Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelete

Erdősmárok Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 05

Erdősmárok  Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. §-ának (1) bekezdése alapján, Erdősmárok Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2014. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1.§

(1) Az Önkormányzat  2014. évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 1.  számú melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2014. évi

a) helyi adó bevételének összege: 960 e Ft,

b) a normatív hozzájárulások, támogatások összege 9763 e Ft,

c) a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatások összege 90 e Ft, melyből az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételei 0 e Ft.

(3) Az Önkormányzat 2014. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2., 3., 4. és 5. számú mellékletei tartalmazzák.


(4) Az Önkormányzat 2014. évi

a) a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként e rendelet 5.  számú melléklete,

b) a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 3. számú melléklete,

c) az általános tartaléka 3533e. Ft., céltartaléka 1000 e. Ft.

d) elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

2.§

 Az Önkormányzat engedélyezett létszámkeretét, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 2. sz. melléklet létszám oszlopa tartalmazza.

3. §

Az 1. § (1) és (3) bekezdés szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege   + 1946 e Ft, melyből

a) a működési többlet      + 2725 e. Ft

b) a felhalmozási hiány   779 e Ft.

4. §

 (1) Az Önkormányzat 3. § b) pontja szerinti felhalmozási hiányt az előző évi pénzmaradványból finanszírozza.

(2) Az Önkormányzat 2014. évben nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

5. §

 (1) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli  elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(3) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék felett a képviselő-testület rendelkezik az alábbi kivétellel:

     200 e Ft-ot meg nem haladó mértékű tartalék-felhasználás esetén a rendelkezés jogát a polgármesterre átruházza.

(4) Ha az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának (10%-át) vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, a Képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.

(6) Az Önkormányzat tekintetében a nemzeti vagyonról szóló törvényben előírt versenyeztetés kötelező, ha az érintett vagyontárgy forgalmi értéke meghaladja a 10 millió forintot.

 (7) A képviselő-testület– az első negyedév kivételével – negyedévenként, a tárgyévi munkatervében meghatározott időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

6.§

(1) E rendelet a kihirdetését követő 2 napon lép hatályba.

(2) E rendelet mellékletét képezik a Képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatott következő mérlegek és kimutatások

a)  7. számú melléklet: Az önkormányzat 2014. évi költségvetési mérlege közgazdasági tagolásban,

b)  6. számú melléklet: Az önkormányzat 2014. évi előirányzat felhasználási terve.

c)  Az önkormányzat 2014. évre közvetett támogatást nem tervez.





Márton János                                                             Marxerné Csikós Ildikó

polgármester                                                                             jegyző