Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 1/2016 (II.25.) önkormányzati rendelete

Erdősmárok Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 26

Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §-ának (1) bekezdése alapján az alábbiakat rendeli el:


1. §


Erdősmárok Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2016. évi költségvetésének

  1. bevételi főösszege 23 971 ezer Ft,
  2. kiadási főösszege 23 971 ezer Ft.


2. §


(1) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2-6. mellékletei tartalmazzák.

(3) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat általános tartaléka 0 ezer Ft, céltartaléka 0 ezer Ft.


3. §


(1) E rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti költségvetési bevételeit és 2. § (2) bekezdése szerinti költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 ezer Ft, melyből

  1. a működési többlet      5 656 ezer Ft,
  2. a felhalmozási hiány      -5 656 ezer. Ft.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés b) pontja szerinti felhalmozási hiányt a 2015. évi pénzmaradványából finanszírozza.


4. §


Az Önkormányzat engedélyezett létszámkeretét, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 2. melléklet létszám oszlopa tartalmazza.


5. §


Az Önkormányzat 2016. évben nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.


6. §


(1) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(3) Ha az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(4) Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.


7. §


A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


8. §


A képviselő-testület a költségvetési rendelet módosításáról legalább félévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló megküldésének külön jogszabályban meghozott határidejéig 2016. december 31-i hatállyal dönt.


9. §


(1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az Önkormányzat számlájára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként - adott év június 30-i illetve december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(2) A képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.


10. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.




Márton János

polgármester

Tamás Dávid

jegyző


Z á r a d é k

Jelen rendelet Erdősmárok községben kihirdetésre került 2016. év február hónap 25. napján.


Erdősmárok, 2016. február 25.



Tamás Dávid

jegyző