Kishajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018.(XI.7.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás biztosításának helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 08- 2019. 05. 30

Kishajmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján  a 25. § (3) bekezdés B) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében foglaltak alapján, Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 3. melléklet I.9 pontja szerint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására szóló pályázati kiírás végrehajtására  - a következőket rendeli el:


I. fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. §


(1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázata alapján a központi költségvetés a települési önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Kishajmás Községi Önkormányzat számára.


(2) E rendelet célja, hogy Kishajmás településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott  egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.


(3) E rendelet hatálya kiterjed Kishajmás Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.


2. A támogatás feltételei

2. §


(1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást - a kapott támogatási keret kimerüléséig - háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifát biztosít elsősorban annak a személynek, aki


  1. Aktív korúak ellátására jogosult,                             
  2. Időskorúak járadékára jogosult
  3. Lakásfenntartási települési támogatásra jogosult,                            
  4. Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.


(2) Amennyiben a támogatási keret az (1) bekezdésben felsorolt jogosultak által nem került kimerítésre, úgy az önkormányzat tűzifát biztosít annak a személynek is aki

  1. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  2. Fogyatékossági támogatásban részesül
  3. Közgyógyellátásra jogosult, vagy
  4. 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
  5. Ápolási díjra jogosult, vagy
  6. 65 éven felüli nyugdíjas.



(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(4) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


3. §


(1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  1. Aki erődgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.
  2. Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.


3. A támogatás igénylésének menete

4. §


(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2018. november 23. napjáig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalnál, vagy a Mindszentgodisai Közös Önkormányzati Hivatalnál.

(3) A kérelmek elbírálása Kishajmás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról következő rendes ülésén, legkésőbb 2019. január 31. napjáig dönt.

(4) A döntést követő 15 munkanapon belül, legkésőbb 2019. február 15-éig a polgármester gondoskodik a tűzifa házhoz történő kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


II. Záró rendelkezések

6. §


 (1) Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2019. május 31. napján hatályát veszti.