Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X.6.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 07- 2022. 03. 30

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Erdősmárok község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és ott lakóhellyel rendelkező személyekre.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Erdősmárok Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat

  • a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti
    • aa) aktív korúak ellátására,
    • ab) időskorúak járadékára,
    • ac) települési támogatásra jogosult, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, továbbá
  • b) annak a családnak, amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel;
  • c) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott, súlyos fogyatékos, vagy tartósan beteg személy él, valamint
  • d) annak a családnak, amelyben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 350 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 400 %-át.

(2) A kérelmek elbírálása során előnyben részesül

  • a) az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott jogosult,
  • b) aki az előző évi támogatást rendeltetésszerűen használta fel,
  • c) akinek nincs az Önkormányzat felé lejárt köztartozása, vagy egyéb tartozása,
  • d) aki biztosítja a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére környezettanulmány folytatható.

(5) Háztartásonként legkevesebb 1 m3 legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.

3. § Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben – különösen elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset esetén – kérelemre a támogatás a 2. § (1) bekezdésében meghatározott jogosulti körbe nem tartozó lakos részére is megállapítható. Ebben az esetben a támogatás mértéke egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény értékelését követően.

4. § (1) Nem igényelhető támogatás olyan ingatlanra, amely

  • a) tűzifával nem fűthető,
  • b) üresen álló, vagy életvitelszerűen nem lakott.

(2) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel.

(3) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított tűzifa 16 000 Ft + áfa/erdei m3 díjjal számolt arányos költségének, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

3. A támogatás igénylésének menete

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelem alátámasztására szolgáló dokumentumokat mellékelni szükséges.

(2) A kérelmeket 2021. október 31. napjáig lehet a Himesházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani. A határidő jogvesztő, amelyet követően módosításra és hiánypótlásra nincs lehetőség.

(3) A kérelmeket Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) bírálja el. A rendelkezésre álló mennyiséget meghaladó igénylés esetén a Képviselő-testület a jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmezők között rászorultság alapján sorrendiséget állapít meg és annak megfelelően osztja el a tűzifát a készlet erejéig.

(4) A tűzifa kiszállításáról az Önkormányzat a támogatási kérelmek elbírálását követően haladéktalanul gondoskodik. A szállítás költségeit az Önkormányzat viseli.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2022. március 31-én hatályát veszti.