Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VII.31.) önkormányzati rendelete

a köztisztasági feladatok ellátásáról, a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 2/2011. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 08. 01- 2015. 08. 01

Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól  szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztasági feladatok ellátásáról, a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő közszolgáltatások kötelező igénybevételérőlszóló 2/2011. (II. 16.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: alaprendelet) a következő 3/A-3/H. §-sal egészül ki:


3/A. §


(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanokban csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyag égethető.

(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket égetni tilos.


3/B. §


(1) Főzés és sütés céljából szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelőberendezést használni csak szélcsendes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincsen, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelő berendezéshasználatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.


3/C. §


(1) Belterületi ingatlanokon az avar és kerti hulladék (a továbbiakban: kerti hulladék) ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik, vagy elszállításáról gondoskodni kell. A komposztálás során olyan technológiát kell alkalmazni, hogy a hulladék erjedése során a bűzös gázok a szomszédos ingatlan használóit ne zavarják. Amennyiben ez valamely oknál fogva, nem lehetséges, akkor a komposztálás nem alkalmazható.

(2) Kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges. A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szártani kell, eltüzelése folyamatosan, kis adagokban történhet.

(3) Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(4) Az égetés során csak a helyben kelezkezett kerti hulladék semmisíthető meg.


3/D. §


Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése március 1-től november 30-ig – ünnepnapok kivételével – kizárólag pénteki napokon 08:00 és 18:00 óra között megengedett.


3/E. §


(1) A kerti hulladék égetését szélcsendes időben, kellően száraz kerti hulladék esetén szabad végezni az általános tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 3/D. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben.

(2) Az égetést csak cselekvőképes személy végezheti.

(3) Égetni a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarássa mellett csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen lehet, ahol az égetés a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, egézségügyi és környezeti kárt nem okoz.

(4) A tűz őrzéséről, állandó felügyeletéről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetve felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(5) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon meg kell megszüntetni.

(6) Az avar és kerti hulladék körén kívül eső hulladék, így különösen kommunális, ipari vagy állati eredetű hulladék, valamint veszélyes hulladék sem önmagában, sem a kerti hulladékkal együtt nem égethető.

(7) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.

(8) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.


3/F. §


Erdősmárok község közterületein az avar és kerti hulladék égetése tilos.


3/G. §


Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.


3/H. §


(1) Aki a tűzgyújtásra, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be hulladékgazdálkodási bírsággal, valamint levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkori vonatkozó hatályos jogszabályok rendelkezései irányadóak.

(3) A kiszabott bírság nem mentesít az esetlegesen elkövetett súlyosabb jogszabálysértés, illetve a kártérítési felelősség alól.”


2. §


Hatályát veszti az alaprendelet 3. § (6) bekezdése.






3. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Az alprendelet módosítással nem érintett részei változatlan formában hatályban maradnak.

(3) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.






                           Márton János                                                            Tamás Dávid

                           polgármester                                                           helyettes jegyző



Z á r a d é k


Jelen rendelet Erdősmárok községben kihirdetésre került 2015. év július hónap 31. napján.



Erdősmárok, 2015. július 31.




  Tamás Dávid

helyettes jegyző