Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020 (I.31.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és támogatásokról szóló 4/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2020. 02. 01

Vékény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §.


(1) Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és támogatásokról szóló 4/2015.(II.28.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 3. §. (1) bekezdése a következőképpen módosul:


„3. §. (1) A polgármester átruházott hatáskörben dönt a települési támogatások és a köztemetés megállapítása tárgyában.”


(2) Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete Rendeletének 5. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Rendszeres települési támogatás nyújtható a havi gyógyszerkiadások viseléséhez (továbbiakban: gyógyszertámogatás).


(3) Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének Rendelete az alábbi 9/E. §-al egészül ki:


„9/E. § (1) Gyógyszertámogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szempontjából szociálisan rászorult az, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 300 %-át.

(3) Létfenntartást veszélyeztetően magas a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége, ha annak havi összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át.

(4) A gyógyszertámogatás havi összege 3.000 forint, mely összeget havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell a támogatott részére kifizetni.

(5) A havi rendszeres gyógyító ellátás költségét az orvosi vény és annak kiváltását igazoló bizonylattal együttesen igazolja.

(6) Nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki a kérelem benyújtásakor közgyógyellátásban részesül. Erre vonatkozóan a kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor írásban nyilatkoznia kell.

(7) A gyógyszertámogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően 12 hónapra kell megállapítani.”


2. §.

Záró rendelkezés


Ez a rendelet 2020. február 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


Vékény, 2020. január 23.


       Endrődi Tibor                                                                               Hofekker Mónika

         polgármester                                                                          megbízott helyettes jegyző



Záradék:

Kihirdetve helyben szokásos módon:

Szászvár, 2020. január 31.

                                                                               Hofekker Mónika

                                                                        megbízott helyettes jegyző