Kishajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 06. 30

Kishajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

2023.06.30.

Kishajmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján , az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontja és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 56. §(1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, a falugondnoki szolgálatról az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A Képviselő-testület Kishajmás település intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése érdekében falugondnoki szolgálatot létesít egy fő falugondnok alkalmazásával.

(2) A falugondnok foglalkoztatására a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

(3) A falugondnok felett az alapvető munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondok a feladatait szakmai programban és a rá vonatkozó munkaköri leírásban foglaltak szerint látja el.

(5) A falugondnok helyettesítése a szakmai programban meghatározottak szerint történik.

2. § (1) A falugondnoki szolgálat működési engedély alapján működik, költségeit a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében fogadja el.

(2) A Képviselő-testület a falugondnoki feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas gépjárművet biztosít.

(3) A gépjármű üzemeltetésével összefüggő szabályokat az önkormányzat gépjármű üzemeltetési szabályzata tartalmazza.

II. Fejezet

A rendelet célja

3. § (1) A falugondnoki szolgálat célja Mindszentgodisa községben a települési hátrányok enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása.

(2) A falugondnoki szolgáltatás biztosítja a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését is.

III. Fejezet

A rendelet hatálya

4. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén érvényes lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorolt és letelepedett személyekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007.évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Kishajmás községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

IV. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

5. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben

ab) a házi segítségnyújtásban

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

ba) háziorvosi rendelésre szállítás

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

ca) az óvodába, iskolába szállítás

cb) az egyéb gyermekszállítás

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére

b) a falugondnoki szolgálat működésével kapcsolatos teendők ellátása

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50 %-át tehetik ki.

(5) Az (1)-(3) bekezdésben nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatellátás tartalmát, módját, rendszerességét, az ellátottak körét a szakmai program tartalmazza.

V. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás alapfeladatainak ellátása

6. § Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás igény szerint biztosítja az étel házhoz szállítását.

7. § A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnok a házi segítségnyújtást végző intézménnyel, illetve személlyel együttműködve működik közre a szolgáltatás biztosításában, különösen az ellátott szállításában, a szükséges gyógyszerek kiváltásában.

8. § A közösségi és szociális információk szolgáltatásában történő közreműködés keretében a falugondnok tájékoztatja a lakosságot, különösen a rászorultakat az általuk igényelhető szociális és egyéb ellátásokról, támogatásokról, jogaikról, aktuális kötelezettségeikről, a településen elérhető közösségi eseményekről.

9. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnok feladata a beteg háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe, illetve rendelőből és intézményből a lakóhelyre szállítása, továbbá a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

(2) A falugondnok az egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítást abban az esetben végezheti, ha a kérelmező tömegközlekedés igénybevételére nem képes, feltéve, ha az egészségi állapota nem igényli mentő vagy betegszállító igénybevételét. Ebben az esetben a szolgáltatás igénybevételét a falugondnok javaslata alapján a polgármester egyedi mérlegelés alapján engedélyezi.

(3) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával, a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhoz szállításával történik.

10. § (1) Az óvodáskorú gyermekek szállítása kapcsán a falugondnoki szolgálat az oktatási intézménnyel egyeztetett módon közreműködik az óvodások szállításában.

(2) Egyéb óvodai, iskolai rendezvényre, vagy tanításon kívüli elfoglaltságra, versenyekre, kirándulásokra a gyermekek szállítását igény esetén a falugondnoki szolgálat az intézménnyel vagy egyéb szervezetekkel, szülőkkel együttműködve biztosítja.

VI. Fejezet

Kiegészítő feladatok, lakossági szolgáltatások

11. § (1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése körében a falugondnok elsősorban az önkormányzati szervezésű programok lebonyolításában vesz részt, a polgármester irányítása mellett.

(2) Amennyiben az alapfeladatok és az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását nem veszélyeztetik, a falugondnok a polgármester beleegyezésével közreműködhet a településen megvalósuló egyéb közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében is.

(3) A falugondnok a polgármester előzetes engedélyével részt vesz a helyi kulturális, sport csoportok, nyugdíjas- vagy gyermekcsoportok szállításában más településen megvalósuló művelődési, sportesemények, szabadidős programokra.

12. § (1) A falugondnok az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása körében rendszeresen kapcsolatot tart a településen működő, vagy ott ügyfélfogadást tartó közigazgatási szervekkel, közreműködik kérelmek, nyomtatványok beszerzésében, címzettekhez történő eljuttatásában.

(2) A falugondnok az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az alapfeladatnak nem minősülő, egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés kapcsán

a) részt vesz a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosításában,

b) igény esetén segítséget nyújt a kapcsolatfelvételben és kapcsolattartásban a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársaival,

c) segítséget nyújt az életkora, fogyatékossága vagy egyéb okból rászorulók részére a napi fogyasztási cikkek, illetve tartós fogyasztási cikkek beszerzésében, háztartási gépek, berendezések javításának intézésében.

VII. Fejezet

Az önkormányzati feladatokat segítő, közvetett szolgáltatások

13. § A falugondnok közreműködik az étel szállításában azon intézmények részére, amelyek az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását biztosítják, továbbá amelyek fenntartója az önkormányzat. E rendelet vonatkozásában fenntartónak minősül az önkormányzat, ha az intézményt társulás tartja fent, és az önkormányzat a társulás tagja.

14. § (1) A falugondnok részt vesz az önkormányzati információk közvetítésében a lakosság részére, szórólapok, plakátok elhelyezésével, kézbesítésével, valamint személyesen.

(2) A falugondnok közreműködik a következő feladatok végrehajtásában:

a) beszerzések lebonyolítása,

b) a falugondnoki gépjármű fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása,

c) önkormányzati feladatokhoz kapcsolódóan a polgármester, a képviselők, illetve az önkormányzat és hivatala dolgozóinak szállítása,

d) meghatalmazása esetén az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ügyek intézése,

e) közfoglalkoztatási programok lebonyolításával kapcsolatos feladatok.

VIII. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

15. § (1) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szoláltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások, valamint a szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a polgármester iránymutatása szerint, míg a többi feladat esetében, amennyiben rangsorolni kell, a polgármester dönt.

(3) A falugondnoki busz szabad kapacitása terhére a polgármester külön engedélyével a lakosság számára a polgármesterrel előre egyeztetetten további segítséget is nyújthat.

IX. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

16. § (1) A szolgáltatás igénybe vétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti kérelmet, a falugondnoknál, vagy a polgármesternél lehet írásban vagy szóban előterjeszteni oly módon, hogy a településen belüli szolgáltatási igényt minimum 2 munkanappal, a településen kívüli szolgáltatási igényt pedig minimum 3 munkanappal előbb kell bejelenteni.

(3) A falugondnok szakmai tevékenységét a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által meghatározott, a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban dokumentálja.

X. Fejezet

A falugondnoki szolgálat ellátása

17. § (1) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a jelen rendeletben foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.

(3) A falugondnoki szolgálat igénybevételének engedélyezése történhet

a) határozatlan időre, valamely feltétel bekövetkeztéig, vagy

b) határozott időre.

(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok - a szolgálat rendelkezésre álló gépjármű segítségével - látja el.

(5) A falugondnok által kötelezően vezetendő dokumentumok:

a) menetlevél,

b) tevékenységi napló

(6) A tevékenységi naplót az ellátást igénybe vevőjének alá kell írnia.

(7) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

XI. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.