Erdősmárok község képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 14/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 01

Erdősmárok Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontja alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja szerinti feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontja és 132. § (4) g) pontja és a 134/E. §  alapján a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 14/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról (továbbiakban: R) az alábbi rendeletet alkotja:                  

1. §


(1) Az R. 4. alcím helyébe a következő alcím lép:

4. Foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogtatásra való jogosultság további feltételei


(2) Az R. 10. § (2) bekezdés helyébe a követkekző rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az önkormányzat szükségesnek látja valamely kérelmező esetében az (1) bekezdéseben meghatározott feltételek betartatását, úgy azt írásban jelzi az eljárásra jogosult járási hivatalnak.”

(3) Az R. 10. § (3) bekezdése hatályon kívül kerül.

(4) Az R. 5. alcím helyébe a következő alcím lép:

5. Települési támogatás”


(5) Az R. 11. § - 13. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„11 §. Települési támogatás nyújtható:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) gyógyszerkiadások viseléséhez.


12. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást nyújt annak a személynek,

aki lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásaihoz nyújt be igényt és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(2) A támogatás összege havonta 2500,-Ft., amit az önkormányzat közvetlenül az igénylő által megjelölt közüzemi szolgáltatónál vezetett számlája javára utal havonta, a szolgáltatóval megkötött külön megállapodás alapján.

(3) A lakhatáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


13. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást nyújt annak a személynek,

aki gyógyszerkiadásai viseléséhez nyújt be igényt és családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyszerköltsége a 3000,-Ft-ot meghaladja.

 (2) A támogatás összege havonta 5000,-Ft.

(3) A havonta rendszeresen szedett gyógyszerek költségének igazolása a következők szerint történik: A  háziorvos által kiállított – havonta rendszeresen szedett gyógyszerekről szóló - lista alapján az ügyfél által kiválasztott patika igazolja le a gyógyszerek aktuális árát.”


(6) Az R. 5. alcíme a következő §-sal egészül ki:

„13/A. § (1) A települési támogatásra való jogosultságot a képviselő-testület egy évre állapítja meg.

(2) Az ellátás kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának első napja.

 (3) A települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.”


2. §


(1) Az R. 6. alcím helyébe a következő alcím lép:

6. Rendkívüli települési támogatás”


(2) Az R. 14. § (1) bekezdésében az „önkormányzati segélyt” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatást” szövegrész lép. A (2) bekezdésében az „önkormányzati segélyben” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásban” szövegrész lép. A (3) bekezdésben az „önkormányzati segélyre” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásra” szövegrész lép.


(3) Az R. 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászoráltsághz igazodóan 2000,-Ft – 20000,-Ft. között lehet megállapítani, krízishelyzet esetén maximum 50000,-Ft-ig, temetéshez nyújtott települési támogatás összege azonban nem lehet kevesebb 20.000,-Ft-nál. Nem részesülhet temetkezéshez nyújtott rendkívüli települési támogatásban, aki hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban részesült.”


(4) Az R. 15. § (1) bekezdésében az „önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép, az „önkormányzati segélyben” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásban” szövegrész lép.


(5) Az R. 15. § (2) és (3) bekezdésében „Az önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „A rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép. A (2) bekezdése b) pontjában a „segélyt” szövegész helyébe a „támogatást” szövegrész lép.


(6) Az R. 16. § (1) bekezdésében „az önkormányzati segélyt” szövegrész helyébe „a rendkívüli települési támogatást” szövegrész lép. A (4) bekezdésben a „segély” szövegrész helyébe a „támogatás” szövegrész lép. Az (5) bekezdésben „Az önkormányzati segély” szövegrész helyébe „A rendkívüli települési támogatást” szövegrész lép.

(7) A 10. alcím és a 20. § hatályát veszti.

3. §

Jelen rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.






Márton János                                                                                        Marxerné Csikós Ildikó

Polgármester                                                                                                     jegyző




Záradék:

Jelen rendelet Erdősmárok  községben kihirdetésre került 2015.  február 27-én.

Erdősmárok, 2015. február 27.



                                                                                                   Marxerné Csikós Ildikó

                                                                                                               jegyző