Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (II.24.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és támogatásokról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 01- 2020. 03. 01


Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2020. /II.24./ önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993 évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8/a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet 6. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


Eseti jelleggel évente legfeljebb négy alkalommal, rendkívüli települési támogatásban lehet részesíteni azokat a személyeket, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, feltéve, hogy a kérelmező egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 200 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 300 %-át.


2. §


A rendelet 6/A. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Az (1) bekezdésben foglalt támogatás feltétele, hogy a kérelmező egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 300 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


3. §


A rendelet 9. §-a az alábbi bekezdésekkel egészül ki:


(5) A köztemetésre az SzTv. 48.§ rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6)A köztemetés költségét hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél a Hivatal jegyzője érvényesíti.

(7) Amennyiben a (2) bekezdés szerint a köztemetés költsége nem érvényesíthető, úgy azt az eltemetésre köteles személy köteles megtéríteni.

(8) Ha az eltemettetésre köteles személy családjában az 1 főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összege 200 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 250 %-át nem haladja meg, a köztemetés költsége méltányosságból elengedhető.

(9) Köztemetés megállapítása a polgármester hatásköre.

4. §

A rendelet 9/B. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) Lakhatási települési támogatásra jogosult az a személyek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 300 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


5. §


A rendelet 1. melléklete a rendelet hatálybalépésével hatályát veszti.


Záró rendelkezések


6. §


(1) E rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba, azzal, hogy a hatálybalépés napján már benyújtott, de még el nem bírált kérelmek esetében is alkalmazni kell.


(2) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Vékény, 2020. február 20.



Endrődi Tibor                                                                                                                 Vigh-Tardi Valéria

polgármester                                                                                                                           jegyző




Kihirdetési záradék:

Jelen rendelet Vékény község Önkormányzatának hirdetőtábláján 2020. február 24-én kihirdetésre került.

Szászvár, 2020. február 24.




Vigh-Tardi Valéria

         jegyző