Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 4/2018 (V.3.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2018. 05. 04- 2021. 02. 16

Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 4/2018 (V.3.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2018.05.04.

Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő- testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Erdősmárok közigazgatási területén történő házasságkötésre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) anyakönyvi esemény: a házasságkötés; a jubileumi házasságkötés és a házasságkötést megerősítő szertartás;

b) hivatali munkaidő: a közös önkormányzati hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkarend;

c) hivatali helyiség: az önkormányzat székhelye;

d) alapszolgáltatás: anyakönyvi esemény létesítése céljára alkalmas hivatali helyiség és az anyakönyvvezető jogszabály szerinti hivatalos közreműködése;

e) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, továbbá az alapszolgáltatáson felül nyújtott szolgáltatás.

3. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó külön rendelkezések

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés iránt az anyakönyvvezetőnél illetékmentes kérelmet kell benyújtani a kérelem indokolásával.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a jegyző engedélyezi.

(3) A határozatot a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül kell meghozni.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására, továbbá ha az (5) bekezdésben meghatározott díjat megfizetik.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként nettó 10 000 Ft díjat kell megfizetni. Amennyiben a házasulandó felek legalább egyike erdősmároki lakos, úgy a szolgáltatás ingyenes.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott díjat a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést megelőzően az önkormányzat számlaszámára utalással, vagy a házipénztárba történő befizetéssel kell megfizetni legkésőbb az eseményt megelőző 15. napon.

(7) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a kérelmező részére.

4. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre vonatkozó külön rendelkezések

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéshez külön engedély nem szükséges.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás nettó 10 000 Ft. Amennyiben a házasulandó feleknek legalább egyike erdősmároki lakos, úgy a szolgáltatás ingyenes.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjat a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést megelőzően az önkormányzat számlaszámára utalással, vagy a házipénztárba történő befizetéssel kell megfizetni legkésőbb az eseményt megelőző 15. napon.

(4) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a kérelmező részére.

5. A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre vonatkozó közös rendelkezések

5. § A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre e rendelet 3. §-ban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy a többletszolgáltatások együttes díja nettó 15 000 Ft.

6. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

6. § (1) Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi eseményért – választás szerint – külön díjazás vagy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt alkalmanként nettó 10 000 Ft díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt alkalmanként nettó 10 000 Ft díjazás illeti meg.

(4) A hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezető díja összesen nettó 15 000 Ft.

7. Záró rendelkezés

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a Erdősmárok Önkormányzat Képviselő-testülete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2011. (V. 25.) Önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.