Erdősmárok Község Önkörmányzat Képviselő-testületének 1/2019 (II.7.) önkormányzati rendelete

Erdősmárok Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 08

Erdősmárok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Erdősmárok Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre, továbbá mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik, amelyek e költségvetésből támogatásban részesülnek.


2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §


Az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének

  1. bevételi főösszege      78 222 858 Ft,
  2. kiadási főösszege       78 222 858 Ft.


3. §


  1. Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 1. melléklete tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2-5. mellékletei tartalmazzák.
  3. Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban e rendelet 6. melléklete tartalmazza.
  4. Az Önkormányzat általános tartaléka 0 ezer Ft, céltartaléka 0 ezer Ft.


4. §


  1. E rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti költségvetési bevételeit és 3. § (2) bekezdése szerinti költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 ezer Ft, melyből
    1.  működési hiány         9 226 037 Ft,
    2.  felhalmozási többlet  476 037 Ft.
  2. Az Önkormányzat az (1) bekezdés a) pontja szerinti működési hiányt felhalmozási többletéből és 2018. évi pénzmaradványából finanszírozza.


5. §


  1. Az Önkormányzat engedélyezett létszámkeretét, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 2. melléklet létszám oszlopa tartalmazza.
  2. A Himesházi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek illetményalapja 2019. évben 46 380 Ft.



6. §


  1. Az Önkormányzat 2019. évben nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.
  2. Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletből fennálló kötelezettségét a 2. melléklet tartalmazza.


3. A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §


  1. Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2)-(3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület gyakorolja.
  2. A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.
  3. A polgármester 500 000 Ft értékhetárig dönt a forrásfelhasználásról és döntéséről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.
  4. Ha az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.
  5. Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.


8. §


A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


9. §


A képviselő-testület a költségvetési rendelet módosításáról legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló megküldésének külön jogszabályban meghozott határidejéig 2019. december 31-i hatállyal dönt.


10. §


  1. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az Önkormányzat számlájára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni. A képviselő-testület legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló megküldésének külön jogszabályban meghozott határidejéig 2019. december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.
  2. A képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.



4. Záró rendelkezések


11. §


  1. Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1-jétől kell alkalmazni.
  2. A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.




Márton János

polgármester

Dr. Tamás Dávid

jegyző



Záradék


A rendelet a községben kihirdetésre került.


Erdősmárok, 2019. február 7.


Dr. Tamás Dávid

jegyző