Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére történő tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 08. 31

Vékény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére történő tűzifa támogatásról

2023.08.31.

Vékény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Az Önkormányzat háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként ellenszolgáltatás nélküli tűzifa támogatást nyújt.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Háztartás: az egy lakóingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

3. A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed Vékény község területén életvitelszerűen élő, a hatályos Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

4. Hatáskör

4. § A tűzifa támogatás iránti kérelmek (1. melléklet) elbírálására vonatkozó hatáskörét Vékény Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgármesterre átruházza.

5. Eljárási rendelkezések

5. § (1) Az ellátás iránti kérelmet írásban, helyben erre a célra rendszeresített, e rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon, a képviselő-testület e határidőre vonatkozó határozatában megjelölt határidőre, ilyen határozat hiányában legkésőbb tárgyév december 14-ig beérkezően kell benyújtani a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél. A kérelmező indokolt akadályoztatása esetén a Hivatal ügyintézője az e célra rendszeresített formanyomtatványt – indokolt esetben – szóban előadottak alapján kitölti.

(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálása feltételeként a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élők személyi adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy – indokolt esetben, akadályoztatás esetén – annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.

(3) A jogosultnak a megállapított ellátás a határozat jogerőre emelkedését követően nyújtható.

(4) A tűzifa jogosulthoz juttatásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(5) Amennyiben az (1) bekezdésben előírt határidőben beérkezett kérelmek elbírálását követően további kiosztható tűzifa mennyiség marad, erről az önkormányzat a lakosságot helyben szokásos módon tájékoztatja és 60 naptári napon belül újabb igénylési határidőt tűz ki.

6. Az igénylés feltételei

6. § (1) A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a háztartásában együtt élők jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családban élők, illetve családdal egy lakásban élő egyedül álló, valamint egy lakásban együtt élő egyedül állók esetén a szociális vetítési alap – 28.500,- Ft - 335 %-át, azaz 95.475,- Ft-ot,

b) gyermekét egyedül nevelő szülő, továbbá olyan háztartás esetén, ahol fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személy él, a szociális vetítési alap összegének 440 %-át, azaz 125.400,- Ft-ot.

c) egyedül élő személy esetén a szociális vetítési alap 440 %-át, azaz 125.400,- Ft-ot.

(2) A tűzifa támogatás általános mértéke kérelmezőnként 1 m3, az (1) és (4) bekezdésben írt feltételek együttes fennállása esetén legfeljebb 5 m3. Azonos jogosultsági kategóriába eső igénylők között az általános mennyiséghez juttatásánál az alacsonyabb jövedelemszintet kell előnyben részesíteni.

(3) A közös háztartásban élők közül ugyanazon jogcímen csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.

(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki lakásfenntartási támogatásban, illetve aktív korúak ellátásában részesül, továbbá azt, akinek családjában és háztartásában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

(5) Nem részesülhet támogatásban, aki a lakás fűtéséről nem szilárd tüzelő elégetésére alkalmas fűtőberendezéssel gondoskodik.

7. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2023. augusztus 31-én lép hatályba, és 2024. augusztus 1-jén hatályát veszti.