Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 12/2015 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 03. 13- 2023. 08. 31

Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 12/2015 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a települési adóról1

2016.03.13.

Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. §-ában, valamint a 43. § (3) kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Erdősmárok község közigazgatási területére terjed ki.

2. § Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete határozatlan időtartamra földadó elnevezéssel települési adót vezet be.

2. Az adókötelezettség

3. § (1) Adóköteles Erdősmárok község illetékességi területén az ingatlan nyilvántartásban szántó művelési ágban nyilvántartott ingatlan (a továbbiakban: földterület).

(2) A földadó alanya – a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel – az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa.

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

3. Az adó alapja és mértéke

4. § (1) A földadó alapja a földterület négyzetméterben számított területe.

(2) A földadó éves mértéke 0,50 Ft/m2.

4. Adómentesség

5. § (1) Mentes a földadó alól az az Erdősmárok községben életvitelszerűen lakó adóalany, aki a tulajdonában lévő termőföldet saját maga műveli.

(2) Mentes az adó alól az adóalany, akinek Erdősmárok közigazgatási területén a tulajdonában lévő földterületének nagyasága összesen a 0,3 hektárt nem haladja meg.

5. Eljárási rendelkezések

6. § (1) A földadót az önkormányzati adóhatóság bevallás alapján kivetéssel, bevallás hiányában az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján állapítja meg.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első félévi adó befizetési határideje minden év március 15., a második félévi adó befizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

(5) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(6) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(7) Az adókötelezettség a termőföld elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.

(8) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat minden esetben bejelentési kötelezettség terheli a változást követő 15 napon belül.

(9) Az adózó bevallási, illetve változásbejelentési kötelezettségének jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon tesz eleget.

6. Átmeneti és záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2016. február 1. napján lép hatályba.

(2) Az adóalany bevallását a rendelet hatálybalépését követő 30. napon belül köteles teljesíteni, és az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni a rendelet hatálybalépésekor fennálló állapotnak megfelelően.

(3) 2016. évben az első félévi földadót 2016. április 15., míg a második félévi földadót 2016. szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

(4) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-át és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Márton János
polgármester

Tamás Dávid
jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet az Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával. Az önkormányzati rendeletet az Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.