-egészségügyi szabályok betartására.
  6. Kedvezményezett köteles a szakértő(k) által javasolt termelési/tenyésztési technológiát betartani.
  7. Kedvezményezett köteles a megtermelt javakat saját célra felhasználni.
  1. Támogató képviselője jogosult a szerződésben foglalt kötelezettségeket ellenőrizni.


  1. Ha a Kedvezményezett valamilyen előre nem látható okból nem tudja vállalni a szerződés teljesítését, azt az ok keletkezésétől számított 8 munkanapon belül jeleznie kell a Támogató felé. A Támogató az általa biztosított javakat visszaveszi, és más kedvezményezettnél helyezi el. Ebben az esetben ellenszolgáltatásra Kedvezményezett nem tarthat igényt.


  1. Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy amennyiben a programban foglaltak szerinti tevékenységet nem megfelelőn végzi, vagy program folytatásából kilép, vagy a szerződében foglalt kötelezettségét neki felróható okból nem teljesítette, a programból kizárható és kártérítési kötelezettséggel tartozik.


  1. A programból kizárt Kedvezményezett köteles megtéríteni a felhasznált anyag ellenértékét.


  1. Amennyiben a program megvalósítása olyan ok miatt hiúsul meg, amely egyik Fél számára sem róható fel (vis maior), Felek egymással szemben semmiféle igényt nem támasztanak.


  1. A Felek a szerződés során kötelesek mindenben együttműködni. A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.


  1. Jelen szerződést 3 számozott oldalból áll, melyet Felek mint akaratukkal mindenben megegyezőt előzetes értelmezés után 2 példányban aláírnak.


……………………………………, 201………………………………………

…………………………………………                                   ………………………………………….

       Támogató                                                                                Kedvezményezett